CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de CGT en solidaritat amb l’estudiant que es va declarar en vaga de fam contra el Pla de Bolonya

Dijous, 5 març, 2009

COMUNICAT DE SUPORT A LES MOBILITZACIONS D’ESTUDIANTS

Les protestes universitàries d’aquest any s’han d’entendre com una forma de resistència d’amplis sectors de les comunitats universitàries a l’intent de desballestament encobert de la universitat pública. Es reprodueix, ara en el marc de l’ensenyament, els processos de privatització més o menys evident que han anat patint gran part dels serveis públics, des dels transports i telecomunicacions a la sanitat. L’anomenada implementació de l’Espai Europeu d’Educació Superior, popularment coneguda com a Pla Bolonya, n’és un exemple: prioritza la formació d’estudiants en funció dels interessos de les grans empreses privades en detriment d’un ensenyament crític que promogui la capacitat de reflexió i creació, elititza l’educació en traslladar part de la docència a màsters privats, potencia la creació de fundacions i organismes participats amb la participació de capital privat, etc. A més a més del seu contingut, la reforma amagada sota el Pla Bolonya s’ha fet d’amagat a la majoria de membres de les universitats, del món de l’ensenyament i del conjunt de la societat. Un exemple és que ni la Declaració de Bolonya ni la seva aplicació han estai mai aprovades per cap parlament “democràtic”.

Davant d’això, les mobilitzacions estudiantils han tingut la virtut de defensar que la millora de la universitat pública, que en cap moment neguen, s’ha de fer en el marc d’un procés participatiu i transparent, vinculat a les necessitats de les classes populars i no del capital privat. La resposta de les administracions públiques i els governs de les universitats han estat, en el millor dels casos, el silenci; i en el pitjor l’ús de la repressió, en forma de càrregues policials, denúncies penals i expulsions d’estudiants. En aquest context, la vaga de fam empresa per en Tomàs, un estudiant de la UAB, el passat dilluns 23 de febrer és el resultat de l’autoritarisme de rectorats i govern i del seu immobilisme front les demandes de transparència, diàleg i cerca de solucions col·lectives a les deficiències de l’ensenyament.

Per aquesta raó, des de la CGT ens solidaritzem amb en Tomàs i demanem la immediata obertura de vies de diàleg per a resoldre el conflicte actual i construir, de forma plural i participativa, una universitat autènticament pública, crítica, de qualitat i al servei del conjunt de la societat. Alhora, exigim l’anulació de les expulsions d’estudiants de la UAB i la fi de la criminalització del moviment estudiantil i del professorat crític amb l’actual reforma.

Mariona Parra i Casanova,
Secretaria d’Acció Social CGT Catalunya

3 de març de 2009