CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cicle de documentals “Filmen dones” a Tarragona

Divendres, 5 març, 2010

Cicle de documentals FILMEN DONES

Cada divendres a les 19h. A l’Ateneu Llibertari Alomà, C/Misser Sitges 9, TARRAGONA

5 de març - 9 d’abril 2010

- 5 de març

Entre l'anonimat i la resistència (dones i franquisme).

Amb Anna Campanera Reig, coautora de la guia didàctica i el reportatge junt amb José Ignacio Martín.

Projecció del documental i presentació d'una guia didàctica per treballar amb alumnat de Secundària editat per la Secció Sindical d'Ensenyament de CGT de Ponent. A través de quatre capítols metafòrics (L’exterior, el desert; L’interior, un hivernacle; La convivència, la ignomínia; La pròpia vida és impotència) que representen quatre àmbits de la dona - del vessant més social al més íntim -, es fa un recull, en forma
d’entrevista, del testimoni de tres dones que han viscut el Franquisme, de diferents maneres, Entre l’anonimat i la resistència: Carme Alcalde, Antonina Rodrigo i Caterina Mateu.

El documental i la guia que l'acompanya poden ser un bon punt de partida per treballar diferents temàtiques tant a nivell personal (el dol, el sexe, el treball, la vida familiar, el silenci, la por, la germanor entre dones, la deshumanització, la consciència de gènere, l’aïllament...) com social (la guerra, la repressió, l’exili, el masclisme, el Franquisme, la presó...) A més a més, els apunts del narrador contrasten amb el treball entorn les fonts orals dels testimonis i la càrrega dramàtica de la darrera part, que permet relacionar els fets històrics i socials amb altres àmbits del coneixement, com la literatura i l’art.

El documental i la guia es poden aconseguir a lleida@cgtcatalunya.cat i el dia de la projecció, amb un bo d’ajut de 5€.

Acte organitzat conjuntament amb la CGT

- 12 de març

Silenci. Aquí es tortura

Amb Laia Alsina, coautora del documental junt amb Mariona Ortiz i Núria Piera.

Un reportatge sobre la tortura aquí. El mecanisme que permet la tortura és com l’engranatge d’una màquina. Un engranatge format per policia i funcionaris de presons, fiscals, metges forenses, jutges, mitjans de comunicació i la societat que calla, gira la cara o justifica la tortura.
El documental segueix el testimoni del Jordi Vilaseca, el Dani Morales, la Nekane Txapartegi, l’Unai Romano, l’Iker Agirre i l’Amaia Urizar. Les seves històries però, són com les de moltes altres persones. En el moment d'acabar el documental, la majoria havien estat condemnats a diverses penes amb declaracions obtingudes sota tortura. El reportatge, però, té uns altres protagonistes, els qui es van negar a parlar amb les autores. Els qui van posar excuses com que el seu trípode no cabia en una roda de premsa dels Mossos d’Esquadra...
Més informació: http://silenciaquiestortura.blogspot.com

- 19 de març

Sessió de curtmetratges que parlen de dones.

Violeta (2010)

Direcció: Viviana Bohórquez Montsalve.

"Un curtmetratge animat, iniciativa de CEDHUL, que a través de la documentació de la història de vida de les persones que narra l'animació, pretén incursionar des del feminisme i des de la defensa dels drets humans en altres llenguatges per a arribar a altres persones… Violeta, és versàtil així que poden difondre-la amb els seus contactes, utilitzar-les en tallers, amb la seva família, amb comunicadores/cap de bestiar… Arribar a escoles, universitats i altres escenaris educatius alternatius…" Per aquesta raó, podeu trobar-la a Youtube en la següent adreça: http://www.youtube.com/watch?v=IdJ_WsQQni8

Nasija (2006)

Direcció: Guillermo Ríos Bordón. comunicacion@agenciafreak.com

“M'agraden els colors vius, els que alegren la vida, els colors intensos. Potser encara no els reconeguis, volgués ensenyar-te'ls, petita, si pogués…”. El camí cap a la lapidació d'una jove mare, sentenciada per l'home ric amb qui es va casar i al que no va donar descendents, fugida del seu llogaret, maltractada i perseguida. “Em condemnen per ser pobre, per viure sola i tenir una filla”.

- 26 de març

Ahimsa: contra la guerra!

Amb Erika Sànchez Marcos, directora

Ahimsa és un documental de Justícia i Pau que s'emmarca en el treball del seu Centre d'Estudis per a la Pau JM Delàs. Té l'objectiu de contribuir a la construcció d'una cultura de pau, en contraposició a la cultura de guerra, de violència i de militarització, massa sovint present a la nostra societat. Volen mostrar les maneres en què avui dia, des dels centres de poder, es militaritza la societat i com des dels moviments socials es treballa per la pau i la noviolència. Han volgut dedicar aquest material a Gandhi, la font d'inspiració més important entre els qui opten pel pacifisme i la noviolència. És per això que el títol del documental és ahimsa, concepte gandhià juntament amb el també cèlebre satyagraha. Ahimsa, traduït entre nosaltres per "noviolència", prové dels textos vedas (1200 A.C.) encara que el seu significat literal seria "no fer mal". En aquest sentit rebutja qualsevol tipus de violència contra les persones, tant física, com cultural, psíquica o estructural, que considera que cal erradicar per aconseguir la igualtat entre les persones.

Acte organitzat conjuntament amb Tarragona Patrimoni de la Pau

- 9 d'abril

No s'accepten propines

Amb Estefania Saval i Llorca, coautora amb Antònia Amengual.

La pel·lícula reflexiona entorn l'obra "Quadern roig de Barcelona" (1937), de Mary Low i la seva vigència a la Barcelona actual, a través del testimoni de quatre dones implicades en diferents lluites socials.
(http://www.kaosenlared.net/noticia/no-saccepten-propinesdocumental-sobre-mary-low)

>>> Adjuntem díptic del programa.

Attached documents