CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT exigeix a Saint Gobain que retiri de manera segura tot el material amb amiant de la fàbrica

Divendres, 6 maig, 2016

Coincidint amb el Dia Internacional de la Seguretat i la Salut Laboral, el 28 d’abril des de la CGT recorden que Cristalería Española S.A., l’anterior nom que tenia l’actual empresa Saint Gobain, va ser importadora d’amiant des de l’any 1970 fins a l’any 1985, tal i com va documentar un informe del 2001, i que encara en queda a la fàbrica.

En el cas d’aquest centre, l’amiant es va estar utilitzant en diversos formats, des d’equips de protecció individual per entra a forns, vestits, guants, etc., fins a l’aïllament dels forns, ja que aquest producte té una gran capacitat ignífuga. A més, l’amiant també e´s present a les façanes de les naus en la seva forma més popular, la Uralita. I els baixants dels desaigües de les naus són de fibrociment, un dels altres productes que contenen aquest material.

Recordem que des dels anys 40 del segle passat, els empresaris i institucions públiques tenen constància que l’amiant és perillós i que respirar-lo quan està en pols pot causar malalties greus, moltes d’elles amb resultat de mort. Tot i això, a l’Estat espanyol es va permetre que es continués fent servir per la indústria fins el 2002.

Davant de tot plegat, la secció sindical de la CGT a Saint Gobain, ha anunciat que actuarà per garantir que es desenvolupin els reconeixements mèdics de la plantilla d’acord amb el que la llei estipula per a empreses que hagin utilitzat amiant a les seves instal·lacions. I exigeix a l’empresa que assenyali els punts on hi ha aquest material i acordi una retirada ordenada i segura de tots els materials que encara hi ha a Saint Gobain que contenen amiant (operació que s’ha de fer seguint unes normes de seguretat molt estrictes per protegir els treballadors que manipulin els materials).

La CGT acusa la direcció de “falsejar estadístiques i camuflar els accidents laborals”

A banda de la preocupació per la presència d’amiant a l’empresa, des de la secció sindical de la CGT alerten critiquen les actituds de l’empresa en matèria de salut laboral a Saint Gobain.

Entre d’altres, alerten que les direccions de diversos sectors de l’empresa “s’estan dedicant a falsejar estadístiques i camuflar els reiterats accidents laborals que s’estan patint; els uns camuflant-los com a accidents in itinere i altres dient ‘queda’t a casa fins que et recuperis, que cobraràs com si estiguessis treballant'”. També denuncien que “malalties que es deriven de la feina, l’empresa les declara com a contingències comunes o baixes per malaltia comú, cosa que comporta que es carreguin les despeses derivades de les baixes a la Seguretat Social i, per tant, a l’erari públic, en detriment de la sanitat pública, les pensions, etc.” I a més alerten que “no és normal que hi hagi treballadors que surtin de la feina amb quadres d’ansietat i que no siguin qualificats com a accident laboral, tot i que són sens dubte conseqüència de la feina per l’augment de càrregues de treball, les pressions i males maneres d’alguns comandaments”.

* Article publicat a Xarxa Penedès.
http://xarxapenedes.cat/cgt-exigeix-a-saint-gobain-que-retiri-de-manera-segura-tot-el-material-amb-amiant-de-la-fabrica/

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció