CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de CGT Ensenyament davant els atacs a l’institut El Palau i l’assenyalament públic als centres educatius

Dimecres, 16 maig, 2018

Els darrers dies s’han intensificat els atacs al professorat de l’escola pública catalana:

Al professorat de l’institut El Palau

La Fiscalia tramita la denúncia contra 9 docents de l’INS El Palau de Sant Andreu de la Barca, acusant-los de delictes d’odi per comentaris que suposadament es van fer a classe en relació a l’actuació de la Guàrdia Civil durant la jornada de l’1 d’octubre a Catalunya. El text de Fiscalia, que obvia el comunicat de suport al professorat que es va emetre des del Consell Escolar del centre, inclou els noms sencers del professorat i de l’alumnat menor d’edat. Al mateix temps, aquesta denúncia entraria en contradicció amb el contingut de l’informe que va realitzar Inspecció educativa, i que conclou que no hi ha indicis de comportaments per part del professorat susceptibles de ser punibles.

Ni des del Departament d’Ensenyament, ni des del Ministerio de Educación (que ara té les competències en Inspecció) s’ha volgut fer públic l’esmentat informe absolutori d’Inspecció. A més, des de la direcció del Servei Territorial del Baix Llobregat es va voler que cap escrit o resposta sortís del professorat o del centre per aturar les greus acusacions de què eren objecte. Després de l’escrit de Fiscalia l’assemblea de professorat d’El palau ha decidit trencar el silenci.

El mitjà de “comunicació” El Mundo publica amb tota impunitat un article infame que vulnera el dret a la presumpció d’innocència i ataca la privacitat del professorat denunciat. Albert Rivera el difon assenyalant-los públicament. Poques hores després apareixien pintades al centre amb els noms d’alguns dels i les docents, i insults com “ratas” o “nazis”. La resposta espontània d’exalumnes va ser convocar concentració amb més de mil persones l’ 1 de maig. S’ha constituït aquesta setmana una plataforma a Sant Andreu de la Barca amb integrants de tota la comunitat educativa.
En plena pugna entre PP i C’s per veure qui és més dur amb el col·lectiu docent de Catalunya, el Govern de l’Estat anuncia que envia dos secretaris d’Estat a donar suport als denunciants i també que hi ha més centres investigats.

Al professorat dels centres que el Ministerio està assenyalant

Per endurir la seva ofensiva, el Ministerio d’Educación ha fet públics uns informes on s’explica que s’han fet requeriments i s’investiguen o s’han investigat més suposats casos a una cinquantena de centres educatius.

El Ministerio envia als mitjans de comunicació el nom de centres i de suposades denúncies (algunes realment inversemblants i/o relatives a casos on la pròpia Fiscalia ha negat veure indicis de delicte) amb els perjudicis que això suposa i els greus problemes de convivència que pot generar.

A tot el professorat, a la convivència als centres i a la pròpia essència de l’educació

També s’han produït denúncies a la Seu d’Urgell, a Tremp, a Osona i Bages. La intencionalitat d’aquesta persecució i assenyalament mediàtic al professorat és la de fer-nos callar a tots i totes les docents, silenciar el debat i el diàleg a les aules i generar desconfiança i problemes de convivència als centres. Aquest és un gravíssim atac a tot el col·lectiu docent i a la nostra tasca, i a la comunitat educativa en general que fins ara hem compartit l’escola pública catalana sense divisions ni discriminacions per raons de llengua, origen o pensament. I és també un atac als pilars bàsics de l’educació i la societat com són el diàleg, el debat, la llibertat d’expressió o el foment de l’esperit crític. Ens volen dividides i aïllades. Cal que estiguem més juntes que mai i que parlem més que mai, als centres educatius i als carrers.

Des de CGT Ensenyament cridem a tot el col·lectiu docent a:

Donar suport al l’INS Palau fent arribar el vostre suport com a claustre o assemblea de docents del centre al mail solidaritatprofessoratelpalau@gmail.com. Signar el comunicat de suport elaborat des de la Taula d’Emergència Docent.

Comunicar-nos immediatament qualsevol denúncia, amenaça o intromissió a la vostra tasca que s’hagi pogut produir als vostres centres.

Fer assemblees per debatre sobre la situació actual i sobre com respondre. Ens podeu contactar si voleu que hi participem o per fer-nos arribar les vostres propostes.

Participar dels actes i mobilitzacions que, en coordinació amb els centres afectats i amb altres organitzacions sindicals i col·lectius, convocarem properament.

4 de maig del 2018

CGT Ensenyament
http://cgtense.pangea.org
http://www.facebook.com/CGTENSE
https://twitter.com/CGTEnsenyament

155_eduquem_sense_por-4.png

Attached documents