CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de CGT sobre calendari i conflicte col·lectiu al Pius Hospital de Valls

Dimarts, 6 desembre, 2016

SOBRE CALENDARIS I CONFLICTE COL·LECTIU

A prop d’un any després de l’entrada en vigor dels nous calendaris ja no ens cal fer previsions i podem fer una valoració del que han significat realment. Com ja vam denunciar a inicis d’any, la implantació dels nous calendaris ha suposat la pèrdua de llocs de treball i una precarització dels ja existents. Des del dia 1 es van veure les deficiències i la resta de l’any només ha servit per reafirmar les nostres denuncies.

Segons l’informe facilitat per la direcció de l’hospital durant la presentació dels nous calendaris, “sobraven més de 10.000 hores d’infermeria per aquest 2016”. L’augment d’hores que va suposar la signatura del conveni SISCAT juntament amb la nova organització dels horaris és el responsable d’aquest “sobrant de càlcul”, res més lluny de la realitat si volem parlar d’una atenció professional i de qualitat.

A hores d’ara, encara desconeixem quin ha sigut l’impacte econòmic de l’aplicació dels nous calendaris encara que dubtem que hagin suposat un estalvi. Contractacions a dojo per cobertures de vacances, ampliacions de jornada, ... només amb la part comptabilitzada per la nostra secció, s’han contractat més de 41.000 hores per la cobertura de vacances per diplomades, auxiliars, cuidadores i assistents sanitaris i s’han ampliat més de 5000 hores de jornada per diplomades, auxiliars i cuidadores. Contractació d’hores sí, però amb una precarietat insultant.

Tampoc tenim coneixement de quin ha estat l’impacte en la salut de les treballadores malgrat que hi ha un requeriment d’Inspecció de Treball per que l’empresa realitzi i entregui aquest estudi des del 5 de setembre de 2016. Malgrat la manca d’informació oficial és palpable el malestar de les treballadores i la repercussió negativa que està tenint en la seva salut. Tampoc disposem del registre de baixes laborals comunes, dada que el nostre delegat de prevenció ha reclamat en diverses ocasions i que podria ratificar les nostres sospites.

D’altra banda, la necessitat d’augmentar el relleu de torn, una de les demandes d’aquesta secció sindical i de tot el Comitè d’Empresa, ha quedat completament justificada amb els registres que s’han dut a terme en diferents serveis entre els mesos de juny i novembre. Més de 150 hores acumulades en canvi de torn criden l’evidència.

El 30 de novembre, s’ha ajornat per segona vegada el judici sobre “els calendaris 2016”. L’empresa, en el termini d’un mes haurà de realitzar una nova proposta de calendaris que es negociaran amb el Comitè d’Empresa i si no hi ha acord, ens tornarem a veure als jutjats el 25 de gener.

Independentment de com vagi aquesta nova negociació, ara mateix ens trobem amb un nou escenari. El dia d’avui ens ha donat la raó en l’aplicació de les 48 hores. Lamentablement i com ja sospitàvem, l’augment d’hores signades al Conveni SISCAT són aplicables al Pius. El que encara s’ha de decidir és com s’apliquen i és en el que es basava la denuncia de CGT.

Un dia abans, el 29 de novembre, l’empresa ens va citar per presentar-nos els nous calendaris del 2017. Iguals que els de 2016 (rotacions despietades, des regularització dels descansos,...) però amb un document adjunt que clamava al cel. Normativa de sol·licitud de les reduccions de jornada fora de llei, regularització dels assumptes propis amb una carència de 1 cada dos mesos i una fiscalització dels canvis personals amb una normativa que no deixa espai a la decisió del treballador.

Després de més d’un any des de l'iniciï de les primeres negociacions, un segon període de negociació amb reunions per serveis i un munt d’hores invertides, dubtem que la voluntat negociadora de la gestió hagi variat. La seva manca de sensibilitat i d’eficiència ha quedat de relleu durant i és incompatible amb la consecució dels recursos necessaris per mantenir unes cures de qualitat. La defensa d’una sanitat pública, universal i de qualitat no és concebible sense la defensa de les condicions laborals dels seus treballadors i per això continuarem lluitant i asseient-nos en les taules de negociació.

Salut i rebel·lia!

Secció Sindical CGT Hospital Pius de Valls
Valls a 30 de novembre de 2016

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció