CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de CEAQUA en relació a la negativa a l’extradició de González Pacheco a l’Argentina per crims del franquisme

Divendres, 2 maig, 2014

fitxa_de_juan_antonio_gonzalez_pacheco_billy_el_nen_reclamat_extradir_a_argentina_per_crims_del_franquisme.jpg

Davant l'il·legal i indignant resolució l'Audiència Nacional espanyola nega l'extradició a Argentina a Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, afirmant, una vegada més, que el franquisme no va cometre crims de lesa humanitat.

DAVANT AQUESTA NOVA MANIFESTACIÓ DE IMPUNITAT, LA COORDINADORA ESTATAL DE SUPORT A LA QUERELLA ARGENTINA CONTRA ELS CRIMS DEL FRANQUISME (CEAQUA) MANIFESTA:

Avui 30 d'abril de 2014, la Secció Segona de l'Audiència Nacional, reiterant en el essencial els "fonaments" que van portar el 15 d'abril a la Secció Tercera a denegar l'extradició del torturador Jesús Nines Aguilar, ha rebutjat la d'Antonio González Pacheco.

El Tribunal reconeix que les denúncies dels tretze ciutadans espanyols que van donar origen a la sol·licitud d'extradició per part de la justícia argentina constitueixen clarament delictes de tortures però disten, afirma, de poder ser qualificats com a delictes de lesa humanitat.

Més concretament nega que s'hagin comès "... com a part d'un atac generalitzat o sistemàtic contra una població civil i amb coneixement d'aquest atac", com exigeix ​​el tipus penal de crims de lesa humanitat i, en conseqüència, en estimar que es tracta de delictes comuns, resol que està prescrita l'acció penal.

Això significa que els jutges que han dictat aquesta vergonyosa resolució entenen que els delictes de tortures perpetrats contra els querellants i denunciants en la causa argentina, no constitueixen crims de lesa humanitat tot i que es cometien en el mateix temps i en un context en què es torturava reiterada i sistemàticament en comissaries, presons i casernes; s'executava a opositors al règim a través de sentències dictades per consells de guerra sumaríssims; es produïen matances en protestes de treballadors i estudiants i, en general, es reprimien generalitzada i quotidianament els drets i llibertats de milers de persones i centenars d'organitzacions.

Com dèiem en relació amb la denegació de l'extradició de Nines, l'Audiència Nacional, una vegada més, ignora sabent la notorietat de la veritat històrica i el precís i detallat Auto de la jutgessa argentina que contextualitza les tortures com a part de la comissió sistemàtica i generalitzada de múltiples delictes perpetrats des de les estructures de l'Estat, assenyala que amb González Pacheco van participar en les tortures i cita extensament dictàmens concloents d'organismes internacionals de drets humans sobre la criminalitat massiva del franquisme.

La decisió judicial considera, per tant, que el franquisme no va cometre crims contra la humanitat. A aquesta alçada de l'esdevenir històric només els que han comès els crims i els seus còmplices, qui els encobreixen i que amb ells es solidaritzen poden efectuar semblant afirmació.

Cal destacar així mateix que el Fonament Jurídic cinquè de l'Acte judicial assenyala que a més de l'extinció de la responsabilitat penal derivada de la prescripció ha una causa obstativa de denegació en ser preferent la jurisdicció espanyola atenent al principi de territorialitat , en haver comès els fets en aquest país i sense que consti, assenyala, exercici de l'acció per part dels denunciants davant els tribunals espanyols.

Doncs bé, atenent al criteri expressat en aquesta resolució des CEAQUA valorarem seriosament la formulació de querelles de forma sistemàtica en diferents jutjats de tot el territori nacional, a fi de que finalment es reconegui el dret de les víctimes del franquisme a accedir a la jurisdicció, és a dir, a l'efecte que se'ls reconegui el seu dret, fins ara negat reiteradament, a la veritat , la justícia i la reparació, i tot això sense perjudici de continuar impulsant el procés judicial que es tramita davant els tribunals argentins.

A més, instem i exigim a la Fiscalia la interposició d'un recurs de súplica contra l'Auto avui notificat, no només perquè la resolució és manifestament il·legal, sinó també per ser conseqüent i coherent amb el que va expressar en la vista oral , és a dir, la necessitat de que les víctimes del franquisme siguin escoltades en els tribunals espanyols.

Finalment recordem que segueixen vigents les ordres internacionals de detenció expedides contra Nines i González Pacheco, que seran extradits a l'Argentina si se'ls deté fora de territori espanyol.

Una vegada més reafirmem que, en nom i memòria dels centenars de milers de víctimes del feixisme espanyol, continuarem bregant per posar fi a la ignomínia de la impunitat del franquisme.

http://www.ceaqua.org

* La "Causa 4591/10 pels delictes de genocidi i / o crims de lesa humanitat comesos en Espanya per la dictadura franquista entre el 17 de juliol de 1936 i el 15 juny 1977 "instruïda per la jutge Sra. María Servini De Cobria al Jutjat Nacional en el Criminal i Correccional Federal nº 1 de la República Argentina (Buenos Aires), més coneguda com la Disputa Argentina, és l'única causa oberta al món contra el franquisme. La
Coordinadora Estatal de Suport a la Querella Argentina (CEAQUA) aglutina més de 100 associacions de tot l'Estat i té com a missió la difusió i promoció de la mateixa.

COORDINADORA ESTATAL DE SUPORT A LA QUERELLA ARGENTINA CONTRA ELS CRIMS DEL FRANQUISME

Més informació:

- WEB CeAQUA

Acta audiencia nacional de la no extradició de juan antonio gonzález pacheco a l´argentina per crims del franquisme:

Attached documents