CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Justícia BCN: “sorpreses” pel funcionament poc democràtic de l’òrgan de representació dels treballadors: la Junta de Personal de Barcelona

Diumenge, 18 octubre, 2015

"Sorpreses" pel funcionament poc democràtic de l'òrgan de representació dels treballadors: la Junta de Personal de Barcelona

El passat 18 de juny les treballadores i treballadors votem per elegir els delegats sindicals que ens han de representar durant els propers 4 anys. Gràcies al vot de molts de vosaltres, la secció sindical CGT-Justícia-BCN va obtenir dues delegades que formen part de la Junta de Personal, òrgan de representació dels treballadors. A la CGT-Justícia-BCN respectem la llibertat de cadascú d'afiliar o simpatitzar amb un sindicat, amb un altre o amb cap.

Aquest respecte ens obliga a fer públiques les informacions que tenim sobre les decisions que prenen els seus delegats electes, incloent-nos a nosaltres. Tenim clar que l'acció sindical ha d'estar dirigida cap als responsables de les administracions que ens imposen les condicions de treball, però els que ens representen també han de ser objecte de control per part dels seus representats, el conjunt de treballadores i treballadors. Al cap ia la fi, som i hi són perquè ens heu triat per a això. La transparència ha de formar part de tota activitat sindical i aquest és un dels nostres objectius. Nosaltres et vam informar, les conclusions les saques tu ...

Constitució de la Junta de Personal de la província de Barcelona (15-09-2015)
La Junta de Personal és l'òrgan de representació de tots els que participem en aquestes eleccions. Les urnes van donar els següents resultats i repartiment dels 33 delegats:

STAJ (12, perd 1 delegat respecte al 2011)
CSI-F (8, no varia respecte al 2011)
CCOO (5, perd 2 delegats respecte al 2011)
JYP (3, no varia respecte al 2011)
UGT (3, guanya 1 delegat respecte al 2011)
CGT (guanya 2, primer cop que ens vam presentar)

STAJ va decidir no convocar la reunió de constitució de la Junta fins al 15 de setembre (gairebé 3 mesos després de les eleccions), incomplint així una de les disposicions del Reglament de la Junta de Personal que van aprovar fa 3 anys i que diu "la nova Junta de Personal escollida es constituirà dins el termini del mes següent a la celebració de l'acte de votació ", amb l'excusa que l'estiu i les vacances impedien fer-ho abans, tot i que els sol·licitem per escrit que la avancessin. Creiem que el treball sindical no pot paralitzar durant 3 mesos, així que no hem esperat a la constitució de la Junta per continuar amb la nostra activitat.

Gràcies a un pacte que van signar amb el Departament de Justícia, els delegats no electes el 18 de juny no s'han reincorporat a la seva plaça fins l'1 d'octubre (PACTE del qual després us seguim parlant).

ACORDS INTERSINDICALS QUE IMPEDEIXEN EL FUNCIONAMENT DE LES JUNTES DE PERSONAL:
Les juntes de personal es constitueixen i aproven els seus propis reglaments de funcionament intern. Quan es constitueix una nova Junta de Personal, aquesta ha d'aprovar el reglament que la regirà, quedant automàticament derogat l'anterior, ja que la proporció dels diferents sindicats que la conformen sol canviar.

CGT-Justícia-BCN vam mantenir converses amb els altres cinc sindicats durant el mes de juliol per intentar dotar-nos d'un reglament democràtic, participatiu i de consens, que permetés el suport mutu en la lluita. Després de moltes hores de treball, l'1 de setembre els enviem la nostra proposta que havia de ser debatuda i aprovada / rebutjada el 15 de setembre, dia de la constitució de la Junta.

