CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de la Coordinadora Anti Cementiri Nuclear davant les declaracions de l’alcalde d’Ascó postulant-se com a candidat per acollir el cementiri de residus radioactius

Dimecres, 22 octubre, 2008

LA COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC) TITLLA L’ALCALDE D’ASCÓ DE PREPOTENT I LI RECORDA QUE 55 AJUNTAMENTS, 7 CONSELLS COMARCALS I EL PARLAMENT DE CATALUNYA HAN DIT NO AL CEMENTIRI NUCLEAR.


Les declaracions de l’alcalde pro-nuclear d’Ascó demostren la prepotència i el menysteniment que aquesta persona, i per extensió el municipi, té per la resta de conciutadans de la Ribera d’Ebre, les Terres de l’Ebre i Catalunya.

Quan el tema de la fuita radioactiva de la Central Nuclear Ascó 1 encara no està resolt de manera satisfactòria (a dia d’avui, gairebé un any després d’haver-se produït, encara no s’ha fet pública la quantitat total de radiació emesa a l’exterior, ni quin percentatge de radioactivitat ha estat localitzada fins ara), les declaracions de l’alcalde d’Ascó no tancant la porta al cementiri de residus radioactius demostra el poc respecte democràtic que aquesta persona té pel conjunt de la societat on viu.

A dia d’avui, 55 ajuntaments del Camp i l’Ebre, la població dels quals representa el 66% de la població d’aquests àmbits territorials, s’han manifestat en contra del cementiri de residus radioactius. Entre aquests municipis, n’hi ha cinc (Flix, La Fatarella, Corbera d’Ebre, Móra d’Ebre, i El Molar) que formen part de l’àrea d’afectació de les centrals nuclears d’Ascó.

En el mateix sentit contrari al cementiri de residus radioactius s’hi ha manifestat 7 dels 10 Consells Comarcals de la demarcació de Tarragona. Entre aquests, el mateix Consell de la Ribera d’Ebre, els altres tres de les Terres de l’Ebre (Terra Alta, Baix Ebre i Montsià), i els veïns del Priorat i el Baix Camp.

El Parlament de Catalunya, la més alta representació del poble català, va rebutjar la instal·lació d’un cementeri de residus radioactius al nostre país, en la Resolució 150/VIII d’11 de març de 2008 (BOPC núm. 229 de 17-03-2008)

La decisió sobre la instal·lació d'un cementeri nuclear no pot estar en mans d'un ajuntament, quan les conseqüències d'aquesta instal·lació no es limiten exclusivament a la població i als límits d'aquest municipi.

La CANC s'oposa a la instal·lació del cementeri de residus radioactius al nostre territori, com també ha fet la majoria de la seua població i lluitarà amb totes les seues forces per a evitar-la, digui el que digui el senyor alcalde d'Ascó.

La CANC considera una burla a la intel·ligència humana les declaracions de l’alcalde d’Ascó, al mateix que es desacrediten per si soles, quan compara la suposada seguretat d’un Cementiri Nuclear amb la de les centrals nuclears d’Ascó, que aquest any 2008 ja acumulen el 44% dels incidents de totes les centrals nuclears de l’Estat espanyol, i que de la fuita radioactiva l’opinió pública se’n va assabentar cinc mesos després gràcies a una ONG com Greenpeace. Ni Endesa, ni Iberdrola, ni el CSN, ni Protecció Civil, ni la Direcció General d’Industria de la Generalitat, ni cap altra administració pública van avisar d’aquesta fuita.

La CANC considera l’alcalde d’Ascó una titella en mans del lobby nuclear, que es dedica, des d’un càrrec públic, a defensar els interessos d’un sector econòmic menystenint la voluntat popular.

COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA (CANC)
Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona