CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Cistella de la compra: les patates pugen un 37%, l’oli un 24% i la fruita un 22% el darrer any

Divendres, 16 agost, 2013

Alguns dels aliments bàsics en la dieta com les patates, els olis i la fruita fresca han registrat un increment dels seus preus en l'últim any molt superior a la mitjana, una pujada que en el cas de la patata i els seus preparats ha sobrepassat el 37%.

Els olis i els greixos eren al juliol un 23,9% més cars que en un any abans, mentre que el preu de la fruita fresca es va incrementar el 22,2%, d'acord amb les últimes dades de preus de consum de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que mostren que la taxa d'inflació en aquests mateixos dotze mesos va ser del 1,8%.

La següent pujada interanual va ser la de la fruita en conserva i els fruits secs, que es van encarir un 4,4%, una xifra molt menys que les anteriors, però més del doble de la taxa d'inflació.

Li segueixen els preparats de llegums i hortalisses amb una alça del 4,2% ia continuació els crustacis, mol · luscs i preparats de peix (3,6%), mentre que el peix fresc i el congelat va baixar el 0,7%.

L'encariment és similar en el cas de la carn de porcí (3,1%) i la llet (3,1%), si bé els productes lactis es van abaratir un 2,3%. Menor ha estat l'augment de preu de les carns d'oví (1,7%) i boví (0,4%).

El pa va pujar el 0,8% i els cereals, el 1,9%, mentre que els ous van baixar el 1,7%. Begudes alcohòliques i tabac van pujar el 3,2% i el 7,1%, respectivament.

FONT: ELECONOMISTA.ES