CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comença el degoteig d’ERO als centres sanitaris públics

Diumenge, 3 juliol, 2011

El Parc de Salut Mar preveu 194 acomiadaments

Mútua de Terrassa planteja la suspensió anual de 150 contractes


L'estiu no només comença amb centenars de llits tancats als hospitals d'atenció pública i amb centres d'atenció primària a mig gas. Les mesures d'ajust als hospitals de la xarxa concertada (tant de titularitat pública com privada, però tots finançats amb fons públics) també comencen a traduir-se en expedients de regulació d'ocupació (ERO). A l'expedient que l'hospital Plató va fer efectiu fa unes setmanes, s'hi va afegir ahir mateix el que va presentar la direcció del Parc de Salut Mar al Departament de Treball i que preveu 194 acomiadaments d'una plantilla d'uns 3.000 treballadors. Però la cosa no queda aquí, ja que Mútua de Terrassa també va plantejar ahir al comitè d'empresa un ERO que inclou 146 suspensions de contractes durant un any i més de 730 reduccions de jornada forçoses. La plantilla té 2.500 empleats.

El trencament de les negociacions, ara fa una setmana, entre les patronals sanitàries i els representants sindicals de la mesa sectorial de salut sembla que ha donat llum verd perquè les empreses comencin plantejar-se de manera ferma l'opció dels ERO per reduir despesa. Les patronals demanaven un augment de la jornada laboral, entre altres mesures, a canvi del compromís de no presentar ERO.

Futurs ERO

Ramon Cunillera, director general d'una de les patronals que van formar part de la negociació, el Consorci de Salut i Social, avança que en els propers mesos hi haurà probablement altres empreses que recorreran als ERO per quadrar números. Queda per veure si la negociació a cada centre acaba conduint a pactes que recullin allò que no es va poder acordar a la taula sectorial.

El Parc de Salut Mar –que inclou els hospitals del Mar i de l'Esperança de Barcelona, així com el Centre Fòrum i altres centres assistencials– veurà aquest any reduït el pressupost de 15 milions, una quantitat que, segons la direcció, només es pot compensar si a les mesures organitzatives d'estalvi se sumen les que afectin les plantilles. L'ERO s'ha fet realitat després que durant les negociacions prèvies ni els treballadors ni la direcció no acceptessin les contrapropostes que les dues parts van elaborar per reduir el nombre d'acomiadaments.

Pel que fa a Mútua de Terrassa –entitat que també agrupa diversos centres assistencials, amb l'hospital com a buc insígnia–, aquest any disposarà de 13,5 milions menys a conseqüència de la disminució d'activitat contractada per Salut. Segons la direcció, l'entitat pot reduir la despesa de 5,2 milions amb mesures de gestió, però la resta haurà de repercutir en el personal.

L'ERO que Mútua de Terrassa ha plantejat als treballadors afectaria 884 persones, 146 de les quals serien acomiadades durant un any, mentre que la resta veuria reduïts la jornada i el salari entre un 10% i un 20%, en la majoria dels casos. Des del comitè d'empresa, volen elaborar una contraproposta que inclouria la revisió del nombre d'hores extres.

El malestar laboral va fer que 600 persones es manifestessin ahir 30 de juny davant del domicili del president català, Artur Mas.

>>> Article de Marta Cièrcoles publicat als diaris Avui i El Punt el dia 1 de juliol de 2011

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció