Cicle de xerrades de memòria llibertària a Tarragona
Totes les xerrades tindran lloc a l'Ateneu Llibertari Alomà, c/Mísser Sitges 9, Part Alta, Tarragona
Programa
- Dissabte 14 novembre, 19 h.
MOVIMENTS AUTÒNOMS DURANT LA TRANSICIÓ
amb Miquel Amorós
Recorregut per la història dels moviments autònoms durant els anys de l'anomenada "transició", les seves lluites i experiències, potencialitats i limitacions... Tot plegat en un context de reestructuració capitalista que va significar el pas d'una dictadura "clàssica" a una dictadura del mercat, per a continuar el procés "desarrollista" ja començat a l'etapa anterior.
- Dissabte 21 de novembre, 19 h.
EL MOVIMENT LLIBERTARI AL CAMP DE TARRAGONA DES DE LA TRANSICIÓ A L'ACTUALITAT
amb Joan M. Rosich
Partint del mateix moment històric que la xerrada anterior, analitzarem el desenvolupament del moviment llibertari des d'una òptica local. Farem un repàs de totes les experiències al Camp: acció sindical, ateneus, publicacions, etc, fins arribar a l'actualitat.
- Dissabte 28 novembre, 19 h.
REVOLUCIÓ SOCIAL DURANT L'ANOMENADA GUERRA CIVIL
amb Galo A. Romero
Davant la propaganda governalmental sobre la recuperació de la memòria, que considerem només una estratègia del poder per a implantar l'oblit sobre els projectes socials que en aquesta època van qüestionar més directament la dominació. Volem resaltar els fets més importants i de caràcter revolucionari i autònom de la classe obrera per a extreure conclusions que encara puguessin ser vàlides a dia d'avui.
- Divendres 4 desembre, 19 h.
MAQUIS I ANARQUISME: LA RESISTÈNCIA LLIBERTÀRIA DURANT EL FRANQUISME
amb Josep Cervelló
Resum sobre les formes de resistència llibertària al franquisme des de la postguerra fins a finals dels anys 50, veient quines eren les estratègies d'aquesta lluita i per què es va acabar. Partirem d'un marc general fins arribar a un context més local del que van ser els maquis anarquistes a la provincia de Tarragona.
- Dissabte 12 desembre, 19 h.
HISTÒRIA DEL FEMINISME ANARQUISTA DES DEL 1931
amb Dolors Marín
Com a tema transversal del cicle hem escollit la qüestió específica del feminisme al moviment llibertari, la qual és bastant desconeguda per a la majoria de nosaltres, però que pensem és molt important per tenir una visió més global de la història de les lluites per a l'emancipació social alhora que toca qüestions imprescindibles d'abordar per a dur a terme aquesta emancipació.
Organitza: Memòria de Peix
Presentació
TE'N RECORDES?
Memòria de Peix pren forma arran de la inquietud d'uns individus pel que fa al tema de la memòria històrica. Veient que la historiografia oficial sempre ha relegat a l'oblit la nostra història, els fets que més ens interessen i afecten en la construcció del nostre present, vam decidir posar en marxa aquest projecte per donar veu i treure a la llum la història dels vençuts, reivindicar que sota la "Gran Història" hi ha la nostra, la dels treballadors, la de les minories, la dels perseguits, els exclosos... i també de les lluites d'aquests col·lectius que construint espais autònoms caminaven cap a la emancipació social.
Per a nosaltres la mirada al passat no ha de tenir cap tipus de mistificació ni de nostàlgia. Si fem aquest exercici és per a tractar d'extreure les conclusions més radicals de cada procés històric que puguin servir-nos avui en dia. També per a rescatar de l'oblit aquells fets que han estat totalment censurats o trossejats, de manera que es puguin presentar aïllats i sense possibilitat d'enteniment per part de la historiografia oficial.
Ara bé, creiem que actualment, en el context de dominació capitalista espectacular, ja no es fa servir la història com una manipulació del passat per a justificar el present, sinó que es presenta com una mercaderia de consum de banalitats amb l'objectiu de desarrelar-nos de la nostra memòria, consolidant la ignorància absoluta a través de la imposició d'una història momificada i apta per al negoci de museus i editorials.
Així mateix defensem la reconstrucció col·lectiva del nostre passat i per això ens oposem a la passivitat davant el relat dels especialistes. La raó d'això és que la gran majoria del món acadèmic treballa defensant l'ordre establert. Aquesta lectura acrítica del passat limita les possibilitats d'acció emancipadora al present. A l'intentar plantejar una lectura diferent d'aquest passat tractem d'aportar el nostre gra de sorra per a establir un espai polític autònom avui en dia, intentant descobrir les possibilitats d'intervenció radical a l'actualitat.
Comencem la nostra marxa amb aquest cicle de memòria llibertària i tractarem de continuar la nostra tasca organitzant més activitats d'aquest tipus, en l'edició de materials que ens semblin interessants, amb col·laboracions en revistes,...
Estem oberts a treballar amb altres grups o individus que tractin aquest tema. Per qualsevol cosa que vulgueu: mdepeix@gmail.com