CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat del Comitè d’Empresa de Ficosa Electronics sobre la subrogació entre Ficosa i Sony

Dimarts, 11 setembre, 2012

La subrogació entre Ficosa i Sony, considerada un exemple “modèlic” de reconversió industrial i alternativa a la deslocalització que pateix Catalunya, presumptament sembla estar relacionada amb la trama ITV, resultant aquest procés un “pilotasso” polític-empresarial on s'ha desprès que el responsable de SONY ESPANYA en el moment de la signatura de l'acord entre ambdues empreses, Pedro Navarrete, i alts directius del grup FICOSA s'han lucrat amb l'esmentada operació empresarial, on Oriol Pujol i Ferrusola havia de proporcionar l'impuls polític necessari perquè el projecte arribés a bon final.

Al setembre de 2010 mitjançant l'acord de Subrogació entre SONY-FICOSA-COMSA EMTE, les empreses signants transferien el capital i la plantilla de SONY per a la creació de dues noves empreses, FICOSA ELECTRONICS i IDNEO. Quan l'antic responsable de SONY a Espanya, Pedro Navarrete, en una assemblea informativa cap als que eren els seus treballadors va defensar el projecte industrial pactat amb FICOSA, que consistia en el compromís de SONY de subcontractar 1 milió de televisions per al 2011 i 500.000 per al 2012 mentre FICOSA introduïa el seu producte tradicional a poc a poc fins a donar ocupació a la gran majoria de la Plantilla, va ometre dir que aquesta reconversió industrial es tractava d'un “pilotasso” político-empresarial, on s'han lucrat uns quants i on perillen més de 400 llocs de treball.

Per això, des del Comitè d'Empresa de FICOSA ELECTRONICS (antiga SONY) requerim que SONY es pronunciï referent a això, ja que considerem que la seva responsabilitat amb la plantilla de la factoria de Viladecavalls no acaba amb la finalització dels acords de subrogació, havent de donar explicacions sobre els presumptes moviments lucratius del seu màxim responsable a Espanya en el moment de la venda de la factoria de SONY a Viladecavalls. Igualment sospitós resulta que la Consultora encarregada d'assessorar la Subrogació entre SONY i FICOSA, Alta Partners, estigui sent investigada per la Trama ITV, havent estat fins i tot detingut un dels propietaris.

D'altra banda, volem denunciar el despropòsit que ha resultat ser el Pla Industrial implementat per FICOSA, un projecte que tan sols ha reconvertit a 50 treballadors directes de producció al sector de l'automòbil d'un total de 645, sense ometre que la plantilla transferida en el moment de la signatura de la subrogació era de gairebé 900 persones.

Cap dir, que després de dos anys de congelació salarial amb SONY, aquesta plantilla mai ha gaudit d'un ambient laboral òptim des que FICOSA es va fer càrrec d'ella, al sofrir la presentació de dues ERO de suspensió temporal, un retirat a canvi de concessions per part de la plantilla (major flexibilitat i contenció salarial) i l'altre declarat improcedent pel jutge del Jutjat social nº 2 de Terrassa.

És necessari apuntar que FICOSA és una empresa fortament subvencionada per la Generalitat de Catalunya, o el que és el mateix per les contribucions de tots els catalans i catalanes, és per això que des del Comitè d'Empresa ens preguntem on han estat revertits tots aquests diners ja que estem en posició d'afirmar que en inversions per a generar llocs de treball no ha estat dirigit.

Des del Comitè d'Empresa de FICOSA ELECTRONICS també preguntem que té què dir sobretot l'esdevingut el Sr. Somarroca, propietari del 50% de Idneo, empresa que al costat de FICOSA ELECTRONICS va ser creada en la subrogació i que devia establir una sinergia entre enginyeria i producció, manca que emmalaltia a COMSA-EMTE, segons el propi Somarroca, fins la seva involucració en la subrogació dels actius de SONY.

De la mateixa manera distorsiona el fet que tant Pedro Navarrete (SONY) com Xavier Pujol (Conseller Delegat de FICOSA), rebin premis i reconeixements per part de la Generalitat i agrupacions corporativistes com el Col·legi d’Enginyers de Catalunya o la Cambra de Comerç de Terrassa per aquesta fraudulenta reconversió industrial, el que ens fa pensar que, o no es premia els mèrits o bé es premia la deslocalització industrial a Catalunya, per no entrar en que tals concessions responguin a accions de baixa legitimitat o tal vegada tinguin un preu.

Resulta indignant que el Govern de la Generalitat ometi la seva responsabilitat en aquest procés malgrat haver tingut dos representants en el Consell d'administració de FICOSA, Joan Sureda i Pedro Navarro. Potser tal indolència està relacionada amb el fet que personalitats del partit del Govern, com Oriol Pujol o Josep Maria Canós, estiguin presumptament implicats en la mateixa trama que esquitxa la subrogació entre SONY i FICOSA.

Igualment distorsiona de manera notable, que el propi Conseller d'Indústria, Francesc Xavier Mena i López, interpel·lat pel diputat de ERC Oriol Amorós, afirmés que al tenir dues persones del Govern en el Consell d'Administració de FICOSA se seguia de prop el procés de reconversió industrial, atrevint-se a afirmar que aviat es tindrien bones notícies sobre aquest projecte. Si les bones notícies eren que a final d'aquest any prop de quatre-centes persones no tindran un lloc de treball efectiu en la planta de Viladecavalls, instem al Conseller Mena que es faci mirar de quina manera defensa els interessos de la xarxa industrial de Catalunya i la seva capacitat de generar i mantenir ocupació.

Per tot l'exposat, des del Comitè de FICOSA ELECTRONICS volem denunciar que el tan reputat projecte industrial ha resultat ser un pla de deslocalització encoberta, on SONY ha deixat de produir a Catalunya sense que la seva imatge es vegi danyada, sinó tot el contrari, al qualificar les altes instàncies la seva marxa com exemplar, i on FICOSA s'ha aprofitat dels actius heretats per a sadollar la seva cobdícia empresarial sense límit sense tenir en compte el fiançament i la creació de llocs de treball per a la plantilla de FICOSA ELECTRONICS.

Per això, aquest Comitè i com primera acció de mobilització sindical, davant l'omissió de SONY enfront de la demanda de celebrar una reunió amb la Representació Legal dels Treballadors per a aclarir la part de responsabilitat que li concerneix, va repartir octavetes informatives el passat dijous dia 6 de setembre, en punts que considerem estratègics com l'adreça social a Espanya de SONY o el Consulat Japonès, sense descartar en dates properes les mateixes accions en grans superfícies i centres especialitzats en electrònica de consum.

Comitè de Empresa de Ficosa Electronics

http://cgtficosa.blogspot.com.es/