CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Ensenyament contra la segregació escolar per raó de sexe i contra els concerts educatius

Dijous, 23 agost, 2012

Dues sentències del Tribunal Suprem de finals de juliol donen la raó als Governs de Cantàbria i d'Andalusia en la seva negativa a concedir concerts educatius a dos centres privats que escolaritzen únicament nens o nenes.

Les sentències es basen en els apartats de la LOE que exclouen de la possibilitat de concertació als centres d'escolarització diferenciada per sexe, en prohibir textualment la discriminació per sexes.
Malgrat la norma legislativa de la Ley Orgánica de Educación de 2006, molts governs autonòmics han renovat o han concedit nous concerts educatius a centres que discriminaven a l'alumnat per sexes, fins al punt que en l'actualitat hi ha 90 centres concertats a l'Estat espanyol amb aquestes característiques. A Catalunya, 16 centres sexistes reben 20 milions d'euros anuals de subvenció del Departament d'Ensenyament.

Les declaracions del ministre Werth i de determinats portaveus de governs autonòmics no donen cap garantia que aquestes sentències s'acompliran. En el cas de Departament d'Ensenyament s'opta per mantenir-los els concerts fins a 2014. La patronal d'aquests centres (anomenats eufemísticament "d'educació diferenciada per sexe") i les seves associacions de pares (vinculades, totes dues, a grups religiosos com l'Opus Dei i d'altres) recorreran al Tribunal Constitucional, amb la intenció de guanyar temps fins que el PP faci una nova llei d'educació a la seva mesura.

La Federació d'Ensenyament de la CGT de Catalunya sempre ha defensat la coeducació com a principi bàsic de l'educació i l'ensenyament públic com a marc de cohesió social. Totes dues qüestions han estat bandejades pels diferents governs catalans, amb major o menor grau. Com a mostra, la recent Llei d'Educació de Catalunya pactada per PSC, ERC, IC-EUA i CiU.
En un moment de profundes retallades a l'ensenyament públic català (acomiadament de professorat interí i substitut, augment dels alumnes per classe, disminució de les dotacions al centres...) repugna que es continuïn mantenint els concerts educatius i, encara més, que una part d'ells s'utilitzin per finançar grups religiosos que discriminen l'alumnat per raó de sexe.

Barcelona 23 d'agost de 2012

Federació d'Ensenyament CGT Catalunya

Més informació:

http://cgtense.pangea.org/