CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT sol·licita rectificació a Televisió espanyola pel reportatge criminalitzador “El triangle anarquista europeu”

Dimarts, 16 novembre, 2010

La secció sindical de CGT a RTVE ha elevat una queixa davant dels Consells d'Informatius de TVE i Irtve (web), la Defensora de l'espectador i el director d'informatius a fi que es pronunciïn i rectifiquin el reportatge titulat "Triangle de l'anarquia europeu", emès en els telenotícies del passat 9 d'octubre i on es criminalitza de forma arbitrària i incorrecta a moviments socials, anarquistes i pàgines d'informació alternativa incomplint el deure que correspon a la ràdio i televisió de tots.

El text que s'ha dirigit des de la secció sindical de CGT en RTVE és el següent:

"L'Estatut d'Informació estableix una sèrie de principis deontològics que tots els professionals de la informació de RTVE tenen obligació de respectar. Entre ells a l'article 9 es diu:

9.2. Difondran únicament informacions fonamentades. Les informacions hauran de ser contrastades amb un nombre suficient de fonts. Evitaran afirmacions o dades imprecises i sense base suficient...

9.3. Contextualitzaran les causes i conseqüències dels esdeveniments a través de les opinions de protagonistes, testimonis, experts i autoritats, amb representació de tots els punts de vista possibles.

9.14. Observaran escrupolosament el principi de presumpció d'innocència en les informacions i opinions relatives a causes o procediments penals en curs.

17. Actuaran amb responsabilitat i rigor, evitant l'ús de tòpics i estereotips, especialment en els casos que puguin suscitar discriminació per raó de sexe, orientació sexual, raça, ideologia i creences religioses o extracció social i cultural.

El passat dia 9 d'octubre de 2010, en el TD1 i el TD2, es va emetre un reportatge titulat "El triangle de l'anarquia europeu" (també es pot veure en la web de RTVE http://www.rtve.es/mediateca/videos/20101009/triangulo-anarquia-europeo/897959.shtml com a reportatge separat) en el qual segons el parer d'aquesta secció sindical es van incomplir greument, almenys, els principis abans ressenyats que el nostre Estatut d'Informació obliga.

En aquest reportatge, al nostre judici:

- Es barregen, sense cap base i sense proves uns fets violents ocorreguts a Barcelona el dia de la vaga general del 29 segons amb imatges de mitjans de comunicació alternatius i perfectament legals que res tenen a veure amb ella (kaosenlared, l'haine o l'agència d'informació 29-S entre d'altres).

- S'utilitzen tots els tòpics i estereotips imaginables per definir una ideologia, l'anarquisme, rica i variada en la que militen milers de persones, la immensa majoria absolutament allunyats del terrorisme o la violència gratuïta com es pretén en el reportatge.

- Com a representació de tots els punts de vista possibles s'ofereix la versió de dos representants de sindicats policials i un advocat "expert" en terrorisme.

- I finalment, es barreja l'ocorregut aquell dia a Barcelona amb el cas d'una "presumpta terrorista", "detinguda" no se sap quan, a la que no es respecta la presumpció d'innocència.

Per tot això sol·licitem l'oportuna rectificació mitjançant la retirada del reportatge en qüestió de la web de RTVE i l'emissió d'un altre de la mateixa durada i en els mateixos mitjans, que resalti la important tasca de transformació social que duen a terme els diferents moviments alternatius que lluitem de forma exclusivament pacífica per la transformació de la societat i que són sistemàticament obviats en la informació que ofereix RTVE. "

Per una Ràdio i Televisió pública de tots i per a tots!

Secció sindical CGT-RTVE

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció