CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Col·lectius de Reus denuncien que les obres de l’antic Cinema Palace no han respectat el protocol per l’extracció d’amiant

Diumenge, 16 juliol, 2017

El col·lectiu medi ambiental Amics de la Terra-Catalunya, el sindicat CGT i la CUP han realitzat una roda de premsa conjunta per alertar del fet que en les obres que s’estan realitzant a l’antic cinema Palace, al carrer Batan número 28 de Reus, per convertir-lo en un centre sociosanitari, no s’han respectat els protocols de seguretat pel que fa al desballestament de materials perillosos com ara l’amiant.

L’edifici de l’antic Palace conté estructures amb amiant (plaques d’uralita), una substància molt perillosa per al medi ambient i letal per a la salut humana, ja que la seva pols, al ser respirada pot ocasionar greus malalties com ara tumors pulmonars.

Concretament, el membre d’Amics de la Terra-Catalunya Albert Calduch afirma que “no s’ha aïllat la zona de treball adequadament i que no s’ha instal·lat una caseta de descontaminació per on han de passar els treballadors abans i després dels treballs”. A més a més, Calduch, advocat ambientalista, esmenta altres incompliments com ara el fet que “no s’ha pres la precaució d’evitar que hagi persones en nivells inferiors mentre es fan treballs amb amiant a una planta de l’immoble” o que no s’hagi “utilitzat la tècnica de la imprimació per evitar la fragmentació de les plaques d’uralita”.

Calduch també ha lamentat que “no s’hagin limitat a torns de màxim quatre hores pels operaris o que aquests no hagin tingut una aspiradora per recollir fragments d’uralita que caigués a la coberta o al sòl”.

Amics de la Terra-Catalunya ha presentat totes aquestes irregularitats i d’altres que han detectat a l’Ajuntament de Reus per tal de demanar que aquest inspeccioni si l’obra s’adequa a la normativa legal sobre enderrocs i a més han declarat que els consta que “Inspecció de Treball ha paralitzat les obres fa pocs dies i que estan estudiant el cas”.

El regidor de la Candidatura d’Unitat Popular Marta Llorens ha indicat “que la CUP va preguntar en comissió informativa sobre l’estat d’aquestes obres, i que el regidor d’urbanisme no va donar resposta en aquell moment i tampoc ho ha fet posteriorment, tot i ser una obra que és prou evident per les seves dimensions”. La regidora cupaire també ha lamentat que en un tema de salut pública important com aquest “no s’estigui informant als grups municipals ni a la ciutadania sobre aquesta qüestió”.

Llorens ha realitzat una petició en la que demana públicament “que l’Ajuntament, i concretament el responsables polítics de Medi Ambient i d’urbanisme, indiquin adequadament si estaven informats sobre l’estat d’aquestes obres que s’han hagut d’aturar, per quin motiu Inspecció de Treball ho ha tramitat i fins a quin punt l’Ajuntament fa un control exhaustiu d’altres obres en situacions similars”.

Per la seva banda, el sindicalista de la CGT Joan Rosich, ha afirmat que és en sector precaritzats com el de la construcció, especialment en aquest tipus de treball especialitzats, on “la precarietat va aparellada amb la manca de seguretat en riscos laborals”, com és aquest el cas si es confirma, ja que “són els treballadors els qui en primera instància pateixen les conseqüències de la no aplicació dels protocols reglamentats, tal com ha succeït en d’altres denúncies en que hi ha constància de treballadors greument afectats i fins i tot morts per inhalació d’amiant”. Des del sindicat entenen que és primordial i importantíssim el paper dels delegats i delegades de prevenció i dels comitès d’empresa en defensa del compliment de la normativa de salut laboral i fa una crida a les plantilles a que els ho exigeixin en cas que facin deixadesa de les seves atribucions, així mateix exigeixen tolerància zero amb les empreses que posen en risc la salut dels seus treballadors, i , en casos com aquest, dels ciutadans i ciutadanes en general.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció