CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT es congratula de l’ordre de detenció internacional contra quatre torturadors de la dictadura franquista

Dilluns, 23 setembre, 2013

La Confederació General del Treball (CGT) es congratula de l'actuació de la jutgessa argentina, María Servini, per admetre una denúncia provinent de ciutadans massacrats en un altre Estat, assumint així la investigació dels fets denunciats, i per dictar una ordre de detenció internacional contra quatre torturadors de la dictadura franquista: Juan Antonio González Pacheco, José Ignacio Giralte González, Celso Galván Abascal i Jesús Canells Aguilar.

El dia 18 de setembre de 2013 pot passar a convertir-se en una data fita dintre del moviment memorialista. Per fi s'emet la primera ordre de detenció a torturadors i assassins del franquisme. Precisament ara, quan el repunt feixista creix per tota Europa, ens trobem amb una bona notícia per a la consecució dels objectius de veritat, justícia i reparació de les víctimes de la dictadura.

Moguts per aquest desig d'assolir la reparació dels danys rebuts pels abusos dels seguidors del feixisme a Espanya, CGT i un grup important d'associacions i particulars s'han personat en la causa contra el franquisme a Argentina. Fruit de la querella presentada davant la judicatura argentina ha sorgit aquesta ordre de detenció contra quatre membres dels cossos repressors de l'antic règim dictatorial que es van acarnissar amb els companys i companyes que lluitaven per la llibertat i per canviar la societat.

És indubtable que durant tot aquest procés es produiran, com ja de fet així ha succeït, pressions des del govern espanyol per a impedir que es pugui fer justícia des d'Argentina. A Espanya ja es va aconseguir tancar el camí de recerca de la justícia per a les víctimes del franquisme inhabilitant l'actuació del jutge Garzón com instructor del procés de denúncia de les desaparicions forçades. I en els últims mesos s'han posat mil traves a les actuacions que des d'Argentina pretenia realitzar la jutgessa per a continuar amb la instrucció de la querella presentada a Buenos Aires.

Encara així, queden pendents de resoldre les sol·licituds d'imputació d'altre nombre important de personalitats franquistes implicades en delictes contra els drets humans, així com empreses que es van beneficiar de l'explotació dels presos de la dictadura per a enriquir-se amb la construcció de grans obres d'infraestructura com carreteres, embassaments, canals de reg, com el Canal del baix Guadalquivir (conegut com el Canal dels Presos), que membres de la CGT d'Andalusia han documentat i presentat davant la jutgessa argentina sol·licitant justícia i reparació dels quals van patir “el treball esclau”.

CGT declara el seu desig que aquestes detencions només siguin el principi de la fi de la impunitat del franquisme i brinda per que un dia es compleixi l'objectiu de veritat, justícia i reparació de les víctimes de la dictadura.

SECRETARIAT PERMANENT DEL COMITÈ CONFEDERAL DE LA CGT

Attached documents