CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat de la secció sindical de CGT sobre produccions i contractació a Gearbox (El Prat de Llobregat)

Dimarts, 6 octubre, 2009

Divendres passat 25 de setembre la Direcció de Gearbox va convocar a la Representació Social per a donar a conèixer els volums de producció per als pròxims mesos i la previsió del 2010. Va comentar que s'acabaria l'any muntant menys de 600.000 canvis, a causa de la baixada de previsions fins a cap d'any. El programa operatiu previst per al 2010 seria al voltant de 500.000 canvis, subjecte a possibles augments o becs de producció. Tècnicament necessitarien 75 contractacions fins a mitjans de desembre i que per al 2010 no estava prevista cap contractació, exceptuant si hi hagués un augment de producció o si es realitzés el corredor de vacances.

Des de CGT es va comentar que les previsions de l'Empresa sempre augmenten i ens alegrem per això, però ja no ens creiem massa la informació proporcionada. Manifestem que les previsions que donen sempre són a la baixa i el nombre de personal necessari per a fabricar els canvis definitius sempre són menors. Aquesta situació no pot ser, ja que el budget regula el nombre de persones i les necessitats per a cobrir la producció, amb les conseqüències que tots sabem: la falta de personal en diferents àrees. Es va reclamar que als companys contractats que complissin un any, se'ls havia de donar la Jornada Industrial tal com marca el Conveni i no com pretenia l'Empresa, rescindir els contractes abans del 31 de desembre i evitar donar-se-la.

Respecte a les contractacions, des de CGT se'ls va recordar que hi havia més de 55.000 hores individuals acumulades i existia una denúncia per part de CGT per a regular aquesta situació, tenint-se que augmentar el nombre de contractes considerablement, per a arribar a compensar aquest volum d'hores. Per part de la CGT es va comentar a la Direcció i a la resta d'organitzacions, que la Inspecció de Treball es presentaria el dia 29 a les 10 del matí per a veure en quina situació es trobava l'Empresa respecte a les hores. El Conveni marca que cap treballador podrà treballar més de 237 dies a l'any i en l'Estatut dels Treballadors diu, que el gaudi del festiu ha de realitzar-se com a màxim 4 mesos després d'haver-se treballat.

Que es presentés la Inspecció el dimarts 29 no era una cosa inesperada per a la CGT (per alguna cosa serà). En aquesta reunió es va asseure la part Social, l'Inspector i l'Empresa per a regular la situació abans esmentada. Després d'exposar cada Secció Sindical el seu punt de vista, es va arribar a un acord amb l'empresa i el Comitè d'Empresa, de realitzar 50 contractes més per a poder compensar les hores, quedant un total de 125 contractes fins al 31 de desembre. Igualment es va comunicar a l'Empresa, a la Inspecció i a la resta de sindicats que si la quantitat de dies pendents de gaudi es manté a uns nivells alts i se segueixen acumulant dies, seguirem exigint i denunciant la necessitat de renovacions en el 2010. Esperem estar en el mateix camí amb la resta de la Representació Social sobre aquesta reivindicació i exigir-lo de forma conjunta en benefici dels interessos dels treballadors i treballadores, que és el que fa falta.

VALORACIÓ DE CGT

Ens és molt grat saber que per fi la resta de la Representació Social ha denunciat (encara que 2 anys i 4 mesos més tard que la CGT i després de 3 requeriments per part de la Inspecció) aquesta situació, que evidentment coincideix amb la postura que CGT tenia el 4 de gener de 2007, quan va realitzar la denúncia. Ara, que algun sindicat escrigui en la seva fulla "que inesperadament es va presentar la Inspecció com a conseqüència d'una denúncia realitzada per UGT i CCOO", no s'ho creu ni l'editor de la fulla, ja que s'agafa abans a un mentider que a un coix.

La visita de la Inspecció el dimarts, era un crit al cel, ja que molts treballadors i treballadores sabien la data i l'hora de la visita. Es va informar de forma personal a molts companys i companyes preocupats per la situació dels contractes i es va informar en les assemblees d'afiliats i afiliades que realitza la CGT tots els dimecres. La visita és conseqüència de la nostra insistència davant l'Inspector, anant en múltiples ocasions al seu despatx i exigint que es presentés abans de la finalització dels contractes. És més, s'havia d'haver presentat al juliol que és quan es va comprometre a això.

D'altra banda, no és la primera vegada que es presenta en l'Empresa per a realitzar un seguiment del tema. El que és una vergonya és que la resta de sindicats no actuessin abans i que no s'actuï actualment davant les irregularitats que l'Empresa segueix cometent.

CGT valora positivament l'aconseguit, però d'una forma prudent i sense llançar coets, ja que s'han quedat companys sense renovar i per que hi ha situacions que necessiten d'una actuació més contundent, com és el tema del contracte en obra i servei dels eventuals, que quan aquests han de passar a fixos són acomiadats. En aquest sentit, també s'hauria de donar una resposta més clara per part de la resta de la Representació Social i així es va sol·licitar per part de CGT en diversos plens del Comitè, sense resultat positiu. Des de CGT sempre hem defensat la necessitat d'actuar com Comitè contra situacions irregulars, el que ja no ens sembla tan positiu és l'afany de protagonisme i les veritats a mig fer.

SEGURETAT I SALUT

Per als Delegats de Prevenció és lamentable la poca responsabilitat que està exercint l'Empresa sobre un tema tan seriós. Estem observant en les reunions del Comitè de Seguretat i Salut una desídia a l'hora de solucionar anomalies com: les del dutxes vestuari nº 14, falta d'il·luminació a la secció d'esmolat, puntals de seguretat a la Fosa, olis en el sòl, ergonomía, etc., que s'eternitzen en el temps sense concretar dates per a l'eliminació d'aquests riscos.

Sobre les visites de prevenció en el taller, ni comentar, una vergonya per a una empresa d'aquesta envergadura, vaja, que si no es cau el sostre en el cap o tens una fallada enmig de la secció, per a l'Empresa tot està aparentment perfecte, independentment que un hagi de pujar-se a reparar alguna avaria com un ximpancé, per exemple.

Hem de recordar a l'Empresa que hi ha hagut sancions econòmiques per l'incompliment de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i que existeixen diversos requeriments oberts per part de la Inspecció. La Seguretat no és un negoci i no es pot prendre a la lleugera. L'Empresa no pot tancar els ulls davant una realitat tan palpable de la deixadesa que existeix en el taller i que la sofrim tots els treballadors i treballadores de Gearbox.

Salut.

06 d'octubre de 2009.

Secció Sindical CGT Gearbox El Prat (Grup Seat)

www.cgtbarcelona.org/cgtgearbox/