CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT denuncia que a l’Institut Grifols no s’apliquen els protocols per a protegir als/les treballadors/es pel covid19

Dilluns, 6 abril, 2020


La Secció Sindical CGT d'Institut Grifols hem denunciat a l'empresa davant Inspecció de Treball per posar en risc la salut de les persones treballadores.

No creiem que Grifols estigui actuant adequadament amb les accions que està duent a terme des que va començar tota aquesta situació derivada de la pandèmia per coronavirus.

Des que es va iniciar l'estat d'alarma el 14 de Març, les mesures preventives que s'han aplicat han estat insuficients. I no tan sols això, sinó que ​alguns responsables s'han saltat algunes de les normes interposades per la pròpia empresa en determinats llocs de treball, sense cap conseqüència.

En les àrees on és obligatori per GMPs treballar amb màscara, es faciliten un total de dues màscares (quirúrgica) per jornada i persona treballadora. En les zones en les quals no és obligatori l'ús d'aquestes, per normativa, hi ha persones que estan utilitzant una única màscara (quirúrgica) durant dos dies.

Existeixen moltes zones en les quals no és possible complir amb els dos metres de distància de seguretat, a causa de la quantitat de persones que s'acumulen.

Hi ha EPIs (equips de protecció individual) col·lectius que no mantenen cap mena d'higiene, (per exemple, un mono utilitzat en cambres de – 10 °C pot ser utilitzat per entre 15 i 20 persones o una pantalla facial de protecció, pot ser utilitzada per més de 40 persones sense cap mena de neteja entre ús i ús; hi ha taquilles d'ús transitori per jornada que no es netegen).

Han creat un decalatge de torns (en teoria per a poder fer neteges extraordinàries) que obliga al fet que més gent coincideixi entre si dins de la seva ​jornada laboral, augmentant el risc de contagi per contacte.

Grifols va signar amb alguns sindicats, (NO amb el comitè d'empresa,) un pacte ​que tenia l'objectiu de reduir el nombre de persones que continuarien treballant en planta​. No obstant això, ​continua treballant un 70% o més de la plantilla de producció. Fins i tot, hi ha més persones en contacte que abans perquè hi ha productes que s'han deixat de fabricar. La major part de les persones que exercien aquests llocs de treball són reubicades a llocs que continuen funcionant. Personal de Guàrdia n'hi ha poca, per exemple, en equips de deu persones com a molt hi ha dos treballadors de “guàrdia” i en molts casos, cap.

Si fos suficient amb tot l'exposat, també “obliguen” a les treballadores i treballadors d'algunes zones a realitzar HORES EXTRES.

El passat 21 de Març ens van arribar notícies del ​primer contagiat per coronavirus. Encara que Grifols ens ha notificat tres casos de persones contagiades, ha intentat des del primer moment no facilitar-nos informació sobre quantes persones han donat positiu per COVID-19 o quantes persones estan confinades per simptomatologia. ​Un de les persones treballadores que va resultar ser positiu va morir​. Vem sol.licitar que s'activessin els protocols de confinament per a tots els treballadors i treballadores que havien estat en contacte amb les persones contagiades, cosa que no ha arribat a succeir.

Per tot això, la CGT considerem denunciar aquests fets davant l'Inspecció de Treball i davant l'opinió pública, atès que l'empresa no ha actuat de manera adequada, en el que es refereixi a la prevenció de riscos enfront del COVID-19 per a protegir la salut de les persones.

Li reclamem a l'empresa que reconsideri la seva actuació i la corregeixi. La salut de les treballadores i treballadors de l'Institut Grifols és el primer.

Ja n'hi ha prou de JUGAR AMB LA SALUT DE L@s TREBALLADOR@S!!

Secció Sindical CGT Institut Grifols