CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de la Federació de Banca (FESIBAC) de la CGT: Que la crisi la paguin els especuladors

Dijous, 13 novembre, 2008

Davant la caiguda del sistema financer capitalista, les elites del poder, que mitjançant pràctiques corruptes i especulatives han acumulat enormes beneficis, pretenen que els ciutadans i els treballadors paguem la crisi que ells mateixos han provocat. Primer, mitjançant el saqueig de fons públics que, durant aquests dies, s'afanyen per perpetrar els governs, a un costat i altre de l'Oceà Atlàntic. I també a través de l'agreujament de les condicions de vida, i violació dels drets de les persones, augmentant ràpidament les borses d'atur i la pobresa en els països desenvolupats, i l'empitjorament dramàtic de les ja de per si infrahumanes condicions de milions de persones en els països empobrits.


Davant aquesta situació, és important que els treballadors i treballadores del sector financer prenguem consciència de la importància del moment. El sector de producció en el qual treballem es revela estratègic quant a la generació i sortides de la crisi i, davant potencials perills sobre els nostres llocs de treball i els nostres drets, hem de preparar-nos per a defensar-los amb eficàcia. Per altra banda, la crisi actual ha posat de manifest el perillós que resulta la gestió dels serveis financers com negoci privat. Amb la banca totalment privatitzada, la congelació del crèdit, als particulars i a les empreses, obeeïx, una vegada més, a interessos especulatius, i està provocant la pèrdua diària de milers de llocs de treball, situant les xifres d'atur en nivells fa temps oblidats.

Per això, des de la FESIBAC-CGT volem exposar:

- La nostra oposició a injeccions de fons públics perquè el sistema financer segueixi generant dividends cap a les butxaques privades. Aquests fons públics han de ser aprofitats, i orientar-se, cap a l'atenció social de les necessitats de les persones, tant les que estan perdent el seu lloc de treball per culpa de la crisi, com totes les que manquen dels mitjans bàsics per a viure dignament. No s'ha d'espoliar l'erari públic per a seguir engreixant l'especulació privada, mentre es mantenen, a més, escandalosos salaris i contractes blindats als seus principals directius.

- Des de la CGT defensem els serveis públics (ensenyament, sanitat, transports, infraestructures, etc.) de qualitat i universals i, d'igual manera, considerem que el crèdit i les assegurances també han de tenir una funció social. Per això reivindiquem la Banca de titularitat pública. Reivindiquem la participació de les plantilles en la gestió de les institucions financeres, començant pels òrgans de govern i consells d'administració. Els beneficis de la gestió financera han de revertir en el conjunt de la societat, especialment en forma d'abaratament i accessibilitat del crèdit.

- En el mateix sentit, ens oposem als projectes de privatització de les Caixes d'Estalvi, i als intents en forma de “quotes participatives”, iniciades en institucions com la CAM. Demanem la regulació i el funcionament transparent de les companyies asseguradores, de vegades segones marques de les grans corporacions, i font d'explotació i precarietat laboral. D'igual manera, reivindiquem les condicions legals i justes de tot l'univers dels treballadors d'Oficines i Despatxos, actualment víctimes de la dispersió d'empreses, de la degradació de les seves condicions laborals i indefensió contra els abusos.

- Exigim la supressió immediata dels paradisos fiscals, de la pràctica fraudulenta de tancaments i deslocalitzacions d'empreses, del joc pervers de contractes i subcontrates, de la utilització de les ETT i de l'externalització de serveis. Demanem la repressió de conductes antisocials, que provoquin la pèrdua premeditada de llocs de treball, així com de les polítiques que provoquin discriminació, entre treballadors que realitzin les mateixes funcions. Com alternativa davant el tancament d'empreses, demanem l'autogestió de les mateixes per part dels treballadors.

- Davant possibles fusions, absorcions o desaparició d'empreses del sector financer, per efectes de la crisi, és necessària la defensa de tots els llocs de treball, la radical oposició als acomiadaments, ja siguin “per causes objectives”, o a través de ERO. Reivindiquem la supressió de la contractació temporal no justificada, i la seva conversió en contractes indefinits. Exigim la dotació suficient de personal en els centres de treball, la formació adequada i el respecte a les normes de prevenció de riscos laborals físics i psicològics, així com en relació als atracaments.

- Hem d'insistir en la defensa col·lectiva dels drets, contra la individualizació de les condicions, per la recuperació de la negociació col·lectiva com eix vertebrador dels drets de totes i tots, contra la imposició de ritmes de treball i objectius comercials irracionals. Treballem per l'enfortiment de la capacitat adquisitiva dels salaris, per la unificació dels mateixos segons categories i funcions. Volem aconseguir la supressió dels conceptes voluntaris, amb el repartiment equitatiu de la massa salarial, a més de la reducció de la jornada laboral i la supressió de les prolongacions irregulars de la mateixa, així com de les hores extraordinàries.

A FESIBAC-CGT ens manifestem solidaris amb les lluites obreres. Juntament amb tota la Confederació de la CGT participem en el compromís de combatre el sistema capitalista, en la construcció de la societat igualitària, de llibertats i drets; pel just repartiment del treball i de la riquesa, i per la preservació del futur del planeta. Volem construir una Europa de drets socials, motor del canvi a nivell mundial, i per això ens oposem fermament a les directives europees, com la Directiva “de les 65 hores” setmanals de treball, la Directiva “de la Vergonya” (d'expulsió dels treballadors immigrants), la Bolkestein (privatització i deslocalització de serveis públics) o el propi Tractat de Lisboa.

Fem una crida a tots els treballadors i treballadores de Bancs, Caixes, Asseguradores i Oficines i Despatxos perquè lluitin pels seus drets i, amb la seva participació, tornin a recuperar el sentir i utilitat del sindicalisme assembleari, practicat a la CGT, on tots i totes contem.

Si ningú treballa per tu, que ningú decideixi per tu

Contra la crisi, afília't i participa a la CGT

Secretariat Permanent de la FESIBAC-CGT

Dimecres 13 de novembre de 2008