CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT-RTVV contra l’ús partidista de Canal 9 TV

Dimarts, 1 setembre, 2009

Per a la Secció Sindical de CGT a RTVV la dimissió de Pedro García com a director de Canal 9 és una bona notícia, però mentre el lloc de director sigui un càrrec polític, imposat pel partit governant, la llibertat informativa, la qualitat de la programació i l'objectivitat imprescindible seran impossibles.


La Confederació General del Treball del Pais Calencià (CGT-PV) que té representació a RTVV des de les primeres eleccions sindicals, havent arribat en alguna etapa a ser el sindicat majoritari i a ostentar un dels nostres companys el càrrec de president del Comitè, considera que la dimissió del director de RTVV Pedro García és una bona notícia per a les persones i col·lectius que creiem en la llibertat de premsa i en la professionalitat dels periodistes i tècnics de la ràdio i la televisió autonòmiques.

Però a pesar de la satisfacció que ens produïx la marxa del màxim responsable de la situació actual de la nostra televisió pública (deutes de gairebé mil milions d'euros, manipulació informativa, pèssima qualitat de la programació, deteriorament de les condicions laborals i privatització, volem també manifestar la nostra desconfiança per la forma amb que es trien els directors dels mitjans públics.

Des de l'engegada de Canal 9 ha estat el partit governant el que ha designat al director de l'ens, el que ha propiciat que cadascun d'ells hagi donat prioritat a servir als interessos dels que l'han col·locat al càrrec, en lloc de treballar per la qualitat i la independència d'un mitjà que hauria d'estar al servei de tota la societat.

Per a comprovar el que diem, n'hi hauria prou amb recordar l'actuació de tots els directors anteriors (incloent als de l'etapa socialista) o amb mirar les programacions d'altres cadenes autonòmiques on el mètode de nomenament és similar al valencià (Castella-la Manxa, Andalusia o Madrid). Només on predominen els criteris de professionalitat sobre els de fidelitat (com seria el cas de la televisió catalana) els nivells d'independència i qualitat estan molt per sobre de la mitjana.

Per tot això, des de CGT-RTVV, apostem per una televisió realment lliure i autònoma, on els responsables màxims siguin nomenats i controlats per un Consell en el qual els treballadors de la pròpia TVV, les associacions de periodistes, els sindicats, la universitat, els usuaris i altres sectors socials estiguin representats.

També és simptomàtic de la pèrdua d'objectivitat informativa que sofrixen la gran majoria dels mitjans, el tracte discriminatori (quan no el silenciament) que s'aplica contra la nostra organització, arribant a silenciar la nostra creixent presència en els conflictes col·lectius o les nostres mobilitzacions socials: quan hi ha diverses organitzacions, es nomena a les altres ; i quan només està la CGT, se sol nomenar als treballadors, els representants sindicals, el comitè, etc.

Per això creiem que el canvi d'un director per un altre a RTVV no solucionarà tots els mals que afligeixen als mitjans de comunicació; o millor dit, de formació d'opinió. En tot cas, estem contents amb la sortida d'un personatge tan nefast com ha estat per a RTVV Pedro García.

Gabinet de Comunicació de CGT-PV