CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Com passar d’afectades per les hipoteques a cooperativistes d’habitatge a preus socials

Dilluns, 19 març, 2012

La contraportada de la publicació "Rebel·leu-vos!", que va sortir al carrer el 15 de març, fa pública una nova estratègia per a totes les persones que tenen hipoteques impagables a l'Estat espanyol.


Després de més de tres anys de crisis del sistema econòmic mundial i especialment de l'habitatge en l'estat espanyol, compartim una proposta d'acció que generarà una solució entre hipotecats, deutores i totes les persones amb problemes d'accés a l'habitatge.

Els deutes són productes que es compren i es venen en el mercat financer. Quan un deute comença a tenir pagaments pendents, el seu valor es devalua progressivament en aquest mercat. Els deutes devaluats s'agrupen en paquets perquè surtin al mercat per un preu que pugui resultar interessant per a grans inversors. En l'actualitat, les necessitats de la banca per a complir les regles dels bancs centrals quant a balanços i actius sans, li ha dut a vendre's paquets de deutes hipotecaris a uns preus que poden arribar fins a un 10% del seu valor nominal, és a dir, del preu oficial que haurien de pagar els deutors per a cancel·lar-les. En el cas dels deutes impagades sense garantia hipotecària, i el que es coneix com “les cues d'hipoteques” (la quantitat que se segueix devent després d'haver perdut la casa) la rebaixa encara és més espectacular: els paquets d'aquest tipus de deutes s'estan arribant a vendre a un 2 o 3% del seu valor nominal.

En el mercat, qui actualment estan comprant aquests paquets de deutes, són especuladors sense escrúpols. Aquests contracten a cobradors professionals que acorralen als deutors amb l'objectiu de fer pagar una quantitat suficient, a una part d'ells perquè la inversió resulti rendible als seus caps. Però que passaria si qui comprés aquests deutes a preus irrisoris, ho fes en defensa dels interessos dels deutors? Que passaria si el 80 % dels deutors, quan el seu deute s'ha devaluat fins a 10 vegades, acceptessin un lloguer social de 300 euros al mes per a quedar-se en la seva casa o recompraran la finca mitjançant una hipoteca 7 vegades més baixa que l'actual? Us imagineu sortir de la llista de morosos pagant 20 vegades menys del que deuen en còmodes terminis mensuals? Bé, doncs tot això és possible: podem ser part d'una Cooperativa d'habitatge social que s'encarregui de comprar col·lectivament els deutes i treure els habitatges del mercat privat perquè es converteixin en un bé comú amb el qual no es pugui tornar a especular. A nivell financer, crear un fons d'inversió en habitatge social ho farà possible. Que aquesta acció s'estengui i es multipliqui, ara només depèn que deutors i deutores ens unim, prenguem la iniciativa i generem els nostres propis paquets de deutes; acordem amb inversors ètics que les comprin als bancs i replantegem els pagaments de la nostra casa, com lloguer social o deute molt més reduït, perquè siguin viables de pagar i responguin a les nostres necessitats i interessos reals.

Destapem un cas que serveix d'exemple de la falta d'escrúpols de la banca.

Caixa de Terrassa (actualment Unnim, demà BBVA) va vendre el 18 de març del 2011 , 97 deutes hipotecàries a Aktua Solucionis Financeres, SA (filial de , part del Grup Banc Santander) per 3.270.672 EUR . Aquests deutes estaven valorades en més de 30 milions d'euros. Aktua Solucions Financeres està subhastant un per un aquests 97 habitatges, i si no ho vam impedir va a desnonar els 97 habitatges, quedant-se amb elles i reclamant la resta del deute a les famílies expulsades de les seves cases. Cadascún dels deutes, tot i havent-se perdut el pis, serà molt major del preu pagat per Aktua.

Alguns exemples de deutes que formen part d'aquest paquet:

Pis a Badalona: Deute reclamat de 240.120 euros. Venuda per 29.784 euros.

