CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Ensenyament exigim al nou Govern mesures urgents en defensa de l’educació pública i de les condicions de treball del professorat

Dimecres, 27 gener, 2016

CGT ensenyament exigim al nou Govern un pla de mesures urgents en defensa de l’ensenyament públic i per aturar la degradació de les condicions de treball del professorat.

Ja tenim nou Govern i nova Consellera: La Sra. Meritxell Ruiz. La nova consellera, alumna de l’Opus i amb formació en administració i direcció d’empreses, va ser la mà dreta d’Irene Rigau a la Conselleria i va representar a CiU a les comissions parlamentàries d’Educació que acabarien desenvolupant la LEC.

El Sr. Puigdemont, per la seva banda, que no esmenta una paraula de les retallades patides aquests darrers cursos, ja ens ha dit que vol seguir amb el desplegament de la LEC, llei contra la que vam estar lluitant la majoria del professorat. Aquests precedents no representen els vents de canvi que calien i sí un intent de donar continuïtat a les nefastes polítiques que hem patit els darrers cursos.

La CGT d’ensenyament emplaça al Govern i crida a la mobilització al professorat per assolir un canvi en la política educativa. És imprescindible un pla de xoc (urgent) que giri entorn a tres eixos:

1.- Aturar el tancament d’aules de p3 i la massificació a secundària: dues propostes que impliquen l’oportunitat de fer un salt qualitatiu a l’ensenyament públic: reducció de ràtios (20 a les escoles i 25 als instituts) i augment de plantilles . Cal evitar el desviament de matriculació (en especial P-3 i 1r. d’ESO) cap a l’escola privada.

Animem a la unió i coordinació de totes les lluites contra els tancaments i la massificació per crear un front comú que vagi més enllà de la defensa centre a centre.

2.- Defensa d’uns pressupostos que s’orientin cap a la millora dels serveis públics i que permetin recuperar les condicions laborals: retorn al salari de 2008, pagues extres dobles reals, reducció d’hores lectives (18 a secundària i 23 a primària), baixes remunerades al 100%, increment de plantilles, substitucions des del 1r. dia, substitucions de mitja jornada i sencera (no als terços, 0,66 i 0,83). Màxima incidència en els problemes que no poden esperar més: les substitucions des del primer dia i el retorn a les hores lectives d’abans.

3.- Que aturi la LOMCE i el macabre desplegament de la LEC (decrets de plantilles, direccions, autonomia...) Patim un creixent autoritarisme als centres que neix des de la Conselleria (que es nega a negociar) i arriba a les direccions de centres. No només, però sobretot, a aquelles direccions imposades als centres des de l’Administració. Ara es vol seguir per aquest camí amb un sistema de classificació de centres i docents per avaluacions externes. Aquest fet, juntament amb l’enduriment de les nostres condicions laborals ofegadores, provoca malestar i una desafecció docent. La situació d’estrès que viu el sistema públic és contrària al desenvolupament d’una activitat que requereix implicació, calma i creativitat (l’educació).

A més, fins ara, el govern de CDC s’ha limitat a desenvolupar les línies de la LEC més negatives i més properes a la LOMCE, reduint dràsticament la participació de la comunitat educativa als centres, desviant recursos de la pública a la privada i afavorint l’adoctrinament religiós. Aquests principis són contraris als pilars sobre els que s’ha edificat el nostre ensenyament públic: participació, democràcia, horitzontalitat i inclusió. L’aposta ferma per l’ensenyament públic que, en el terreny de l’educació formal, lluita en solitari per la igualtat d’oportunitats i per la compensació de les desigualtats socials i econòmiques. Rebutgem, doncs, el camí cap a la privatització que ha emprès l’Administració perquè els centres públics adoptem el model de funcionament de l’empresa privada, classista i segregadora, vertical i autoritària, adoctrinadora i orientada a obtenir beneficis econòmics.

Aquests són els objectius que la CGT es proposa impulsar aquest semestre.

No volem deixar de recordar el company Abel Martínez mort el 20 d’abril perquè no només és un reconeixement cap a ell, sinó un recordatori que dóna més força a la lluita per una escola pública de qualitat i sense retallades i unes condicions de treball dignes.

Cridem a l’organització del professorat, a recuperar el debat als centres i les reunions de zona, a treballar amb les famílies en els objectius comuns i a la mobilització sense excuses perquè no ho era la crisi i no és el procés el que ens ha d’aturar per defensar allò que és just. Pensem a més que ARA és un bon moment. Hem d’aprofitar la debilitat d’un govern que, ara en minoria, ha hagut de fer fora a contracor els principals responsables de l’escanyada que vam patir la darrera legislatura: Mas, Rigau, Puig i Boi Ruiz. El professorat hem de jugar un paper decisiu en aquesta nova etapa en la defensa d’un ensenyament públic digne i de qualitat i de les nostres condicions laboral.

Federació d'Ensenyament de CGT Catalunya
http://cgtense.pangea.org/
https://twitter.com/CGTEnsenyament

>>> Descarrega't L'Esquerda amb el comunicat a http://cgtense.pangea.org/IMG/pdf/esq_1601-pla-nou_govern.pdf

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció