CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Chiapas: Desapareix la Otra Campaña; l’EZLN anuncia “canvis”

Dijous, 31 gener, 2013

"Segueix pendent acabar de definir per què lluitem".

Ratifica que no s'aliarà a cap moviment electoral.


Hermann Bellinghausen. San Cristóbal de las Casas, Chiapas, 28 de gener.

L'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) va anunciar noves accions polítiques i reunions "en dates per precisar", i va delimitar amb qui i com ho farà. D'antuvi, anuncia que deixen d'existir com a tals La Otra Campaña i la Sezta Internacional. Des d'ara, qui participin en aquest "camí" es reuniran entorn de La Sexta, com es denominarà la nova etapa de la Sisena declaració de la selva Lacandona.

Dintre del seu més recent comunicat (el número cinc), en els passatges "protegits" amb la contrasenya "marichiweu", el subcomandant Marcos, portaveu del EZLN, apunta: “Definit el qui som, la nostra història passada i actual, el nostre lloc i l'enemic al que ens enfrontem, com està plasmat en la Sisena Declaració, segueix pendent acabar de definir, per què lluitem”. Definits els "no", admet, falta acabar de delinear els "si" i els "com", "quan" i "amb qui".

Dirigint-se als adherents de la proposta rebel, donada a conèixer el 2005, donant motiu a La Otra Campaña, reitera: "El nostre pensament no és construir una gran organització" amb "un comandament centralitzat", doncs "tot intent d'homogeneïtat" és "un intent feixista de dominació". Quan es parla de "unitat", s'omet que és "sota la prefectura d'algú o alguna cosa".

“En el fal·laç altar de la ‘unitat’ no només se sacrifiquen les diferències, també s'amaga la supervivència dels petits mons de tiranies i injustícies que patim”. I en "cada volta del món", és "per a nosaltres el lloc de l'oprimit". No obstant això, "l'actual sistema ha arribat a un estadi de bogeria extrema. El seu afany depredador, el seu menyspreu absolut per la vida", està duent a la humanitat "a la seva desaparició".

Per a salvar a la humanitat "i la malferida casa que habita", s'han d'anar "els de dalt", i "destruir les relacions socials que possibiliten" que estiguin dalt. Els zapatistes, diu Marcos, veuen que hi ha masclisme, patriarcat, misoginia, homofòbia, menyspreu al diferent, esquerra com alternativa a la dreta. "Però una cosa és ser-lo a dalt i una altra a baix". La identitat més tramposa, de moda cada que l'Estat entra en crisi, és la de "ciutadania", sosté. "No tenen res en comú" el "ciutadà" de dalt i el de baix.

Una diferència més, "que travessa aquestes", és substancial: “el que té posseïx perquè despulla als quals no tenen. "Per a imposar-nos respostes a aquestes preguntes, o per a evitar que les fem, s'han construït catedrals gegantesques d'idees", algunes "elaborades"; les més de les vegades "grotesques". "No té per què ser així", prossegueix el cap rebel.

En aquest nou pas "farem canvis en el ritme, la velocitat" i "la companyia". "Un dels molts defectes que tenim és la memòria. Recordem qui va estar quan i on, què va dir, què va fer, què va callar, què va desfer, què va escriure, què va esborrar", adverteix Marcos, per a esmentar de seguida als que només van treure “profit polític propi de La Otra Campaña”; els que"van botant d'una mobilització a una altra", incapaces de "generar una cosa per si mateixos". Un dia són anti electorals, un altre estan "en la mobilització de moda"; un dia mestres, a l'altre estudiants; un dia indigenistes, "l'endemà s'alien amb finquers i paramilitars". I desapareixen quan arriben els tancs antimotins. "No tornarem a caminar juntament amb ells", apunta.

Així mateix, qui apareixen "quan hi ha templets, interlocucions, bona premsa, atenció, i es desapareixen a l'hora del treball sense bulla". També "qui sobre els altres van grimpar", i "els professionals de les assemblees". Qui "reparteixen derrotes per on s'apareixen dirigint taules moderadores". Igualment "qui es presenten com lluitadors per la llibertat dels presos", però que "van demanar abandonar als presos de Atenco". Amb tots aquests, els zapatistes, diu, "no tornarem a caminar".

Ara ho faran "al costat de qui convidem i ens acceptin", sigui la costa de Chiapas o Nova Zelanda; el territori d'acció està "clarament delimitat": el planeta Terra. Ésser de La Sexta "no requereix afiliació, quota, inscripció", només "compromisos i conseqüències d'aquests compromisos". "Qui, amb el ressorgiment del EZLN, esperin una nova temporada de templets i grans concentracions", es "desil·lusionaran".

El “caminar de La Sexta és de recorregut llarg”, "no volem només canviar de govern, volem canviar de món". El EZLN ratifica que no s'aliarà a cap moviment electoral. La "paraula" que proposi iniciatives serà "exclusiva" per a qui "ho requereixin i acceptem".

Finalment, el portaveu zapatista demana "paciència". El principal objectiu de les noves iniciatives "serà que estiguin en contacte directe amb les bases de suport zapatista" en la forma "millor, com alumnes". Els interessats que siguin a més "convidats expressament per La Sexta-EZLN", hauran de preparar-se "per a viatjar a terres zapatistes en dates per precisar".

* Article publicat al periòdic mexicà La Jornada