CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT i CUP Poble Actiu porten a Antifrau un presumpte cas de corrupció, assetjament laboral i sexual a la Diputació de Barcelona

Dimarts, 7 juny, 2016

Des de fa un any des la secció sindical de la CGT de la Diputació de Barcelona i la CUP Poble Actiu a la Diputació de Barcelona hem treballat per tal d’esbrinar que havia passat a l’Àrea de Relacions Internacions de la Diputació de Barcelona. Així doncs, després de les eleccions municipals de 2011 Convergència i Unió va modificar substancialment les polítiques de cooperació al desenvolupament a la seva arribada a la institució de la mà de Jordi Castells Masanés, Director de Relacions Internacionals i màxim responsable dels fons de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona.

Durant aquest any des de la secció sindical de la CGT de la Diputació de Barcelona, hem parlat amb treballadores d’aquesta àrea, hem rebut anònims i finalment hem tingut accés als expedients de l’àrea esmentada per tal de saber les males praxis i possibles corrupcions i les situacions de riscos laborals per les treballadores que hi ha hagut durant els darrers anys. Avui, després de tot aquest any de cerca i lectura d’informació presentem l’exposició dels fets així com els expedients corresponents per tal que el Tribunal Antifrau de Catalunya adopti les mesures necessàries per corregir les possibles irregularitats administratives produïdes. Al mateix temps, que en cas d'apreciar indicis d'il·lícit penal, posi tota la informació disponible i resultat de les actuacions a disposició del Ministeri Fiscal.

Auto presentat

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona
Grup CUP-Poble Actiu Diputació de Barcelona


La CUP i la CGT denuncien les ajudes a la cooperació de la Diputació de Barcelona

L’ens provincial va concedir un milió d’euros a empreses i patronals amb contractes sense publicitat ni concurrència

CUP-Poble Actiu i CGT han denunciat aquest dimarts davant l’Oficina Antifrau de Catalunya que la Diputació de Barcelona ha concedit subvencions per a la cooperació al desenvolupament a empreses i patronals a través de contractes sense publicitat ni concurrència, almenys, per 1 milió d’euros.

La regidora de la CUP-Poble Actiu (CUP-PA) a l’Ajuntament de Barcelona Maria Rovira i els sindicalistes Eulàlia Ribó i Josep García, de la CGT de Catalunya, han informat en roda de premsa a Barcelona de les presumptes irregularitats detectades, que afectarien l’àrea de Relacions Internacionals de la Diputació.

Les irregularitats se centren en la concessió de fons que suposadament havien de dedicar-se a la cooperació internacional però que es van destinar, entre els anys 2012 i 2015, a patronals i a empreses que no tenien experiència prèvia en cooperació al desenvolupament i que estarien en procés d’internacionalització o de conquesta de mercats en països pobres, especialment al Magreb i a l’Amèrica Llatina.

Les patronals Unió Empresarial de l’Anoia o el Gremi de Blanquers d’Igualada van ser beneficiades amb 66.000 i 64.000 euros, respectivament, en la convocatòria del 2015, i l’empresa Secartys, que es dedica al reciclatge de pneumàtics al Brasil, va rebre uns 62.000 euros de subvenció el 2014.

La patronal Pimec, segons les dades facilitades aquest dimarts, ha rebut en les convocatòries del 2013 (de forma directa, sense concurs) 13.000 euros, per a la internacionalització de les pimes, mentre que en la del 2014 va obtenir-ne tres més de 38.000, 20.000 i 45.000, per a projectes de cooperació al Marroc i Panamà.

La Fundació Empresa i Clima, que té entre els seus patrons la Cambra de Comerç de Barcelona i Gas Natural-Fenosa, entre altres, va rebre el 2013 uns 67.000 euros per a un projecte de cooperació al Brasil, 42.000 més el 2014 per a assistència tècnica a Xile, i 44.000 més de la convocatòria del 2015, a més de 74.000 euros per a un projecte de cooperació al Perú, suposadament irregulars, segons la CUP i la CGT.

