CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT convoquem vaga parcial a Parcs i Jardins en resposta a la imposició del torn de tarda per part de la direcció

Divendres, 9 febrer, 2024

L'Institut Municipal de Parcs i Jardins ha anunciat a la plantilla que implantarà un torn de tarda als treballadors i treballadores del col·lectiu d'oficis per regar l'arbrat de Barcelona, aplicant l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors (ET), fent així una modificació substancial de condicions de treball.

En resposta a aquest “atac dràstic, sense consens i amb el rebuig majoritari de la plantilla”, la CGT ha convocat una vaga parcial els dies 14, 16 al matí i el 19 de febrer de 12 a 17.30 hores.

L'empresa empra com a argument principal la situació de sequera i l'entrada a la fase d'emergència i presenta el que la secció sindical de la CGT valora com una “una justificació sense cap contingut tècnic, amb dades confuses, poc clares i sense sentit, que no donen cap credibilitat a la mesura”.

Amb la major part del personal dedicat al reg d'arbrat es deixarà desatès el verd de la ciutat per falta de personal, comportant així una degradació de les zones verdes més enllà del que suposa els efectes de la sequera. “A Parcs i Jardins hi falta personal, i dividir en dos torns el poc que tenim ho empitjora”, asseguren des de la secció sindical de la CGT a l’empresa.

A més, expliquen, “els 459 treballadors afectats per aquesta mesura veuran greument afectada la seva conciliació familiar, no podran cuidar els seus fills ni familiars grans, estudiar o treballar, amb el perjudici personal i econòmic que això comporta”.

“La crisi climàtica no pot ser excusa per retallar drets laborals”

La imposició del torn de tarda no respon a una planificació “eficient”, ja que part del reg de l'arbrat es vol fer amb vehicles amb poca capacitat d'aigua i altament contaminants que dediquen més temps a la circulació que al reg, asseguren fonts sindicals.

La crisi climàtica i la sequera que actualment viu Catalunya “no pot ser l’excusa per retallar drets laborals”, denuncia la CGT. “La crisi climàtica anirà en augment i no podem restar impassibles, però tampoc hem de ser els treballadors els que paguem les conseqüències d’una mala planificació i gestió”, afegeixen.

En cap moment l’empresa ha volgut valorar cap altra gestió que no comportés un canvi de torn, perquè aquesta és “una decisió política que només pretén tenir personal repartit per la ciutat el dia sencer, independentment de la necessitat”.

La CGT denuncia que l’Institut Municipal de Parcs i Jardins “no ha presentat cap justificació tècnica que avali la decisió, els recursos econòmics invertits, ni el cost d’abandonar les zones verdes”. Tampoc “s’ha buscat personal per ampliar els efectius de reg a través de les contractacions necessàries per mantenir el servei a la ciutadania”.

La secció sindical assegura que el “reg plantejat no serà eficient” i que “es regaran els arbres en hores d’alta insolació tot i que l'Agència Catalana de l’Aigua ha decretat el contrari”. Una situació que ja es pot evitar regant amb els vehicles disponibles al matí i la nit. Amb una planificació adequada, destaquen, “s’hauria pogut ampliar la flota de tones pròpies amb el mateix cost que les de lloguer”.