CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT guanya el judici d’Air Comet contra el president de la patronal, Díaz Ferrán

Dissabte, 11 setembre, 2010

El Jutjat de Primera Instància núm. 43 de Madrid ha dictat, en el dia 10 de setembre, una sentència que estima la petició interposada pel sindicat CGT (Confederació General del Treball) en representació d'un dels treballadors de Air Comet, condemnant al president de la CEOE a abonar del seu patrimoni personal, els salaris d'octubre i novembre del passat any.

Aquesta resolució és la primera de les vàries presentades per aquest sindicat reclamant els salaris dels treballadors al president de la patronal. Gerardo Díaz Ferrán va signar, a conseqüència d'una vaga dels seus treballadors (que en moltes ocasions portaven sis o set mesos sense cobrar les seves nòmines), un document pel qual garantia personalment el pagament d'aquests salaris, ja fora mitjançant pagaré o ingrés bancari.

Posteriorment la companyia va entrar en concurs de creditors i, en cap moment el senyor Díaz Ferrán va fer cap intent de plantar cara a les seves obligacions, arribant els seus advocats (ja que no es va dignar a presentar-se en el judici) a dir que l'obligació que havia assumit era de caràcter “ètica o moral” i no patrimonial, mostrant el respecte que li té el president de la patronal als drets dels treballadors.

Després d'aquesta sentència, de molta importància ja que implica al patrimoni personal de l'empresari i no al de la companyia, trencant el vel jurídic que separa ambdós patrimonis, la CGT, únic sindicat que ha iniciat aquest procediment, estudiarà les vies jurídiques aplicables perquè Gerardo Díaz Ferrán respongui personalment del deute garantit, i no ho facin els fons del FOGASA, com sembla pretendre el president de la CEOE, que només defensa els sistemes de protecció social públics quan li interessa.

Aquest procés mostra com la lluita i reivindicació de la plantilla d'Air Comet ha estat útil. Sense la vaga convocada al desembre en l'aerolínia no s'hauria pogut portar a terme tot el procediment per a aconseguir que, finalment, Díaz Ferrán, responsable de la fallida de la companyia i d'enviar a l'atur a més de 600 treballadors, (per no parlar dels seus altres “èxits” a Marsans o Seguros Mercurio) s'hagi de gratar la butxaca perquè els seus treballadors cobrin el que van treballar. Per una vegada, una part de la crisi l'han pagat els capitalistes.

CGT té previst estendre el procediment a la resta dels treballadors d'Air Comet que ho desitgin, i està a l'espera dels nous judicis que sobre idèntics casos i circumstàncies tenen plantejats altres set treballadors de la exempresa de Díaz Ferrán.

El pròxim 29 de setembre tots els treballadors han de fer el mateix: unir-se a la vaga general perquè, mal que els pesi al govern i a la patronal, la lluita serveix.

Secció Sindical de CGT Air Comet


>>> Veure també notícia publicada al diari Público:

El jefe de la CEOE recibe su primera condena judicial

Una juez ordena a Díaz Ferrán pagar de su bolsillo a un empleado de Air Comet

www.publico.es/dinero/336076/diaz/ferran/condenado/pagar/bolsillo/trabajador/air/comet