García i Ribó han explicat que els dos responsables de l’àrea de Cooperació Internacional mentre es van atorgar els fons de forma presumptament irregular eren Jordi Castells i Jonathan Jorba, que van renunciar als seus llocs quan va esclatar la polèmica al maig del passat 2015.

Castells ara treballa al departament de Governació de la Generalitat i Jorba, a l’Institut d’Estadística de Catalunya, han afegit.

A més de les denúncies davant de l’Oficina Antifrau per les quals la CUP i la CGT estimen que són il·legalitats, els dos sindicalistes han indicat que les treballadores de l’àrea de Relacions Internacionals van patir a partir del 2012 una situació d’assetjament laboral greu que va certificar la Inspecció de Treball en un informe, després de ser denunciat pels sindicats de la Diputació.

Amenaces, ambient dictatorial i de terror, crits, comentaris sexistes i por van ser esmentats per les treballadores en l’avaluació de riscos psicosocials que es va realitzar a la Diputació de Barcelona, arran de l’expedient de la Inspecció de Treball.

García ha expressat avui la seva esperança que l’Oficina Antifrau investigui la documentació dels quatre expedients que se’ls ha traslladat, sobre "l’ús impropi i irregular de fons públics" de la Diputació barcelonina, que gestiona aquest 2016 un pressupost d’ingressos de 896,2 milions d’euros, segons s’indica al seu portal de transparència.

* Notícia publicada a El País
http://cat.elpais.com/cat/2016/06/07/catalunya/1465316753_233841.html


Antifrau investigarà el presumpte cas de corrupció i assetjament laboral a la Diputació de Barcelona

CGT de la Diputació de Barcelona i CUP Poble Actiu Diputació porten a Antifrau el presumpte cas de de corrupció a la Diputació de Barcelona que va avançar 'Catalunya Plural'.
La Diputació de Barcelona va repartir suposadament entre diferents empreses al voltant d'un milió d'euros de la cooperació al desenvolupament.

CGT de la Diputació de Barcelona i CUP Poble Actiu Diputació han portat al Tribunal Antifrau de Catalunya el presumpte cas de de corrupció, assetjament laboral i sexual a la Diputació de Barcelona que va avançar Catalunya Plural fa prop d'un any. La Diputació de Barcelona hauria repartit entre empreses i fundacions privades catalanes un mínim d'un milió d'euros de les partides destinades a la cooperació al desenvolupament que normalment anaven cap a projectes de cooperació en els països pobres, segons es desprèn de la documentació des de 2012 analitzada per Catalunya Plural.

El 2011, després de les passades eleccions municipals, Convergència i Unió (CiU) va conquerir la institució supramunicipal de la província de Barcelona i durant el mandat va modificar substancialment les polítiques de cooperació al desenvolupament. El màxim responsable del repartiment dels fons de Cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona era Jordi Castells Masanés, director de Relacions Internacionals. Castells Masanés va aterrar en el lloc de la mà de Jordi Matas, excoordinador general de l'entitat, que va ser destituït el 2012 en transcendir els seus negocis amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) quan el seu president era l'avui màxim responsable de la Diputació, Salvador Esteve, i Matas era també el seu coordinador general a l'entitat municipalista.

La CUP ha destacat que al llarg d'aquest any des de la secció sindical de la CGT de la Diputació de Barcelona s'ha parlat amb treballadores de l'àrea. A més de rebre el testimoni de diferents anònims. Finalment han tingut accés als expedients de l’àrea esmentada per tal de saber les males praxis i possibles corrupcions i les situacions de riscos laborals per les treballadores que hi ha hagut durant els darrers anys.

Aquest dimarts s'ha presentat l’exposició dels fets així com els expedients corresponents per tal que el Tribunal Antifrau de Catalunya adopti les mesures necessàries per corregir les possibles irregularitats administratives produïdes. Al mateix temps, que en cas d'apreciar indicis d'il·lícit penal, posi tota la informació disponible i resultat de les actuacions a disposició del Ministeri Fiscal.

* Notícia publicada a Catalunya Plural
http://www.eldiario.es/catalunyaplural/barcelona/CGT-CUP-Antifrau-Diputacio-Barcelona_0_524247958.html

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció