CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat #CGTDiba: Per un servei de bugaderia 100% públic al Pavelló Nord de Mundet

Dimarts, 3 desembre, 2013

Companyes i companys,

Us fem arribar el present escrit, amb algunes reflexions al voltant del procés de privatització de la bugaderia del Pavelló Nord de les Llars Mundet, sobre el qual ja us hem informat en comunicats anteriors (http://bit.ly/16TZmrU i http://bit.ly/IAb69Y), així com també en l'últim número del butlletí de la nostra secció sindical, aparegut recentment (http://bit.ly/189cuwJ).

En primer lloc, volem reiterar novament el nostre rebuig a la privatització d'aquest servei, la qual no té cap mena de justificació des d'un punt de vista econòmic, d'eficàcia i d'eficiència. Ja hem exposat diverses vegades, i creiem que ha quedat sobradament demostrat, que el cost anual de contractar externament aquest servei és molt superior al de canviar la caldera del Pavelló Nord (l'obsolescència de la qual, recordem-ho, és l'excusa que posa la Diputació per a tancar la bugaderia). No hi tornarem a insistir, però sí volem deixar clar, com a treballadores i ciutadanes, que ens sembla un malbaratament del tot injustificat de recursos públics, així com també un clar exponent (un altre més!) de mala gestió per part de l'equip de govern de la corporació.

En segon lloc, no ens estarem de fer una valoració de caràcter polític: Considerem que, malgrat haver trencat fa uns mesos el pacte de govern amb el PP a la Diputació, l'equip de govern de CiU ens demostra un cop més que el seu model de gestió dels serveis públics no es troba gens allunyat de la dels seus antics aliats de la dreta espanyolista. Ben al contrari, és totalment idèntic, i es fonamenta en el desmuntatge deliberat d'aquests serveis per a generar línies de negoci a empreses privades les quals es dediquen, precisament, a parasitar el sector públic. Empreses que es caracteritzen per uns pobres estàndards de prestació de serveis i per unes condicions de treball manifestament precàries. I un bon exemple d'això ho és Flisa, l'empresa a la qual s'ha adjudicat el servei, de fet, l'única que s'ha presentat al procés de licitació.

Que el concurs se l'hagi endut Flisa no és cap sorpresa, i era quelcom més que previsible. Cal tenir en compte que aquesta empresa, que pertany al grup Fundosa (la divisió empresarial de la Fundació ONCE, la qual rep anualment una significativa quantitat de subvencions públiques), ostenta una posició pràcticament de monopoli al conjunt de l'Estat en el negoci de la bugaderia industrial per a centres sanitaris, sociosanitaris, residències i similars.

Gràcies a aquesta posició, està essent una de les grans beneficiàries en els processos de privatització de la sanitat pública que s'estan duent a terme arreu. Tot i que Flisa, com el conjunt d'empreses del grup Fundosa, practica un actiu màrqueting corporatiu que posa l'èmfasi en la seva "responsabilitat social" i en el seu presumpte caràcter d'instrument per a la inserció sociolaboral de les persones discapacitades, la realitat és ben bé una altra. A sota de tot aquest màrqueting s'amaga un model de negoci fonamentat des de fa anys en la més absoluta precarització. Podeu comprovar això que diem en els següents enllaços, amb notícies dels anys 2008 i 2009: http://bit.ly/1dL3Vum i http://bit.ly/1giWtnC

Capítol a banda mereix el conflicte que ha tingut lloc recentment (el proppassat mes de novembre) a causa de la privatització de la bugaderia hospitalària central de Madrid, la qual ha tingut Flisa com a protagonista, i que ha servit per a palesar de forma pública i evident les condicions de treball semiesclavistes que caracteritzen aquesta empresa. Podeu informar-vos d'aquesta accedint als següents enllaços: http://bit.ly/1eiWjMr, http://bit.ly/1bktCQw, http://bit.ly/1bktCQo, http://bit.ly/1ch63GV, i http://bit.ly/1hsTnAC

Des de la CGT considerem que hi ha d'haver un servei de bugaderia 100% públic al Pavelló Nord de Mundet, i que s'ha de posar fí als processos de privatització a la Diputació de Barcelona. És més, creiem que són precisament els criteris d'eficàcia, eficiència i qualitat en la prestació dels serveis públics els que justifiquen la revisió de les "externalitzacions" que han tingut lloc a la Diba els darrers anys, en la línia de recuperar els serveis i tornar a prestar-los de forma directa i amb personal propi. És per tot això que instem la Diputació de Barcelona a paral·litzar de forma immediata la privatització de la bugaderia i a fer marxa enrere, tot desistint de formalitzar el contracte amb Flisa.

No volem acabar sense fer notar quelcom que a nosaltres ens resulta ben simptomàtic: L'equip de govern de CiU sembla tenir una especial predilecció per realitzar les seves tisorades en els serveis d'atenció directa que depenen de l'Àrea d'Atenció a les Persones, tal com vam poder constatar també amb el tancament del Centre de dia per a persones discapacitades de Mundet. Això posa de manifest la nul·la sensibilitat social dels "nostres" polítics. Però també ens alerta sobre el futur que previsiblement tindran la majoria dels serveis socials municipals de la província, quan la reforma local que preveu aprovar en breu el govern central posi en mans de les diputacions les competències en aquest àmbit (http://bit.ly/1isdArB). És hora de fer front a les privatitzacions en marxa i a les que s'albiren ja en el futur immediat. És hora que els treballadors i treballadores de la Diputació de Barcelona prenguem un paper actiu en aquesta lluita.

PER UN SERVEI DE BUGADERIA 100% PÚBLIC AL PAVELLÓ NORD DE MUNDET!

EN DEFENSA DELS SERVEIS PÚBLICS, NO A LES PRIVATITZACIONS!

Secció sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

2 de desembre de 2013

http://www.cgtbarcelona.org/cgtdiba/index.php?option=com_content&task=view&id=293&Itemid=81