CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT exigeix mesures urgents davant la greu situació a Villablanca Serveis Assistencials per un brot de Coronavirus

Divendres, 3 abril, 2020

villablanca_2.jpg

Des de la Secció Sindical de CGT Villablanca Serveis Assistencials, residència de salut mental del Grup Pere Mata situada al terme municipal de Reus, volem donar a conèixer la situació actual a l'empresa, associada a la pandèmia de COVID-19 que estem sofrint de manera global en aquests moments. El Grup Pere Mata té com activitat principal la Salut Mental i el Benestar Social, depèn del Departament de Salut i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i és una de les principals empreses dins del seu àmbit a Catalunya. Actualment donen assistència a Villablanca Serveis Assistencials a més de 700 persones i hi treballen prop de 500 treballadores i treballadors.

Podem considerar que, igual que en les residències, el tipus de persones assistides en aquests centres de salut mental i de benestar social són en la seva majoria col•lectius d'alt risc, i per tant, susceptibles de sofrir una immediata propagació del contagi massiu del COVID19, com pel que sembla així ha ocorregut.

A principis de març, ja hi havia serioses sospites d'algun usuari del centre amb símptomes del contagi, no obstant això, no es va entendre per part de la Direcció de l'empresa que fos necessari dispensar EPIs a la plantilla per a no generar alarma en el centre de treball. No va ser fins al 20 de març quan finalment l'empresa va procedir a repartir màscares de tela a tota la plantilla, quan ja era evident que hi havia un perill de contagi massiu. El 26 de març es va confirmar el primer cas positiu en la unitat II del pavelló Bosc. Les mascaretes de classe FFP3 van ser repartides exclusivament al personal que atenia aquesta unitat, no obstant això la resta de personal de les altres unitats del pavelló (hi ha 4 unitats més) continuaven utilitzant les mascaretes inadequades.

A partir d'aquesta data les dades s'han disparat, 13 persones treballadores han donat positiu, almenys una està en estat greu, i que sapiguem fins al moment, 5 casos d'usuaris també han estat confirmats. A més, la xifra de baixes assimilades per IT del personal s'ha elevat exponencialment en haver tingut contacte directe amb les persones contagiades i havent d'estar confinades en els seus domicilis. Tot plegat, una situació d'extrema complexitat i gravetat en un centre sociosanitari d'aquestes característiques.

Des de CGT creiem fermament que la falta de previsió inicial per part de l'empresa, podent haver pres les mesures adequades i necessàries en el seu moment, podien haver evitat aquesta situació d'alarma en la qual ara mateix està immers aquest centre. Van decidir aïllar la unitat afectada com a zona 0 el mateix dia de la detecció del primer cas, amb personal específic asignat a aquesta unitat dies abans, no obstant això, la resta de personal de les altres unitats del pavellò prestaven serveis en altres instal•lacions sense prendre cap mesura especial fins que el 26 de març van decidir dotar-los també de mascaretes FFP3. Com lamentablement estem veient en moltes altres empreses, la falta de distribució de EPIs adequats per a casos de la pandèmia del COVID-19 i per a tota la plantilla, ha pogut ser un factor determinant per a la propagació del virus en el centre.

Una vegada coneguda la situació de gravetat, a més s'havien d'haver extremat una altra sèrie de mesures urgents i immediates com són la desinfecció de la unitat afectada així com la resta d'unitats que componen el centre, llocs comuns de reunió, vestuaris, lavabos, menjadors, sales de descans, així com assegurar la distància de seguretat, evitar solapament de torns de les treballadores, adequació d'instal•lacions per a poder evitar contacte entre usuaris, i fins i tot, si fos necessari, distribució dels usuaris a altres centres i procedir al seu confinament.

Fem una crida a l'Administració perquè es facin ressò d'aquesta situació d'emergència en que es troba Villablanca Serveis Assistencials, no valen disculpes a posteriori per part del Govern, com en el cas de les residències geriàtriques, volem accions urgents i exigim que es posin immediatament en contacte amb la Direcció de l'empresa i posin a la seva disposició tots els mitjans necessaris per a combatre aquesta situació, que, no ho oblidem, es veu agreujada a més pel context de l'empresa, en la qual, amb l'excusa de la crisi, ens trobem amb una falta crònica de plantilla, un empitjorament de les condicions laborals i greus mancances en matèria de prevenció de riscos laborals , tal com hem vingut denunciant des de CGT reiteradament.

Secció Sindical CGT Villablanca Serveis Assistencials
Reus, 3 d'abril de 2020

Contacte:
Miguel (CGT Baix Camp) 603 107 446

Comunicat CGT Coronavirus Villablanca

villablanca_2.jpg

Attached documents