Van assistir a la reunió 29 dels 33 delegats electes: es van rebutjar totes les nostres propostes per 22 vots en contra, 3 a blanc i 4 a favor. Per tant, a més de les dues delegades de CGT, hi va haver dues persones més que ens van donar suport. Totes les votacions van ser secretes, a petició d'un delegat de CSIF, amb la qual cosa no sabem qui van ser els altres dos que van votar a favor de la nostra alternativa.
La nostra proposta incloïa alguns detalls que creiem que us poden interessar. Per exemple:
PARTICIPACIÓ DELS TREBALLADORS:
- Es celebraran reunions extraordinàries de la Junta de Personal davant un esdeveniment que requereixi una actuació immediata.
- Podran ser convocades a petició per escrit del 25% de la plantilla de la dependència concreta afectada (òrgan judicial, edifici, seu, població, etc., de la qual es tracti), o bé, a petició per escrit de 25 treballadors afectats (excepte centres de treball amb una plantilla reduïda, en què s'aplicarà el 25%). Si el tema afecta la majoria de la plantilla de la província de Barcelona, ​​serà suficient la petició d'un 5% dels treballadors.
LLUITA PER LA TRANSPARÈNCIA I L'APLICACIÓ DE LA LEGALITAT:
- Proposàvem dues comissions de treball permanents, a més de les que puguin anar-se creant en funció de les necessitats: Comissió de Personal Interí i Comissió de Salut Laboral.
Tots els sindicats van opinar, en les seves intervencions orals, que el reglament que van aprovar el 2012 ja era prou bo i que no calia canviar res. Rebutjant totes les nostres propostes, van donar per prorrogat l'anterior reglament de 2012.

Respecte a la Comissió de Personal Interí que defensàvem per vetllar per la transparència en les contractacions, les borses i els nomenaments, així com per obligar a l'administració a complir amb els requisits legals, tots els sindicats van dir que no era necessària. No obstant això, l'endemà, STAJ, CSIF, CCOO i UGT van signar un acord amb el Departament de Justícia pel qual es creava la "Comissió de Seguiment de les Borses de personal interí", formada només per l'administració i aquests 4 sindicats.

Pel que fa a la Comissió de Salut Laboral, tots van considerar que el Comitè de Seguretat i Salut format per 8 delegats sindicals de prevenció és més que suficient.

Això sí, en base a un pacte amb el Departament de Justícia, sembla ser que pretenen repartir aquests delegats de manera NO proporcional als vots obtinguts a les urnes, a diferència del que es compleix en la resta d'administracions. Seguirem informant ...
CGT-Justícia-BCN som una secció sindical "jove", ens vam presentar per primera vegada en les últimes eleccions i som minoria a la Junta de Personal.

En canvi, en les juntes de personal de l'Administració General de l'Estat de tot Catalunya, CGT té gairebé la majoria absoluta des de fa anys. Els treballadors porten molt de temps donant suport a la honestedat, la dedicació, la tenacitat i la capacitat dels delegats de CGT i això es reflecteix a les urnes.

Tot i això, CGT sempre ha respectat la participació de tots els sindicats que conformen les juntes, sense aprofitar la seva majoria per desplaçar o impedir l'activitat sindical d'altres. En definitiva, respecte als treballadors que han elegit els seus representants, siguin els que siguin.

EN COMPTES DE TRANSPARÈNCIA, VOTACIONS SECRETES:
Un delegat electe de CSIF va proposar que totes les votacions fossin secretes i no a mà alçada. A més, ens va avançar que continuarà sol·licitant que es faci així en totes i cadascuna de les votacions que es realitzin sempre a la Junta de Personal. Això impedirà que puguem comunicar-vos qui voten què, però sí us podrem informar de la postura de les intervencions verbals que facin públicament.
Totes les actes de les reunions de la Junta de Personal, com a òrgan de representació dels treballadors, han de ser públiques i estar a disposició de tots. Us les anirem enviant.

PACTE ADMINISTRACIÓ-SINDICATS: EL QUE NO SABÍEM
Us adjuntem el pacte amb el Departament de Justícia signat pels sindicats STAJ, CSIF, CCOO i UGT. A la CGT (tant en l'Administració General de l'Estat com en Justícia) rebutgem la figura de l'alliberat sindical. No tenim ni volem representants dels treballadors que no estiguin presents en els seus centres de treball sense compartir la mateixa problemàtica que el conjunt dels seus companys i companyes.
Qualsevol acord amb l'administració pot millorar la llei, però mai discriminar els sindicats que no pactem.

