CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT denuncia la precarietat existent a hospitals de la demarcació de Tarragona

Divendres, 1 juliol, 2016

Denuncien precarietat laboral als hospitals

El sindicat assegura que hi ha treballadors que encadenen contractes temporals durant anys i uns altres que no tenen vacances perquè els fan contractes de mes en mes

Els representants sindicals de la CGT en cinc hospitals de la demarcació –Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau i Santa Tecla, Universitari Sant Joan de Reus, Verge de la Cinta de Tortosa i el Pius Hospital de Valls– van fer ahir front comú per denunciar la precarietat laboral que, al seu judici, s'ha generalitzat en les plantilles dels diferents centres.

La queixa comuna del sindicat té a veure amb el fet que hi ha treballadors que porten anys encadenant contractes d'un, tres o sis mesos. Els càlculs de cada centre respecte al personal que té aquest tipus de contractes ronda entre el 30% i el 40%, encara que a això caldria sumar els treballadors als quals sí se'ls ha fet contractes interins, però amb una càrrega d'hores molt baixa.

L'altra gran reivindicació és la planificació, ja que, a diferència del que succeïa abans de l'època de retallades, apunten que molts treballadors no compten amb un calendari anual per saber de la seva disponibilitat de temps. En molts casos, apunten, aquest horari és setmanal i en els més extrems se cita als sanitaris només amb hores d'antelació per anar a treballar.

Sense aquesta planificació tampoc és fàcil organitzar la vida personal i familiar, expliquen, perquè no saben en quin torn treballaran. El cas més cridaner és el dels treballadors que tenen contractes de mes a mes perquè els liquiden les vacances però això no sempre implica que puguin gaudir-les.

Agustí Aragonés, representant de CGT a Joan XXIII, assegurava que és incomprensible que se segueixin fent contractes temporals per a places la necessitat de les quals està més que demostrada.

Rafael Gracia, gerent territorial del ICS en el Camp de Tarragona, apuntava recentment que s'està fent un esforç des de principis d'any per ‘aplantillar’ al màxim nombre de treballadors possible, a l'una que s'estan convocant concursos perquè interins puguin passar a propietaris.

Sobre l'hospital de Reus denuncien que la precarietat afecta a un 40% de la plantilla i que hi ha personal que encadena contractes temporals de més de tres anys. Fuentes de l'hospital asseguren que «la nostra voluntat és donar la màxima estabilitat possible als treballadors, si bé la normativa contractual del sector públic no ens permet fer els contractes fixos que volguéssim».

* Notícia publicada al Diari de Tarragona
http://www.diaridetarragona.com/tarragona/65343/denuncian-precariedad-laboral-en-los-hospitales


La CGT alerta de la precarietat laboral en l'àmbit sanitari

Segons el sindicat, molts treballadors dels hospitals tarragonins acumulen contractes temporals de manera indefinida. La situació s'agreuja especialment a l'estiu.

La situació de precarietat laboral a la totalitat dels hospitals públics i concertats de les comarques de Tarragona s'agreuja a causa de la seva expansió en el temps. Aquest és el diagnòstic que emet el sindicat CGT, que constata que la gran majoria de centres hospitalaris de les comarques de Tarragona continuen mantenint un alt percentatge de treballadors en unes condicions que no els permeten assolir contractes estables ni permanents, cosa que repercuteix en la qualitat oferta en aquests centres. Per exemple, el sindicat assenyala que centres com l'hospital Joan XXIII acumulen més d'un 30% del planter de professionals que allarguen contractes de curt termini, d'uns 3 mesos, “des de fa més de set anys”, segons el portaveu de la CGT, Agustí Aragonès.

Representants del col·lectiu sindical dels hospitals Joan XXIII i Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa, Sant Joan de Reus i Pius de Valls, detallen que molts dels planters de treballadors d'aquests centres de salut treballen “encadenant un contracte temporal darrere un altres, sense possibilitat d'assolir cap plaça fixa”. Segons els representants de la CGT, aquesta realitat representa entre un 30% i un 40% del total de l'elenc de professionals en molts dels centres hospitalaris de la província, llevat de l'hospital Sant Pau i Sant Tecla, que recentment ha ampliat el nombre de contractes indefinits, segons el sindicat. Els portaveus de la CGT denuncien enèrgicament que aquesta situació d'incertesa afecta el funcionament dels centres sanitaris, que lluiten per mantenir la qualitat assistencial amb l'esforç de personal en situació precària.

Els sindicats també destaquen que molts dels treballadors que treballen en aquestes condicions també pateixen aquesta situació a nivell personal, ja que l'acumulació de contractes temporals impedeix planificar vacances, organitzar torns de treball a llarg termini. La CGT avisa que, amb l'arribada de l'estiu i el tancament de llits, aquesta situació s'agreuja.

LA XIFRA
30% és la proporció de treballadors dels centres hospitalaris que acumulen contractes temporals.

LA FRASE
'La precarietat afecta els treballadors, però també el rendiment dels centres'
Agustí Aragonès, representant de la CGT

Fan la campanya ‘Fora privada de la pública'

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública i la CUP de Tarragona van presentar, el dijous 30 de juny, la campanya Fora Privada de la Pública. Es tracta d'una altra campanya en defensa de la sanitat pública que arriba tot just després que el Departament de Salut de la Generalitat hagi anunciat que s'atura la TGN Salut Aliança Estratègica, nom que rebien els plans funcionals que gestionaven un model sanitari de col·laboració pública i privada al Tarragonès i al Baix Penedès. El representant de la CUP, Xavier Milian, va explicar que la campanya sorgeix com a resposta al nou projecte de Salut previst al Camp de Tarragona amb què es pretén implantar un model de col·laboració entre centres de l'ICS, com l'hospital Joan XXIII, amb altres de diferent titularitat com l'hospital de Sant Joan de Reus o el Pius Hospital de Valls. El Grup de Treball i la CUP desconfien d'aquest pla i anuncien que vetllaran “perquè cap recurs públic se'n vagi a les mútues. com passa al Sant Joan”, diu Milian. La campanya també alerta que el model “perjudica les condicions laborals dels treballadors i imposa un sistema classista en què surt beneficiat l'usuari que es pot pagar una mútua”, hi afegeix.

* Notícia publicada a El Punt Avui
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/984117-la-cgt-alerta-de-la-precarietat-laboral-en-lambit-sanitari.html