CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de la Coordinadora d’Assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya davant el decret llei sobre pobresa energètica aprovat pel govern català

Dilluns, 13 gener, 2014

DAVANT UN DECRET LLEI QUE DEFRAUDA LA LLUITA CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA

Al llarg de l'any 2013 el moviment de treballadors/es sense ocupació de Catalunya al costat d'altres entitats va presentar mocions en diversos ajuntaments de Catalunya, entre ells el de Barcelona, que finalment van ser aprovades, en defensa del dret de les persones i famílies sense feina i recursos al subministrament dels serveis bàsics d'aigua, llum i gas, i en conseqüència, que no patissin el tall d'aquest subministrament per impagament de les factures, sense generar per això un deute impagable.

El 7 de novembre, el Parlament de Catalunya va aprovar una Moció sobre pobresa energètica que intentava respondre a aquesta demanda, i que obligava al Govern de la Generalitat a desenvolupar les lleis i normes per fer-la efectiva.

El 23 de Desembre de 2013, el govern promulgava el Decret LLei 6/2013 pel qual es modifica la llei que regulava el Codi de Consum de Catalunya, on s'estableixen normes i requisits per a la suspensió del tall del subministrament de llum i gas durant el període de novembre a març (ambdós inclosos) per a les persones i famílies que acreditin la seva situació de vulnerabilitat, mantenint l'obligació de pagar el deute acumulat entre el període d'abril a octubre del mateix any.

Davant aquest Decret del Govern de la Generalitat signat pel President Sr Artur Mar i el conseller d'empresa i ocupació Sr Felip Puig , volem manifestar:

1 . - Ens sentim decebuts i burlats, davant d'una limitació temporal absurda i irracional. Les persones i famílies sense feina i recursos necessiten aquests serveis bàsics de llum i gas durant tot l'any: Il · luminar les llars, cuinar el menjar, permetre el funcionament de la nevera per conservar els aliments, rentar la roba, etc.

2 . - Mostra una gran insensibilitat social, i poc sentit de la realitat, exigir el pagament del deute pel subministrament d'aquests serveis a persones i famílies, que sense ocupació ni recursos suficients seguiran sense poder fer front al deute acumulat. No es pot hipotecar el futur de la ciutadania en condicions de vulnerabilitat!

Per tot això, exigim al Govern de la Generalitat la modificació d'aquest decret llei abans que finalitzi el mes de març de 2014, de manera que s'ampliï a tot l'any la suspensió del tall de subministrament de llum i gas al col · lectiu de persones i famílies en condicions de vulnerabilitat, i que es condoni el deute per impagament d'aquests serveis a aquestes persones i famílies.

Exigim també, que la condonació d'aquest deute vagi a càrrec dels beneficis de les empreses de llum i gas, i que mentre això no es faci efectiu el Govern de la Generalitat assumeixi la responsabilitat pressupostària que li correspon, i no derivi als ajuntaments la totalitat de la càrrega d'aquest deute.

Requerim al Govern de la Generalitat a posar en marxa amb criteris de transparència, integració i respecte a la pluralitat social la Taula sobre pobresa energètica que compleixi les funcions contingudes en la moció. En aquest sentit reiterem la nostra sol · licitud en tant Coordinadora del moviment de treballadors/es sense ocupació de Catalunya a participar en aquesta Taula.

El Prat del Llobregat, 8 gener 2014

Coordinadora d' Assemblees de treballadors / es en atur de Catalunya