CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La CGT es querella contra TMB per pressumptes irregularitats en els contractes menors.

Divendres, 12 maig, 2023

Des de la secció sindical de CGT comuniquem que hem donat instruccions jurídiques per tal d’interposar una querella criminal contra personal responsable a Transports Metropolitans de Barcelona S.A. (TMB), que es la denominació comuna de les empreses Ferrocarril Metropolità de Barcelona S.A. (FMB) i Transports de Barcelona, SA (TB) que gestionen, respectivament, les xarxes de metro i de autobusos.


La secció sindical CGT després de recopilar i analitzar parcialment les dades públiques dels contractes menors efectuats a TMB per les operadores de bus i metro dels últims 5 any, trobem indicis d’un ús abusiu, irregular consentit en el temps de contractació pública a través de contractes menors.


Són contractes menors aquells procediments en que el seu import sigui inferior a 15.000 €, per a serveis i subministraments i aquells en que el seu import sigui inferior a 40.000 € per a obres, deixen de ser considerats contractes menors i cal que es licitin quan superen l’any de durada, quan són necessitats recurrents.


Trobem presumptes indicis de fraccionament de contractes, que és dividir en parts allò que hauria de contractar-se conjuntament, així com la contractació de manera separada de prestacions periòdiques plenament previsibles dins de l’activitat ordinària dels poders adjudicadors, que es pressuposa responen a necessitats conegudes de i no a fets sobrevinguts. (Informe 14/2020 de la Junta Consultiva de Contratación Pública del Estado).
Entenem que una eina adient és l’Acord Marc, un dels sistemes de racionalització de la contractació previstos a la LCSP que permet la gestió més eficient de les compres recurrents (obres, subministraments i serveis) i de contractes menors. Consisteix en la celebració d’acord amb un o varis empresaris amb la finalitat de preestablir una sèrie de condicions o termes que seran comuns a tots els contractes basats en aquet marc per un període determinat i en relació als preus i, en el seu cas, a les quantitats previstes.


 La possibilitat d'emmarcar diferents necessitats d’un mateix tipus dins d’un únic procediment, mitjançant un correcte procés de contractació tot permetent una gestió més eficaç i econòmica que l’ús il·legal de fraccionament de contractes a través de contractes menors més costosos i amb menys concurrència.
Amb més de 111.000 contractes menors en 5 anys i més enllà d’un possible mal ús, caldrà analitzar les empreses partícips per a valorar si el contracte menor s’ha utilitzat per afavorir interessos personals o de tercers.


A Barcelona, 12 de maig 2023

Descarrega PDF aquí. Nota de Premsa Contractació Pública a TMB