CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT s’oposa a que es perllongui la vida de la central nuclear de Garoña fins al 2019

Dijous, 5 juliol, 2012

El govern del PP ha fet marxa enrere al tancament de Garoña. El Ministeri d'Indústria ha revocat l'ordre per la qual s'acordava el tancament de la central nuclear de Santa María de Garoña per al 6 de juliol de 2013. La nova ordre publicada en el BOE estableix que abans del pròxim 6 de setembre el titular de la nuclear, Endesa i Iberdrola, podrà sol·licitar del Ministeri d'Indústria una renovació de l'autorització d'explotació per un període no superior a sis anys, fins al 2019.

El passat 21 de maig de 2012, la Confederació General del Treball va presentar al ministre Soria les al·legacions en contra del procediment que permetia ampliar la vida de la central nuclear per entendre que atemptava contra el principi de seguretat jurídica, al contrariar una ordre del propi Ministeri i ratificada per la Sala del Contenciós Administratiu de l'Audiència Nacional en la qual CGT va ser part.

CGT entén que la decisió del govern del PP ve a anul·lar un acte favorable per al sindicat, que no és altre que el cessament en l'explotació de la central de Garoña, així com per a altres col·lectius socials i ecologistes, i els milers de ciutadans i ciutadanes que porten reclamant el tancament de la central.

Així mateix CGT qualifica de temerària la celeritat amb la qual la decisió ha estat adoptada pel ministre Soria, doncs no ha comptat amb el temps suficient per a realitzar amb rigor les anàlisis i valoracions pertinents dintre del propi procediment administratiu.

No pot desprendre's que en la revocació del tancament previst per al 2013 subsisteixi cap interès públic més enllà que el benefici dels propietaris de la planta, doncs és el seu tancament el que permetrà un millor compliment dels principis de la política energètica, una major creació d'ocupació, una major seguretat en els ciutadans i el medi ambient i una menor dependència d'altres països per la menor importació d'urani.

Amb l'actual parc d'energies renovables i l'entrada en funcionament de les últimes centrals tèrmiques de cicle combinat existeix un excés d'oferta elèctrica, pel que prorrogar Garoña no ve sinó a empitjorar l'eficiència del sistema elèctric, impedint que una demanda molt inferior s'acobli a l'oferta i evitant l'entrada de les energies renovables amb menors riscos per a les persones i el medi ambient, que ara es veuen obligades a parar la seva producció en les franges horàries que funciona Garoña.

CGT seguirà insistint per tots els mitjans jurídics i socials perquè la central nuclear de Santa María de Garoña es tanqui per ser una tecnologia obsoleta, malament mantinguda i tan perillosa com la seva malmesa germana bessona Fukushima Daichi.

SECRETARIAT PERMANENT DEL COMITÈ CONFEDERAL DE LA CGT

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció