CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de la Coordinadora d’Informàtica i Consultoria de CGT: Nou conveni col·lectiu (Part 16)

Dimarts, 10 març, 2009

El primer conveni col·lectiu del nostre sector es va signar allà per l'any 1982. Doncs bé, 16 convenis i 26 anys després, estem com el principi, sense tenir un conveni on es reculli algun avantatge o dret millor als ja existents en l'Estatut dels Treballadors.

Vaja, que el nostre conveni tot just millora el que ja hi ha. Durant tot aquest temps la patronal (les nostres benvolgudes empreses, per a entendre'ns) s'ha anat sortint amb la seva i ha imposat sempre els seus interessos davant la ineficàcia i col·laboració dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, que es comporten com simples comparses d'aquesta estafa.


Un any més, el passat mes de desembre, es va completar de nou el ritual, i la patronal del nostre sector (AEC i ANEIMO) i el sindicat col·laborador CCOO (aquesta vegada va fallar a la cita UGT per considerar que el conveni no recull la realitat del sector, i els 15 anteriors que va signar? per ventura sí que la recollia?) van signar un altre conveni més, es van fer la foto amb cara del deure complert i es van anar a menjar. Fins al pròxim conveni!

Qui guanya amb aquesta situació?

Les empreses, per descomptat. La situació continua igual, amb aquest conveni se segueix sense millorar les condicions de treball i l'empresa pot seguir fent el que li dóna la gana, amb els sous, la jornada de treball, l'horari… dels seus empleats. Algú entén que aquest conveni reculli les taules salarials del 2007!! Una congelació salarial de 2 anys per la cara, que ha permès a les empreses no pujar els sous si no els donava la gana. Tot són avantatges, escolti.

Quines novetats té el nou conveni?

Poques, molt poques. Respecte a la jornada laboral i horaris:

- Un màxim de 1800 hores anuals de còmput anual o 1808 en altres casos. Per als signants és un avanç, però està molt lluny de les condicions d'altres convenis d'altres sectors, per exemple, Banca (1700 hores), Arts Gràfiques (1776) o Assegurances (1700).

- Un dia més de vacances (23 laborables), però només per a alguns. Les empreses que tinguin més de 2 mesos de jornada intensiva segueixen tenint els 22 dies d'abans.

- Establiment del mes d'agost com jornada intensiva de 36 hores, curiosament el mes triat per la majoria dels empleats per a les seves vacances.

- Una revisió dels salaris amb un increment del 3,4% per a 2007, inferior a l'IPC (aquest any l'IPC va ser del 4,2%) i del 2,79% per al 2008. Per al 2008 existeix una clàusula de revisió (que curiós l'únic any que després d'un munt, l'IPC queda per sota del previst pel govern i per descomptat per sota d'aquest 2,7). De totes maneres si l'IPC real a 31 de desembre hagués estat per sobre d'aquest 2,7 només s'hagués recuperat la diferència dels últims 6 mesos, la diferència dels altres sis per a la butxaca de les empreses, que hi ha crisis.

La resta de novetats recull el que ja apareix en la legislació vigent, acumulació d'hores de lactància, millores en la reducció de jornada i excedències, i el referent als plans d'igualtat. Vaja, el que ja recull l'Estatut dels Treballadors que només tindrien utilitat si algun govern decidís derogar o modificar les lleis de conciliació familiar, d'igualtat o l'Estatut dels Treballadors.

I a partir d'ara què?

Les últimes notícies que ens arriben parlen d'un desig de la patronal de desregular encara més el marc laboral del sector, permetent definir les condicions laborals en funció de la província. Res de nou. Això ja ho fan saltant-se a la torera les lleis laborals vigents (des del Conveni fins al propi Estatut dels Treballadors), però és nou que ho diguin tan obertament. A més segueixen amb la seva vella aspiració de carregar-se l'Antiguitat, molt molesta per a les empreses, per a tenir un major control dels sous.

Des de la CGT creiem que no és moment de resignar-se. Cal seguir lluitant contra aquells, sindicats i patronal, que volen acabar a punta de boli amb els pocs drets que tenim.

I què puc fer?

Hi ha motius sobrats per a plantejar tot tipus de mobilitzacions (des de concentracions a vagues) en contra d'una patronal crescuda i arrogant que no vol saber res de les nostres necessitats i drets, gràcies a la complicitat d'uns sindicats (els majoritaris) més pendents del seu pessebre que de les seves obligacions.

HI HA MOLTES COSES QUE MILLORAR

- Aconseguir pujar els salaris, ja no només a la realitat del mercat, si no al valor real que el nostre treball i preparació acadèmica aporta a l'economia. Acabar amb la clàusula de compensació i absorció. Amb això acabaríem d'una vegada per sempre amb les pujades 0, amb les abismals diferències salarials entre empleats amb la mateixa categoria i estar a disposició de l'empresa o del cap de torn respecte a les nostres pujades.

- Regular de manera eficaç la subcontractació i acabar amb les cessions il·legals encobertes, tan comunes en el nostre sector.

- Actualitzar les categories professionals d'una vegada per sempre. És normal que en un conveni de consultoria, no existeixi la categoria de Consultor? És surrealista.

- Millorar les condicions de la jornada de treball, horaris, vacances, hores extres, tal com es reflecteixen en altres convenis col·lectius.

- Apostar per una formació de qualitat, amb un mínim d'hores de formació i de cursos.

- Millorar en la prevenció de riscos laborals. De vegades treballem en veritables rateres i amb equips del segle passat. I, perquè quedi clar: sense vendre cap dret a canvi ni oferir carnassa a les empreses en forma de restriccions de voluntarietat, flexibilitat mal entesa o salaris repugnants. La negociació no és mercadeig.

Des de CGT estem disposats a defensar als treballadors i ja ens estem organitzant entre totes les seccions sindicals i afiliats del sector per a aconseguir una major capacitat de lluita i resposta.

L'aposta de la CGT és la de seguir creixent i creiem que només l'organització dels treballadors al voltant d'organitzacions participatives, combatives i de classe, com és la CGT, es pot evitar que aquests espectacles se segueixin perpetrant a costa dels drets del Sector.

Depèn de nosaltres. Depèn de tu.

Coordinadora IC de CGT

Contacte: coord-informatica(arroba)cgt.org.es