CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Ensenyament contra les noves retallades

Dijous, 22 desembre, 2011

Com ens afectaran les retallades del 2012?

El 30 de novembre, el Govern de la Generalitat comunicava en la Mesa general de la Funció Pública i el 13 de desembre concretava una sèrie de mesures (8 temporals i 11 estructurals) que representen un nou atemptat a les nostres condicions laborals, noves reduccions salarials i una degradació de la cobertura social dels treballadors i treballadores de l’Administració de la Generalitat amb la finalitat de treure’ns de la butxaca 625 milions d’euros (un 10% de la massa salarial global)

Les mesures de major calat són: els acomiadaments d’interins (que no han volgut quantificar; encara que la consellera Rigau està donat pistes en parlar públicament d’incrementar una hora lectiva més amb la consegüent reducció dràstica de personal interí); la reducció salarial en les dues pagues addicionals que poden suposar entre un 3% i un 5% del nostre salari anual (ja que es pensen estalviar 306 milions d’euros); i, la congelació dels estadis: no reconeixent de nous el proper any.

N’hi ha d’altres que ens arrabassen drets i millores socials que en altres èpoques vàrem aconseguir: la supressió de les millores per incapacitat temporal; és a dir, la complementació econòmica que l’administració fa perquè el nostre salari no pateixi una reducció del 25% a partir del quart més de baixa per contingències comunes; i, la modificació de la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura de fill (es passarà del 100% al 80%) que ens mostra com és de difícil, per CiU, l’equilibri entre la catòlica defensa de la família i de la maternitat i la neoliberal defensa del interessos de la família (de la mateixa classe social).

Plou sobre mullat

No hem d’oblidar, quan analitzem aquestes propostes de futures retallades, que des de mitjans de l’any passat estem cobrant entre un 5 i un 7% menys (per decret del Govern Zapatero) i que des de l’inici d’aquest curs, fem una hora lectiva més (amb les seves corresponents de preparació, correcció, avaluació) amb més alumnes, menys recursos, menys plantilles i major degradació de la qualitat (per instrucció de la consellera Rigau).

Tampoc, que el nostre regal de Nadal serà el retard en el cobrament del 80% de la paga addicional i l’ajornament sine die de l’altre 20% i que aquestes mesures no ens lliuren d’altres que se li acudiran al futur Govern de l’Estat del senyor Rajoy.

Mentides per justificar l’espoli social

El gran argument és novament la crisi i la voluntat del Govern Mas de ser els més repel·lents de la classe i d’acomplir amb un dèficit de l’1,3%. Fer quadrar els números es pot fer de moltes maneres. Menteixen quan
ens repeteixen fins a la sacietat, que només hi ha una sortida per tal que ho assumim com a veritat única. El Govern de la Generalitat té marge de maniobra per recuperar l’impost de successions, per incrementar els impostos sobre les rendes més altes (en l’última dècada, les rendes del treball aporten pràcticament el 80% de la recaptació impositiva), per no privatitzar serveis públics, per no donar més ajuts a bancs i caixes, per fer pagar la crisi a qui l’ha provocada.

Segons dades del IDESCAT, el PIB català de 2010 va ser 209.727 milions d’euros, un 12,5% superior a la mitjana europea UE-15 en poder de compra per habitant. Catalunya és un dels territoris més rics d’Europa i del món. En plena crisi, el PIB 2010 va ser l’1,20% superior al del 2009. En canvi, la pobresa a Catalunya també creix. Un de cada cinc catalans (més de un milió i mig de persones) viu amb menys de 530 euros al mes. Això vol dir que la riquesa a Catalunya està mal repartida i que els seus governs han invertit només el 17% d’aquest PIB en despesa pública social (sanitat, ensenyament, serveis socials, dependència...) quan correspondria un 29%, segons la mitjana de la UE-15. No es tracta, doncs, de què tenim un Estat del benestar per sobre de les nostres possibilitats. Mai no hem tingut el que ens corresponia en funció de la riquesa generada perquè una part se transvasa a les grans fortunes (rebaixant els seus impostos, donant-los més possibilitats de desgravacions i exempcions, permetent-los portar-se una part de la gestió dels béns públics...).

En fi, la immensa majoria de la població catalana (entre ells, la majoria de les treballadores i treballadors de l’administració de la Generalitat) no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats i la societat catalana es mereix uns serveis socials dignes.

Què es retallin ells i els seus amics poderosos i privilegiats!

Si aquestes retallades haguessin de servir per millorar les rendes dels més desfavorits o per repartir el treball en solidaritat amb els aturats, es podrien discutir. Però no és el cas. Aquestes retallades només serviran per transvasar prop de 1.000 milions d’Euros de les rendes del treball a les rendes del capital. Han de fer calaix pels seus, pels poderosos, pels autèntics privilegiats (econòmicament, socialment i políticament) i ho pensen fer retallant-nos salaris i drets socials!

Si com prediquen s’han de fer sacrificis, què comencin per si mateixos i per la gent i les corporacions financeres, industrials, militars i religioses que defensen!

Què la por i la resignació no ens paralitzin: lluitem contra els atemptats socials!

Convocatòries unitàries a l’Ensenyament d’USTEC, CCOO, UGT, ASPEPC i CGT:

Dimarts 20/12/11. 11’00 h: Cassolades de delegats i delegades sindicals a la Plaça Sant Jaume.

Dimecres 21/12/11. 17,30 a 19,00 h: Concentració davant el Parlament de Catalunya.

Dilluns 9/1/12. Tocada de sirenes als centres públics d’Ensenyament de 13 a 13,05 a primària i de 13,30 a 13,35 a secundària i penjades de cartells i pancartes.

Setmana del 16 al 22 de gener. Gran manifestació social (lloc i data concrets a determinar) en defensa dels serveis públics i contra de les retallades.

A més, en el marc d’un calendari de mobilitzacions sostingudes i amb continuïtat, els sindicats contemplem la possibilitat d’una primera convocatòria unitària de vaga a l’ensenyament públic i a la funció pública a Catalunya.

CGT Ensenyament proposa continuar amb les assemblees de centres i zones i incrementar les mobilitzacions, amb convocatòries de vagues a l’administració pública catalana i vaga general abans de les
aprovacions dels pressupostos de la Generalitat i del Govern central.

Federació d'Ensenyament CGT Catalunya

www.cgtcatalunya.cat/cgtense

>>> Adjuntem butlletí L'Esquerda sobre les noves retallades.

Attached documents