Pis a Terrassa: Deute reclamat de 271.527 euros. Venuda per 22.992 euros.

Pis a Sabadell: Deute reclamat de 255.048 euros. Venuda per 32.443 euros.

És a dir, Aktua Solucionis Financeres, es quedarà la majoria d'aquests 97 habitatges per un preu mitjà de 30.000 euros i seguirà perseguint a les famílies desnonades per un enorme deute que no podran acabar de pagar mai. Per quin aquestes famílies no han tingut dret a recomprar la seva casa pel mateix import? I per què sí ho té Aktua? Com aquests hi ha desenes de paquets de deutes que estan sent venuts per bancs a empreses que especulen amb la misèria de les classes populars, solament si ens organitzem i vam obligar als bancs a vendre aquests deutes als propis hipotecats o a cooperatives d'habitatge social, podrem parar semblant despropòsit. Per a lluitar contra aquesta injustícia, un equip d'assessors jurídics vinculats a la Cooperativa Integral Catalana està donant suport a diversos dels deutors que apareixen en aquest paquet de Caixa de Terrassa (Unnim), per a ajudar-los a recuperar el control dels seus deutes i de les seves vides.

Organizem-nos per a recomprar els nostres deutes impagats.

Quan reunim un centenar d'hipotecats amb cada entitat bancària, podrem començar les accions necessàries per a recomprar aquests deutes als mateixos preus que ho estan comprant els inversors especulatius. Per a això, hem posat en funcionament un formulari on podeu registrar les dades dels vostres deutes i des d'allí facilitarem l'autoorganització de deutors i deutores. Allibereu-vos de les vostres hipoteques registrant-les en aquest formulari: https://liberaos.net /hipotecas

Aquest serà el nostre gran objectiu. Un objectiu a l'abast de les famílies que ja han hagut de deixar de pagar les seves hipoteques. Després vindran les que estan a punt de fer-lo... Si som capaces d'organitzar-nos i recomprar els nostres deutes a preus 10 vegades més baixos, qui seguirà pagant després la seva mensualitat de la hipoteca, si deixant de fer-lo i organitzant-se amb els seus iguals pot aconseguir pagar molt menys al mes? A partir d'ara, les especulació hipotecària s'ha acabat, perquè nosaltres, el poble, tenim la clau!!

Cooperativa Integral Catalana – Habitatge social.

S'engega la primera cooperativa d'habitatge social, que arrenda pisos hipotecats, per a assegurar habitatge social als deutors que no puguin seguir pagant la seva hipoteca. El seu nom es CIC - Habitatge social i el seu funcionament bàsic és molt senzill: el propietari que no pugui seguir pagant la seva hipoteca, arrendarà el seu pis per 5 anys a la cooperativa i es farà soci d'ella. Aquesta s'encarregarà d'assignar-li un altre habitatge de lloguer, del seu parc d'habitatges arrendats. Els lloguers tindran un preu social (s'estima que en general no superaran els 4EUR el m2). La cooperativa pot donar suport també als afectats per les hipoteques, mitjançant els seus serveis jurídics, retardant el moment de presa de possessió del pis per part del banc o fins i tot tractant d'evitar que els avalistes d'aquestes hipoteques puguin acabar embargats. A llarg termini, la cooperativa vol generar un parc social d'habitatges per a oferir-les als seus socis en règim de cessió d'ús. Tal com s'explica en aquesta pàgina, la compra de paquets d'hipoteques impagades pot ser un dels mecanismes per a arribar a generar propietat col·lectiva a preu social.

Més informació http://www.habitatgesocial.cat

Versió en català de la publicació "Rebel·leu-vos!":
https://www.rebelaos.net/sites/rebelaos.net/files/Publicaci%C3%B3%20REBEL%C2%B7LEU-VOS%20%28Baixa%20resoluci%C3%B3%29.pdf

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció