CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat del Grup de Suport Justícia x Yassir

Divendres, 20 desembre, 2013

JUSTÍCIA PER YASSIR EL YANOUSSI! NO A LA IMPUNITAT!

PROU RACISME INSTITUCIONAL! PROU VIOLÈNCIA POLICIAL!

El proppassat dia 31 de juliol un jove de 29 anys veí del Vendrell va morir en circumstàncies encara no aclarides a la comissaria dels Mossos d’Esquadra. Des d’aleshores, la seva família malda davant la justícia per a que aquest cas no resti impune. I ho ha fet, durant la major part d’aquest temps, enmig del silenci i la indiferència de l’Ajuntament, de la societat civil i dels mitjans de comunicació locals. Una indiferència que ens hauria de colpejar a tots les consciències, si és que en tenim, perquè palesa ben clarament fins a quin punt el teixit social i institucional vendrellenc és incapaç de respondre davant les situacions d’injustícia que pateix un sector important de la seva població. No només és incapaç de respondre-hi, sinó que fins i tot les considera “normals” i en culpabilitza aquells qui les pateixen.

I és que el noi mort a comissaria no es deia Pere, ni Joan, ni Josep. Es deia Yassir El Yanoussi, era d’origen marroquí i veí dels Pisos Planes. Aquest sol fet converteix en Yassir en una víctima invisible, la mort del qual la gran majoria es pot permetre ignorar o justificar de forma mesquina, com han fet diversos mitjans locals i fins i tot la pròpia TV3, que s’han dedicat a desinformar i difamar tot descrivint en Yassir com un delinqüent i un drogaddicte, sense entrar en l’autèntica causa de la seva mort.

Nosaltres considerem, en canvi, que el cas del Yassir no pot continuar essent invisible als ulls de la població vendrellenca, com no poden restar impunes els responsables, directes i indirectes, de la seva mort. Hi ha una família a la qual s’ha arrabassat un fill de forma violenta i injustificada; un pare, una mare i uns germans que reclamen justícia, i que mereixen que es faci justícia.

Cal que tothom se n’adoni que el del Yassir és un cas extrem, però en cap cas és un cas aïllat. És conseqüència d’una dinàmica tolerada de repressió quotidiana que s’acarnissa especialment amb els joves d’origen marroquí, i que es manifesta diàriament en identificacions, agressions, detencions arbitràries, etc. Hom pot pensar (i sabem que molta gent al Vendrell –malauradament– pensa així), que mentre aquesta violència s’orienti als magribins ja està bé. Però si no l’aturem, aquesta violència policial pot afectar-nos potencialment a tots els vendrellencs i vendrellenques, sigui quin sigui el color de la nostra pell, el nostre lloc de naixement, les nostres creences. Avui és l’Ahssen qui ha perdut un fill, però demà pots ser tu, jo o qualsevol.

L’única forma d’evitar-ho és acabar amb la sensació d’impunitat amb la qual s’actua des del cos dels Mossos d’Esquadra, i amb el racisme social i institucional que empara la seva brutalitat. I això és quelcom que ens ha d’ocupar a totes les veïnes i veïns del Vendrell, independentment del nostre origen.

Grup de Suport JUSTÍCIA x YASSIR.

El Vendrell (Baix Penedès), desembre de 2013

http://ateneuarbocenc.wordpress.com/2013/12/18/comunicat-del-grup-de-suport-justicia-x-yassir/