CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Sector Social: Informacions del Conveni d´Acció Social 2013

Diumenge, 18 novembre, 2012

Hola a totes i tots!

 
- A principis del mes d'octubre la patronal va informar els sindicats que havia "denunciat" el Conveni. Aquesta "denúncia" és una fórmula per promoure l'inici de les negociacions del nou, ja que l'actual conclou el 31 de desembre d'aquest any. No és motiu de preocupació, ja que el conveni actual inclou una clàusula per la qual, fins a la signatura del nou conveni, l'actual manté la seva vigència (article 5). És a dir, cap empresa pot deixar d'aplicar el Conveni de Catalunya per aplicar l'estatal, com ja va passar en algun centre de treball en expirar el primer Conveni (concretament al CRAE Llar Les Vinyes).

- A finals d'octubre es va constituir la taula negociadora, formada per 6 representants dels sindicats (3 de CCOO i 3 d'UGT) i 6 de la patronal (3 de AESAP i 3 de la patronal catalana que s'ha unit en una nova organització anomenada La Confederació).

- El primer tema a tractar, segons consta en l'actual conveni, és la revisió de les taules salarials de 2012 (seguim actualment amb les de 2011). Pel que sembla, la pujada d'aquest any serà d'un 0%. Si això es confirma, en els tres anys de vigència del conveni els sous hauran pujat un 2% (0,8% el 2010, 1,2% el 2011 i 0% en 2012), mentre que la inflació (els preus) hi haurà pujat un 9,6% (dades de l'INE). Això ens dóna una pèrdua de poder adquisitiu d'un 7,6%.

- Quant a la negociació, s'iniciarà el proper 30 de novembre. La nostra intenció és seguir difonent tota la informació que ens vagi arribant i intentar que tot el que se'ns transmeti arribi a aquesta taula, ja que considerem que s'ha de donar l'oportunitat de participar als/les treballadores del sector, primer perquè és el nostre dret i segon perquè d'aquesta manera la postura dels/les treballadors/es serà més forta i tindrà més autoritat per negociar. La negociació dels dos últims convenis no es va fer així i el resultat ha estat un dràstic empitjorament de les condicions laborals.

- És molt probable que la negociació es vegi condicionada per el que faci la DGAIA a l'hora de renovar la concessió de la gestió de serveis dels seus subcontractes, si baixa els diners que els ha assignat (per exemple a la Llar) la patronal buscarà traslladar aquesta rebaixa a les plantilles a través de baixades salarials o de la inclusió de personal amb una menor qualificació professional (que cobraria menys i acapararia la majoria de les noves contractacions dels propers anys). Quan se'ns comuniqui en quins termes s'ha renovat la concessió de gestió de la Llar us envio la informació i les possibles repercussions.

- El compliment de l'actual Conveni ha estat molt desigual, pel que creiem necessari que les patronals es comprometin a que els seus associats han de complir, que tots els sindicats exerceixin la seva tasca d'assessorament i vigilància en tots els centres de treball, amb independència de si tenen o no representació en ells.

- Finalment, considerem imprescindible que la redacció del nou conveni sigui el més clara possible perquè no hi hagi lloc a dobles interpretacions, situació en la qual és l'empresa la que surt afavorida, ja que s'acull a la que més li convé.

Més informació:

-https://www.facebook.com/sectorsocialcgtcatalunya

- http://cgtense.pangea.org/sectorsocial

- http://cgtcatalunya.cat/sectorsocial