Col·lapse a Urgències Hospital Joan XXIII (Tarragona): Cronicitat de les polítiques de destrucció de la sanitat pública
COL.LAPSE A URGÈNCIES HOSPITAL JOAN XXIII DE TARRAGONA: CRONICITAT DE LES POLÍTIQUES DE DESTRUCCIÓ DE LA SANITAT PÚBLICA
La Secció Sindical de la CGT a l’Hospital Universitari Joan XXIII, vol denunciar una vegada més que el col•lapse que es dona al Servei d'Urgències del nostre Hospital, i que s’ha ha agreujat les últimes setmanes, no és només conseqüència de l’arribada de la grip, que arriba periòdicament cada any i no hauria de sorprendre’ns, i sí de les retallades en el sistema sanitari públic que provoca demores importants en l’atenció que necessiten els pacients, amb una sobre ocupació del servei d’urgències que ocasiona situacions caòtiques, donada la complexitat i la gravetat dels pacients que ens arriben. Una demora exagerada de pacients que esperen per poder ser visitats i ingressats, i que romanen en el servei fins a quatre dies. Avui a les 7 del matí el nombre de pacients pendents d’ingressar a plantes d’hospitalització era de 22.
La manca de previsió ha ocasionat que s’hagin d’ubicar alguns d’aquests pacients, als passadissos en lliteres, llits i cadires per tal de poder atendre’ls, sense guardar les mínimes condicions de seguretat, intimitat i confort, que els responsables de la Sanitat han de garantir.
Malgrat que la totalitat dels llits disponibles a l’Hospital estan oberts, arrosseguem ja fa temps, una saturació al servei d’urgències i un tancament continu de llits, fets que hem denunciat en diverses ocasions a la Direcció de l’Hospital i als mitjans de comunicació. De l’any 2010 al 2014, hem perdut 83 llits, bé sigui per convertir habitacions dobles en habitacions individuals, en habitacions de curta estada, despatxos o sales exploratòries, tot això està directament relacionat amb la retallada pressupostària que castiga al nostre Hospital, 27 milions de euros menys de l’any 2010 al 2014.
Tanmateix hem detectat un retard alhora d’obtenir una visita mèdica amb el metge de capçalera i un dèficit important en l’atenció primària, fet que ve donat per la reducció de personal dels ambulatoris i el tancament dels mateixos en horari nocturn, el que provoca que un nombre major de pacients acudeixi a visitar-se a l’Hospital, que se suma al nombre elevat de reingressos de pacients que ja havien rebut el alta mèdica, en molts cassos precoçment, per tal “d’optimitzar l’ocupació dels llits” i l’estalvi econòmic.
Com a conseqüència d’aquestes polítiques irresponsables els professionals del Servei d’Urgències, estan suportant un augment de la pressió assistencial, gairebé inhumana, amb un augment considerable de les càrregues de treball, degut a la complexitat i la gravetat dels pacients, augment del disconfort i l’estrès laboral per la dificultat de no poder atendre’ls correctament en les seves llargues estades a urgències, que no permet als professionals assegurar la qualitat assistencial necessària i "oferir una estada digna" al pacient, que provoca "la pèrdua de la intimitat, dignitat i l'obligada “confidencialitat de les dades" .
Per tot l’exposat, exigim la immediata recuperació de l’activitat sanitària: reobrint llits, quiròfans i activitat assistencial, dotant-lo del pressupost econòmic i humà necessari que com a Hospital de referència la província de Tarragona a la província, necessitem per l’acompliment de la nostra missió, que no és d’altra que la de donar una assistència sanitària, pública, universal i de qualitat.
SECCIÓ SINDICAL CGT HOSPITAL JOAN XXIII
Tarragona, 19 de febrer de 2015
Més informació:
- PÀGINA FACEBOOK CGT JOAN XXIII
Contacte Agustí Aragonés Baiges .CGT Joan XXIII. Tel 645102243
Conchi de Tera Madrid . CGT Joan XXIII. Tel. 649098886
e-mail: sscgthospital@gmail.com
El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona denuncia, un cop més, la privatització encoberta de la sanitat a la ciutat.
La setmana passada la Secció Sindical de la CGT (SSCGT) a l'Hospital Joan XXIII (HJ23) alertava del col·lapse al Servei d'Urgències de l'hospital, i denunciava que en cap cas es devia a l’arribada de la grip, que es pot preveure perquè arriba periòdicament. Els companys i companyes de la CGT denunciaven que el col·lapse a les urgències de l'HJ23 i la demora que està patint un gran nombre de pacients és el resultat de la política de retallades en el sistema sanitari públic.
En relació a aquests fets, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona (CGT, Co.Bas i la CUP) vol afegir que part del col·lapse denunciat per la SSCGT té relació directa amb l'ocupació privada de llits al Socio Sanitari Francolí (que pertany a l'empresa GiPSS). Segons ha pogut saber el Grup de Treball, la setmana passada entre 40 i 50 pacients estaven en llista d'espera per ingressar a l'Hospital Francolí, i aquests romanien a diferents serveis de l'HJ23 o a les mateixes urgències. Alhora, altres pacients que estaven al Servei d'Urgències i esperaven a poder ser ingressats a plantes d'hospitalització, havien de ser ubicats als passadissos del Servei d'Urgències en lliteres, llits i cadires. És a dir, mentre els pacients que havien d'anar al Francolí no desocupaven els llits de l'HJ23, els que estaven als boxos del Servei d'Urgències no podien ingressar, i s'incrementava el col·lapse als passadissos, per la manca de llits d'hospitalització.
En relació a aquest fet, el Grup de Treball denuncia que actualment hi ha entre 15 i 18 pacients privats ocupant llits al Socio Sanitari Francolí, quan aquest és de titularitat 100% pública. Com a conseqüència d'aquesta ocupació de llits privats, hi ha persones que no hi poden ser ingressades. A més, el Grup de Treball no només denuncia la privatització del servei public sinó també la infrautilització de l'equipament humà i tècnic per atendre pacients complexos que s'han de quedar a l'HJ23, ja que els pacients que tenen llits pagant són de tipus residència o geriàtric.
De tot plegat, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat pública remarca dues reivindicacions que considera imprescindibles:
La primera és la recuperació i l'ampliació (si s'escau) de la totalitat de llits disponibles a l'HJ23 (s'han perdut 83 llits entre el 2010 i el 2014) i la contractació del personal necessari per a una atenció sanitària pública de qualitat.
La segona és la no instrumentalització de la gerència única GiPSS-ICS per a afavorir el procés de privatització de la sanitat, i recorden, en aquest sentit, que dins del Consell d'Administració de GiPSS hi ha directius de la Xarxa Santa Tecla.
Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona
Tarragona 24 de febrer de 2015