CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT recorre judicialment la pròrroga de la central nuclear de Garoña

Dimecres, 31 març, 2010

La Confederació General del Treball ha recorregut davant la Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència Nacional la decisió del Govern per la qual es prorroga l'explotació de la central nuclear de Santa María de Garoña fins al 6 de juliol de 2013.

L'any 2011 la central nuclear compleix els 40 anys de vida útil, és a dir el termini per al qual va ser dissenyada per a funcionar en condicions de seguretat, pel que serà la primera central espanyola que superi el període per al qual va ser dissenyada.

CGT denuncia que els propietaris de la central nuclear, NUCLENOR (Endesa+Iberdrola), han incomplit almenys tres de les condicions que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), organisme que té funcions tan importants com la seguretat nuclear i protecció radiològica del conjunt dels ciutadans, els va imposar per a la seva autorització condicionada, segons es reconeix en el propi dictamen del CSN. No obstant això, aquest organisme va autoritzar, de forma inexplicable, la continuïtat de la central durant 10 anys més.

CGT denuncia que la decisió del Govern s'ha realitzat sense la participació i informació pública exigida tant per la Llei de Participació Ambiental, com la que regula el funcionament del propi Consell de Seguretat Nuclear, així mateix vulnera la vigent normativa en matèria d'avaluació ambiental, al no haver-se sotmès la prorroga aprovada a avaluació d'impacte ambiental alguna.

El cessament de l'explotació d'aquesta central no tindria repercussió alguna sobre la garantia de subministrament elèctric per als ciutadans, atès que el canvi estructural en el sector ha produït un excés de capacitat instal·lada al que s'uneix el descens de la demanda energètica des de l'any 2008. Els costos d'immobilitzat d'aquesta Central es troben amortitzats des de l'any 1996, generant des de llavors un benefici significatiu a favor de les dues companyies elèctriques propietàries, Endesa i Iberdrola. Pel que estem davant una prorroga que arrisca la seguretat dels ciutadans, en canvi dels beneficis econòmics de dues multinacionals.

Per tots aquests motius la Confederació General del Treball opina que aquesta Central ha de ser tancada i desmantellada de manera immediata, complint tots els requisits establerts per a això.

Comitè Confederal de la CGT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció