CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT rebutja la Llei d’Estrangeria i crida a la mobilització pels drets de les persones immigrants

Dissabte, 3 octubre, 2009

Des de CGT creiem que només un procés de mobilització i lluita conjunta entre treballadors immigrants i autòctons podrà canviar el rumb neofeixista de les polítiques migratòries impulsades tant per la UE com pel Govern Espanyol.


L'actual crisi socioeconòmica està colpejant amb força al conjunt dels treballadors/es i de forma especialment dura als treballadors/es immigrants que assisteixen a un permanent retall de drets i llibertats. En aquest context es debat en el Congrés una nova Reforma a l'actual Llei d'Estrangeria que compta amb el suport de la majoria dels grups parlamentaris i que condemnarà els i les immigrants a una major invisibilitat i desprotecció. El moment triat tampoc és casual, perquè sembla pretendre vincular crisi i immigració i justificar així la restricció dels drets.

El document presentat, que no ha sigut discutit ni consensuat amb les organitzacions d'immigrants i de Drets Humans, se situa en el marc de les mesures policials impulsades per la Unió Europea que busquen criminalitzar, perseguir i castigar els treballadors immigrants en situació irregular així com als ciutadans europeus que se solidaritzen amb la seva situació, deixant a milions de persones en la clandestinitat, sense cap protecció social i a mercé de l'explotació i abusos de qualsevol tipus tant per part d'empresaris com dels cossos de seguretat de l'Estat.

Entre les noves mesures que impulsarà esta Reforma de la Llei d'Estrangeria, destaquem les següents :

- Restringeix el dret a l'empadronament, mesura que deixarà a milers de persones, famílies i menors sense accés als servicis sanitaris i educatius així com a les prestacions socials bàsiques.

- Dificulta l'accés a la justícia gratuïta a l'augmentar els requisits per a poder comptar amb un advocat d'ofici, vulnerant el dret a la defensa que reconeix la Constitució.

- Restringeix el dret a la reagrupació familiar limitant la reagrupació dels ascendents als majors de 65 anys i augmentant a 5 anys de residència legal el requisit per a poder optar a la reagrupació.

- Allarga el període de possible internament en els Centres d'Internament per a Estrangers (CIE) de 40 a 60 dies (ampliable a 74) a pesar de les terribles condicions dels dits centres que han sigut denunciades per organitzacions socials, Defensories del Poble i fins al mateix Parlament Europeu.

- Penalitza amb multes de fins a 10.000€ la solidaritat i hospitalitat amb els migrants en situació irregular que és qualificada, en aquest llenguatge pervers, com “promoció de la permanència irregular”.

- Es legalitza l'expulsió de menors immigrants no acompanyats, vulnerant d'aquesta manera la mateixa Convenció dels Drets del Menor de l'ONU.

- Deixa en absoluta desprotecció a les dones immigrants en situació irregular que denuncien violència de gènere, ja que s'obliga a emprendre un expedient sancionador davant d'aquestes i altres denúncies realitzades per immigrants en situació irregular.

Davant d'aquesta profunda vulneració de drets des de la CGT manifestem :

- Un profund rebuig d'aquesta reforma així com a la Llei d'Estrangeria en el seu conjunt ja que condemna als treballadors immigrants a un estatut de ciutadans de segona categoria pel simple fet d'haver nascut en un altre país.

- Una denúncia als responsables polítics i les organitzacions sindicals que impulsen i recolzen aquestes mesures que legalitzen l'exclusió i explotació de milions de persones.

Des de CGT creiem que només un procés de mobilització i lluita conjunta entre treballadors immigrants i autòctons podrà canviar el rumb neofeixista de les polítiques migratòries impulsades tant per la UE com pel Govern Espanyol, per la qual cosa fem un crida al conjunt de la nostra afiliació i a la societat espanyola en el seu conjunt a secundar les mobilitzacions que s'estan emprenent contra la Reforma de la Llei i contra la Llei d'Estrangeria en el seu conjunt, exigint de forma clara i rotunda les mesures següents :

REGULARITZACIÓ DELS IMMIGRANTS EN SITUACIÓ IRREGULAR sense condicionar-ho a un contracte de treball previ

TANCAMENT IMMEDIAT DELS CENTRES D'INTERNAMENT PER A ESTRANGERS (CIE)

CESSAMENT DELS CONTROLS, IDENTIFICACIONS, DETENCIONS, EXPULSIONS I LA RESTA D'ABUSOS POLICIALS CONTRA LA POBLACIÓ IMMIGRANT.

IGUALTAT PLENA EN L'ACCÉS ALS DRETS SOCIALS, LABORALS, POLÍTICS I CULTURALS PER ALS TREBALLADORS IMMIGRANTS.

Seguint aquestes exigències la CGT mostra el seu suport a les diferents mobilitzacions que s'estan emprenent i crida a recolzar la iniciativa de l'anomenada Marxa per la Igualtat de Drets entre Barcelona i Madrid, així com la convocatòria de mobilitzacions realitzada per la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI) per al pròxim 17 d'octubre.

NO A LA LLEI D'ESTRANGERIA

PER LA LLIBERTAT DE CIRCULACIÓ DE LES PERSONES

Secretaria d'Acció Social - Comitè Confederal CGT