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/pacte-drets-sindicals-del-personal-al-servei-de-ladministraci-de-justcia-destinat-a-catalunya

És un pacte públic que està a la intranet, però segurament mai ho heu llegit ja que no s'ha fet difusió per part dels signants i adherits.
Aquí van alguns detalls ...

EL QUE DIU LA LLEI:
- Cada delegat electe té dret a 40h / mes de permís per a activitats sindicals.
- Segons el percentatge de vots a la província i el nombre de treballadors de l'administració en la qual es realitzen les eleccions, cada sindicat té dret a "delegats LOLS" (delegats de la secció sindical que s'obtenen en aplicació de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical), amb dret a 40h / mes cada un.
Resultat de les eleccions sindicals celebrades al personal de l'Administració de Justícia de la Província de Barcelona el 18 de juny de 2015:

Adequacio Pacte drets sindicals Administració de justícia a la Llei 5-2012:

Adequació pacte drets sindicals administració de justícia a la llei 5 2012 from

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/pacte-drets-sindicals-del-personal-al-servei-de-ladministraci-de-justcia-destinat-a-catalunya

Candidatura / Nº vots / %Delegats / electes Junta Personal / Delegats LOLS

STAJ / 1.436 / 36,94% / 12 / 10
CSI-F / 924 / 23,77% / 8 / 10
CCOO / 561 / 14,43% / 5 / 4
JYP / 404 / 10,39% / 3 / 4
UGT / 324 / 8,34% / 3 / 1
CGT / 238 / 6,12% / 2 / 1
TOTAL / 3.887 / 100% / 33 /

EL QUE DIU EL PACTE:
El pacte al qual fem referència, permet que els altres 5 sindicats s'acumulin totes les hores mensuals a les que tenen dret, incloent-hi les de tot Catalunya (de les 4 províncies), formant una "bossa d'hores" que fan servir per anar alliberant als seus delegats. El pacte permet alliberar temps complet amb només 130 h / mes, encara que els altres treballem bastants més.

A més, el Departament de Justícia reparteix entre els 4 sindicats "representatius" (STAJ, CSIF, CCOO i UGT) 11 "alliberats sindicals institucionals", és a dir, regalats, extres "per ajudar-los en la defensa dels drets dels treballadors".

Se li assignen 39 h / mes a cadascun dels 8 delegats de prevenció de riscos laborals, que també es reparteixen entre els mateixos 4 sindicats.

A la CGT-Justícia-BCN creiem en el treball sindical de base, en la participació de molts delegats sindicals en els seus llocs de treball, en contacte directe amb els companys i els problemes diaris i compartint l'acció sindical des de molts punts del territori.

DEMOCRÀCIA SEGRESTADA:
Com fins ara, continuareu rebent comunicats conjunts de STAJ, CSIF, CCOO i UGT esmentant que són els "sindicats representatius", basant-se que són els que tenen més d'un 10% de representació en les juntes de personal de l'Administració de Justícia de les 4 províncies de la comunitat autònoma de Catalunya. Amb aquesta excusa, mantenen reunions amb l'administració en una trucada "Taula de Negociació de Justícia de Catalunya", impedint que els sindicats minoritaris de justícia estiguem presents. En aquesta Taula tracten assumptes que per llei són estrictament competència de les juntes de personal, que són els òrgans de representació dels treballadors. I això no pot seguir succeint ...

Reglament Junta de Personal Justicia BCN 2012:

http://www.slideshare.net/CGTCatalunya/reglament-junta-de-personal-justicia-bcn-2012

Perquè formem part dels delegats que heu triat perquè us representin i perquè som la vostra veu.
Amb el vostre suport, tot és possible.

SECCIÓ SINDICAL CGT Justícia BCN

Més informació:

- E-MAIL: cgtjusticiabcn@gmail.com
- Link Facebook (CGT Justícia BCN)
- Link Twitter (@100justos)

Attached documents