CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT denúncia en roda de premsa l’ERO encobert al Grup Navec i la situació existent al sector del metall de Tarragona

Dimarts, 31 març, 2015

CGT DENUNCIA L’ERO ENCOBERT A GRUPO NAVEC, L’EMPRESA MÉS GRAN DEL METALL A TARRAGONA, QUE ACOMIADA A 300 TREBALLADORS

Avui 31 de març ha tingut lloc en el local de la CGT a Tarragona una roda de premsa per informar sobre l'ACOMIADAMENT COL·LECTIU de 300 persones, un ERO ENCOBERT, dins de la Divisió de Muntatge del GRUPO NAVEC, amb domicili social a la Pobla de Mafumet, que CGT ja ha denunciat davant la Inspecció de Treball (més informació a http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article11008).

En la mateixa han participat ARTURO FERNÁNDEZ FERRO, delegat sindical de CGT a l’empresa i un dels acomiadats; LUIS ORELLANA, president del Comitè d’empresa d’EMMSA pel sindicat CGT, i BETO MATANZA, representant del Sindicat d’estudiants.

FERNÁNDEZ FERRO ha mostrat als periodistes la seva carta d’acomiadament i ha explicat que l’empresa actua d’aquesta manera, fent centenars d’acomiadaments individuals quan en realitat hauria d’haver tramitat un ERO, per tal d’estalviar-se despeses i abonar quitances i indemnitzacions als treballadors. No es tracta d’un fet aïllat, ja que aquesta societat mercantil ha retallat en diverses ocasions els salaris dels treballadors en els últims quatre anys, els hi obliga a fer nombroses hores extres i deixa d’aplicar el conveni del sector del metall pràcticament en la seva totalitat. A més, així evita haver d’aportar documentació econòmica com balanços o auditories, tramitar acomiadaments col•lectius davant de l’autoritat laboral i negociar amb els representants legals dels treballadors.

Segons el delegat “és més senzill no complir el conveni sense despenjar-se del mateix o fer un ERO encobert. Així l’empresa s’estalvia costos, temps i diners saltant-se tots els passos legals”.

Per primera vegada, existeix una prova escrita signada i reconeguda per la pròpia empresa, ja que a la carta d’acomiadament d’aquest treballador es fa constar expressament que s’han produït 300 extincions de contractes. És l’única carta d’acomiadament objectiu que s’ha facilitat als acomiadats i probablement l’únic treballador que ha percebut una indemnització, a causa de la seva condició de delegat sindical i tenint en compte que GRUPO NAVEC ja és coneixedora que FERNÁNDEZ FERRO denunciaria l’acomiadament via judicial. I és que l’empresa no abona cap indemnització a cap treballador si aquest no interposa una demanda judicial prèviament.

Tot i el comportament de l’empresa, FERNÁNDEZ FERRO considera que els treballadors no denuncien aquesta situació per por a les represàlies i a no tornar a treballar a GRUPO NAVEC, que gairebé aglutina el monopoli de muntatge i manteniment en el sector del metall a Tarragona.

Aquesta situació es repeteix en altres empreses del sector del metall com EMMSA o COPISA. Fins i tot, recordar que la simulació d’una situació econòmica negativa per part de les empreses pot comportar l’existència de diversos delictes penals. És el cas de MAYMO TARRAGONA i CALDERERÍA Y MANTENIMIENTO MAYMO TARRAGONA, doncs el seu administrador ha estat condemnat per falsificar un document oficial i està imputat en dos procediments penals per apropiar-se indegudament de 4.000.000 d’Euros a la Tresoreria de la Seguretat Social i per un delicte d’insolvència punible.

Per la seva banda, LUIS ORELLANA, president del comitè d’EMMSA ha remarcat la responsabilitat que en aquests fets tenen les grans companyies com REPSOL, DOW, BASF, BAYER, etc, ja que, tot i ser coneixedores d’aquestes irregularitats, les permeten i admeten, amb el risc que comporten, no només per una qüestió de precarietat laboral sinó també de seguretat per als treballadors i la ciutadania. Així, les empreses sotmeten als treballadors a torns draconians, rebaixant-los el salari i precaritzant les condicions laborals de la plantilla.

Per últim, BETO MATANZA, del Sindicat d’estudiants, ha donat el seu suport incondicional a FERNÁNDEZ FERRO i els seus companys acomiadats tant de GRUPO NAVEC com d’EMMSA, exigint la readmissió immediata dels mateixos i afegint que “la lluita dels treballadors és la mateixa lluita que la dels estudiants, s’anomeni reforma laboral o reforma educativa”.

Per a més informació:
ARTURO FERNÁNDEZ FERRO: Tel. 652408959

CGT Tarragona

31 de març de 2015

Més informació:

- TWITTER CGT TARRAGONA

Attached documents