CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT Tarragona contra l’ERO a TEPSA

Dissabte, 6 setembre, 2014

COMUNICAT DE CGT DAVANT EL PROCÉS D'ACOMIADAMENT COL·LECTIU A TEPSA

El 2 de Setembre ha tingut lloc a Madrid l'obertura del procés d'acomiadament col·lectiu (ERO) a l'empresa TEPSA (Terminales Portuarias SA), dedicada a la recepció, emmagatzematge i reexpedició de líquids petrolífers, químics i biocarburants. Aquesta mesura afecta a 39 treballadors/es, d'una plantilla de 184, repartits entre les quatre plantes d'emmagatzematge que té la companyia: Barcelona (21), Bilbao (7), València (4) i Tarragona (7).

La Direcció de l'empresa es basa en causes econòmiques (pèrdues), tècniques i organitzatives, atenent als requisits que marca la legislació vigent (RD1483/2012) per a poder dur endavant processos d'aquest tipus. Cal recordar que des de l'entrada en vigor d'aquest Reial decret, a l'octubre de 2012, se suprimeix la figura de l'administració en el procediment d'acomiadament col·lectiu.

Així, després del període de negociació entre l'empresa i els representants dels treballadors, estipulat en 30 dies, existeixi o no acord, l'empresa pot aplicar els acomiadaments. Arribats a aquest punt, si els treballadors/es no estan conformes els queda el recurs de la via judicial, però rares vegades és favorable als interessos dels treballadors tret que es donin defectes de forma al llarg del procés.

Els requisits als quals es veu obligada l'empresa per a poder dur endavant l'acomiadament col·lectiu, a més d'acreditar pèrdues o previsió d'elles, no passen d'establir un calendari de consultes amb els representants dels treballadors en un període de 30 dies, lliurar la documentació que li indica la llei, justificar les raons per les quals reduir la plantilla pot ajudar a remuntar el rumb de l'empresa i negociar de bona fe. Aquest concepte tan ambigu vol dir, bàsicament, estar disposat a fer alguna concessió pel que fa a les previsions inicials que es plantegen per part de l'empresa.

Per a dur endavant aquest procés, la Direcció de TEPSA ha contractat a la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC), una de les més reconegudes d'aquest sector. Així, en la taula de negociació els treballadors i treballadores s'han trobat amb un conegut dels catalans i catalanes, Ramón Bonastre, qui fins a Gener d'aquest any 2014 era el secretari d'Ocupació de la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, és a dir, número dos del departament que encapçala Felip Puig. En l'anterior legislatura va ser director de Relacions Laborals, encarregat d'intervenir en conflictes laborals com els de Nissan, Yamaha, Cacaolat, o el més recent de Panrico,… I si retrocedim més en el temps, recordem que va ser condemnat per malversació de cabals públics, delicte comès en l'any 1982, i indultat durant el primer govern d'Aznar (PP) amb el suport dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT, i de la patronal. Ara, després d'haver abandonat l'administració pública pot dedicar-se a defensar els interessos de les empreses sense necessitat de posar-se caretas.

Durant el període de consultes els representants dels treballadors i treballadores juntament amb els assessors dels sindicats presents (CCOO, ELA, ESK i CGT) tractessin de desmuntar tots els arguments presentats per l'empresa i els seus col·laboradors. No obstant això, són conscients que amb l'actual legislació, això no és més que un tràmit que TEPSA ha de realitzar per a poder dur endavant la reducció de plantilla. Per això, han decidit organitzar-se per a lluitar i forçar que l'empresa es vegi obligada a retirar la proposta d'acomiadament col·lectiu.

A Bilbao, els companys d'Euskal Herria, han convocat vaga indefinida a partir del dia 9 de Setembre. El dimecres 3 de setembre, un dia després de l'obertura del període de consultes que durarà un mes, els treballadors de la instal·lació de Barcelona han votat majoritàriament per convocar també vaga indefinida en el seu centre. De la mateixa manera a Tarragona (on el delegat és de CGT), el dijous 4 a la tarda, en una assemblea en la qual va participar pràcticament la totalitat de la plantilla, es va aprovar per unanimitat sumar-se a les convocatòries de vaga indefinida en les mateixes dates que els seus companys/es de Barcelona.

Des de CGT, sindicat del delegat de la instal·lació de TEPSA a Tarragona, animem als habitants de Tarragona, col·lectius locals, organitzacions i altres sindicats, que, en la mesura de les seves possibilitats i amb els mitjans que disposin, mostrin públicament el seu suport a la lluita dels treballadors de TEPSA i s'impliquin activament per a estar al costat d'ells en la lluita per la defensa dels seus llocs de treball.

Federació Intercomarcal de CGT de Tarragona

Més informació:

- FACEBOOK CGT TARRAGONA

- E-MAIL: cgttarragona@cgt.es

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció