CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de CGT-UAB davant la convocatòria de vaga de professorat d’universitats del 24 de març

Dilluns, 23 març, 2015

SOBRE LA CONVOCATÒRIA DE VAGA DEL 24M

Els Sindicats que participen en la Taula Sectorial d'Universitats han convocat per demà Dimarts 24 de Març una jornada de Vaga de Professorat en l'Estat Espanyol (comunicat del 4 de Març [1]).

Les principals organitzacions convocants són: CCOO, CSIF i UGT. No obstant això, aquests sindicats, com a convocants de la Vaga, no han realitzat cap tipus d'acció organitzativa, ni cridat a la comunitat universitària, ni han fet consultes amb els col·lectius de treballadores i treballadors. Únicament tenim constància que les seccions sindicals de CCOO i UGT de la UAB es desvinculen de la convocatòria estatal, segons els seus darrer missatges.

D'altra banda, la Plataforma de Defensa de la Universitat Pública de la UAB (PUP), així com les decisions de les Assemblees d'Estudiantat en diverses Facultats, han decidit no sumar-se a la citada convocatòria de Vaga pel 24M.

Davant aquesta situació, i d'acord amb l'expressat en el nostre Comunicat del passat dia 17 de Març, la Secció de CGT en la Universitat Autònoma de Barcelona, en relació a la convocatòria de vaga d'Universitats per al proper dia 24 de Març, exposa les següents consideracions:

1) Existeixen més que sobrats motius per a la mobilització i la lluita, davant les polítiques de retallades de pressupostos i plantilles, de precarització, de privatització, de mercantilització i d'elitizació de les Universitats en l'Estat Espanyol. Però les mobilitzacions han de preparar-se des dels col·lectius universitaris, i plantejar-se com a accions que es vinculin a la consecució d'objectius transformadors.

2) La convocatòria de vaga d'Universitats del dia 24 de Març s'ha plantejat com una decisió de les jerarquies burocràtiques dels sindicats institucionals, sense cap tipus de preparació prèvia per part de les Assemblees de les Comunitats Universitàries, ni consultes a altres sindicats, inclosa CGT. No és la forma d'actuar del sindicalisme que defensem i, per tant, qüestionem aquest procedir de presa de decisions de forma vertical, d'a dalt a baix. Defensem actuacions horitzontals, que involucrin quotidianament als col·lectius de les Universitats.

3) La convocatòria de vaga pels sindicats institucionals no sembla tenir com a objectiu l'èxit de la vaga i la lluita per modificar la situació actual, sinó que és una escenificació, de cara a aconseguir una notícia per als mitjans de comunicació oficials. El context de proximitat a les eleccions municipals, autonòmiques i estatals sembla no ser aliè a aquest tipus d'iniciatives. Per tant, qüestionem també aquest marc d'actuació.

4) L'excusa esmentada pels sindicats institucionals per convocar la vaga fa referència al recent Decret del Ministre Wert que flexibilitza la durada de Graus-Màsters, donant l'opció a un format de 3+2 anys. Com a excusa, es presenta aquest Decret del Govern del PP sense qüestionar que en el mateix no està implicat el més important. No importa si el model és de 3+2, de 4+1, o com en les anteriors Llicenciatures de 5+0. Això és irrellevant, ja que el problema és la progressiva privatització i mercantilització de l'Educació Superior, que comporta un co-pagament de l'estudiantat a través de Taxes de Matrícula, cada vegada més elevades, i que ronden els màxims dels països de la UE, fins al punt que en gran part dels casos poden suposar beneficis per a les universitats.

5) L'excusa del Decret de l'Opció 3+2 per convocar la vaga, tampoc entra a qüestionar que la decisió sobre el model de Graus-Màsters serà adoptat per cada Universitat, d'acord amb aquesta normativa. I que, per tant, si s'implanta serà amb la complicitat dels Equips de Govern de cada Universitat, i dels respectius grups que els donen suport.

6) Atès que no hi ha hagut cap tipus de procés de discussió, i ni tan sols convocatòria de Vaga per part dels sindicats organitzadors en la UAB, des de la Secció Sindical de CGT ens desvinculem de la mateixa.

Lamentem l'actitud dels sindicats burocràtics i dirigistes, que en comptes de mobilitzar han fet tot el possible per dissuadir de la mobilització plantejant inicialment una convocatòria de vaga que no tenien voluntat de tirar endavant.

Secció Sindical de CGT-UAB

[1] Comunicat dels Sindicats convocants de la Vaga 24M: http://www.csi-f.es/sites/default/files/181314/comunicado_conjunto_huelga_24_03_2015_doc_56549.doc

[2] Convocatòria CCOO: http://www.ccoo.es/csccoo/Informacion:Noticias:818033--La_universidad_publica_ira_a_la_huelga_el_24_de_marzo_para_frenar_la_reforma_encubierta_de_Wert

[3] Convocatòria CSIF: http://www.csi-f.es/content/huelga-en-las-universidades-el-24-de-marzo-csif-estara-en-la-protesta-para-impulsar-la-oposi

[4] Convocatòria UGT: http://www.feteugt.es/uni-comunicado-conjunto-huelga-24-03-2015-0583964220150305