Comunicat de la Secció Sindical de la CGT sobre els escorcolls policials a centres de treball de la Diputació de Barcelona
El 24 de maig hem tingut la sorpresa d’anar a treballar de bon matí veient com circulaven per diferents mitjans i xarxes socials notícies relatives a una operació policial de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional) que ha suposat escorcolls a dos centres de treball de la Diputació (Can Serra i Londres), per ordre del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona. Al llarg del matí hem sabut que l’operació incloïa escorcolls també a seus de diverses entitats arreu de Catalunya, així com la detenció de més d’una vintena de persones, algunes de les quals, hores d’ara, ja han estat posades en llibertat, segons les informacions de les quals disposem en el moment d’escriure aquest comunicat, i d’altres encara no. Entre les persones detingudes hi ha l’antic president de la Diputació, Salvador Esteve, l’antic Director de Relacions Internacionals de la mateixa, Jordi Castells, l’actual Diputat d’Hisenda, Joan Carles Garcia Cañizares, i alguns treballadors i treballadores de la casa.
Després de la confusió inicial, hem pogut saber que l’operació té a veure amb la investigació de subvencions irregulars en l’àmbit de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació. Com moltes de vosaltres recordareu, la CGT vam denunciar públicament ja a l’any 2015 la situació que es donava a la DRI, amb una exposició greu a factors de riscos psicosocials per als seus treballadors i treballadores i indicis de possibles irregularitats en la gestió dels fons de cooperació per part de l’aleshores director de la mateixa, un càrrec de designació política. Aquesta situació va provocar una denúncia a Inspecció de Treball per part nostra, el mateix any 2015, i posteriorment una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya, juntament amb el grup de la CUP a la Diputació, a mitjans de 2016, quan vam poder documentar alguns expedients en els quals semblava que es podrien haver comès irregularitats. Cal esmentar també el fet que la situació a la DRI era tal, i així ho va palesar l’informe d’avaluació de riscos psicosocials d’aquest orgànic, datat el maig del 2015, que va motivar la incoació d’un expedient reservat intern per part de la Diputació, el qual va ser encarregat aleshores al Gerent de la mateixa, en Xavier Boltaina. Sobre tot això podeu trobar més informació en els següents enllaços: https://bit.ly/2KTfgdT, https://bit.ly/2IIxJ0j i https://bit.ly/2kksXHE. També un bon resum en les notícies publicades avui en alguns mitjans (si bé no en tots), per exemple, a la Jornada (https://bit.ly/2klC2je) i a l’Ara (https://bit.ly/2LsoZJ7).
El desembre del 2017 l’Oficina Antifrau ens va comunicar formalment que havien constatat que el Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona estava instruint diligències prèvies l’objecte de les quals eren coincidents amb les actuacions derivades de la nostra denúncia a l’OAC i que, per tant, interrompien les seves actuacions i posaven a disposició judicial la informació que tenien al respecte. Posteriorment hem sabut que l’inici de diligències per part d’aquest Jutjat tenia l’origen en la denúncia d’algun o alguns particulars. Ja abans, a inicis d’aquell any, havíem tingut coneixement que el Jutjat d’Instrucció número 1 havia requerit a la Diputació un seguit d’expedients que tenien a veure amb subvencions de la DRI. És, doncs, aquesta investigació judicial la que dóna peu a l’operació policial i als escorcolls d’avui.
Des de la CGT hem advertit i denunciat, doncs, les irregularitats que es donaven a la DRI durant el mandat d’en Salvador Esteve (el president responsable de les pitjors retallades de drets laborals que hem patit durant els últims anys) i sota la direcció d’en Jordi Castells. Només podem desitjar que les investigacions judicials arribin a bon port i es depurin les responsabilitats penals que es corresponguin. Més enllà d’això, continuarem reclamant responsabilitats polítiques a aquells que considerem que les tenien aleshores, començant pel Diputat Joan Carles Garcia Cañizares, avui Diputat d’Hisenda i portaveu del grup polític de CiU (ara PDeCat) a la Diputació, el qual considerem que hauria de dimitir, o bé ser cessat per la Presidenta Mercè Conesa. Seguirem lluitant, com hem fet sempre, contra la corrupció i defensant que els diners públics que gestionem siguin destinats a finalitats que tinguin a veure amb l’interès general, i no amb l’interès particular, de part, o de partit.
Més enllà d’això, i pel que fa a la detenció, no ja de responsables o exresponsables polítics, sinó de treballadors i treballadores d’aquesta casa, volem manifestar el nostre màxim respecte a la seva presumpció d’innocència. En el cas concret d’una d’aquestes persones, a més, volem fer palès que la seva incorporació a la DRI és força posterior als fets denunciats, i que quan aquests van succeir ni tant sols treballava a la Diputació.
Finalment, i per a acabar aquest comunicat: No se’ns escapa que l’escenificació d’aquesta operació policial i la seva gestió mediàtica conté elements que probablement tenen poc a veure amb la lluita contra la corrupció, i que s’entenen més en l’àmbit de la guerra de propaganda existent avui al voltant de la situació política a Catalunya. Difícilment podem pensar que sigui casual que els escorcolls es facin, justament, el mateix dia que es dóna a conèixer la sentència del cas Gürtel, o que des d’algunes palestres mediàtiques s’estigués vinculant els mateixos amb l’organització del referèndum de l’1 d’octubre, quan els fets denunciats són força anteriors al mateix.
Seguim treballant, com fins ara, en defensa dels treballadors i les treballadores i dels serveis públics.
Salut!
Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona
24 de maig del 2018
https://cgtdiba.wordpress.com/
https://twitter.com/CGTDiba