CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CGT convoca vaga al Servei d’Atenció Domiciliària a Catalunya el 27 de febrer

Dilluns, 26 febrer, 2024

Un any i mig després d’iniciar les negociacions per la renovació del VI Conveni del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), la CGT convoca una jornada de vaga en protesta pel bloqueig de la patronal.

El dimarts 27 de febrer estan convocades a una jornada de vaga totes les treballadores del SAD a Catalunya, s’estima que al voltant de 30.000 treballadores (més del 80% d’aquestes són dones). El mateix dia tindrà lloc una manifestació que començarà a les 12 hores a la plaça Universitat de Barcelona i recorrerà els carrers de la ciutat per fer sentir la veu de les treballadores del SAD, majoritàriament dones d’origen migrant.

Altres sindicats han convocat una aturada parcial però cal remarcar que CGT ha convocat vaga tota la jornada, una convocatòria a la qual poden adherir-se totes les treballadores del sector.

 La CGT, un dels sindicats amb representació a la mesa de negociació, considera que el bloqueig de la patronal del sector, integrada per La Confederació ACRA, ASADE, CAPSS i UCH , “impedeix arribar a acords i només pretén allargar la situació de precarització de les treballadores d’aquest servei públic”. Una mostra d’aquest bloqueig és que l’any 2023 la pujada salarial ha estat d’un irrisori 0,5%.

La patronal no només està dificultant el progrés de les negociacions sinó que proposa mesures que empitjoren les condicions actuals. Un exemple és l’establiment d’una doble taula salarial que representa “discriminar encara més el SAD, si això és possible”, explica Vanessa Virgili, delegada de la CGT al SAD. Virgili denuncia que avui en dia les empreses que gestionen aquest servei públic estan vulnerant drets reconeguts i ampliats, com per exemple els permisos per hospitalització de familiars.

Un nou conveni que tregui el SAD de la precarització

La CGT proposa uns mínims a incloure en el VI Conveni del SAD que serveixin per treure de la “precarització més absoluta” en què ha estat instal·lat aquest sector. A les portes de la Vaga Feminista del 8 de març, la lluita de les treballadores del SAD posa en relleu que el sector de les cures continua estant deixat de banda socialment i relegat a les pitjors condicions laborals, amb la complicitat de les administracions públiques.

Fonts sindicals assenyalen que han proposat una pujada salarial del 5%, la jornada laboral de 35 hores setmanals i la retribució al 100% de totes les baixes, així com la distribució de la jornada en torn de matí o de tarda.

Una de les “línies vermelles” per a la CGT és l’erradicació de la bossa d’hores. Un mecanisme establert al SAD pel qual s’obliga a les treballadores a recuperar les hores en què –dins del seu horari laboral i estant de servei- no han atès cap persona usuària perquè no els ha estat assignada.

Aquest mecanisme “perpetua una situació laboral que va molt més enllà de la precarietat i que no es pot permetre en un servei públic”, explica Virgili. Un sistema, la bossa d’hores, que s’afegeix a un frau habitual en el registre horari: empreses com Suara acumulen més de 40 denúncies a inspecció de treball per aquesta qüestió, la majoria de les quals han estat resoltes en contra de l’empresa. 

El sindicat també planteja que el nou conveni ha de reconèixer l’antiguitat i millorar les condicions de treball a les zones rurals i comarcals, on els desplaçaments tenen un pes important.

Vulneració del dret a vaga

Representants de la CGT recorden que en la darrera vaga del SAD diverses empreses van vulnerar el dret a vaga de les treballadores. Algunes, com DomusVi, van considerar que amb els serveis mínims del 50% les treballadores havien d’atendre la meitat dels usuaris, vulnerant completament el dret a vaga. D’altres, com Suara, van coaccionar subtilment a les treballadores apel·lant al benestar de les persones usuàries i demanant que s’avisés prèviament si cada treballadora faria vaga, vulnerant així un dret fonamental.

Aquestes vulneracions es troben judicialitzades i la CGT fa una crida a “estar alerta per tal que les empreses no tornin a vulnerar el dret a vaga de les treballadores”, com s’ha demostrat ja han fet anteriorment.