CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme sobre la crisi de Plataforma per Catalunya

Dilluns, 10 febrer, 2014

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), la xarxa formada per unes 400 entitats socials, sindicals, culturals i polítiques, celebra la destitució de Josep Anglada com a president del partit feixista, Plataforma per Catalunya (PxC).

L’any 2010, quan es va crear UCFR, hi havia gent que valorava el creixement electoral de PxC com quelcom d’inevitable, i creia que la millor estratègia era no parlar d’aquest partit ni del seu líder, Josep Anglada, amb l’excusa que fer-ho equivalia a fer-ne propaganda. UCFR, en canvi, no compartia aquest criteri i sempre ha actuat seguint el principi que per fer front al problema era imprescindible abordar-lo de manera desacomplexada, tot fent patent el perill que aquest representa. Per aquesta raó UCFR s’ha dedicat a denunciar —amb un quart de milió d’octavetes; milers de cartells i adhesius; desenes d’actes públics; i nombroses mobilitzacions al carrer— la naturalesa feixista d’aquest partit.

Aquesta tasca constant de denúncia a diferents barris, municipis i comarques per part dels i les activistes d’UCFR, així com de les entitats que la conformen, ha debilitat i dividit PxC. Durant el últims anys, aquest partit feixista ha viscut una derrota rere una altra. El novembre de 2011, PxC va fracassar en el seu intent d’entrar al Congrés dels Diputats. El novembre de 2012, van quedar fora del Parlament de Catalunya, amb una important pèrdua de vots respecte als anteriors comicis catalans. I tot això passava en un context europeu on l’extrema dreta incrementava la seva representació en diversos països del nostre entorn.

Aquestes derrotes han contribuït a la pèrdua d’entorn, de militància i de regidories. Des de les darreres eleccions municipals, han perdut una quinzena de les 67 regidories obtingudes el maig de 2011. L’estiu passat en Josep Anglada va patir una derrota humiliant quan el ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar una resolució, impulsada per UCFR Osona, que negava l’ús de les dependències municipals per a les activitats de PxC. I fa només una setmana va abandonar el partit el fins llavors responsable internacional de PxC, Enric Ravello.

La destitució del feixista vigatà de la direcció del partit que ell mateix va fundar, és també conseqüència d’aquesta situació de desgast continuat i constant. Un desgast que ha estat provocat, en bona part, per l’augment de les contradiccions entre el seu discurs i la seva realitat que ha vingut denunciant UCFR, així com per la percepció ciutadana i mediàtica de la naturalesa feixista del partit polític, així com del seu president i principal líder. Una percepció a la que ha contribuït la tasca unitària de sensibilització desplegada per UCFR, entre d’altres.

Tot i així, la destitució d’Anglada és només un pas més, ni tant sols el més important, a l’hora d’eradicar la presència i el discurs feixista a casa nostra. Els dirigents de PxC que han defenestrat l’Anglada són potencialment tant o més perillosos que el feixista vigatà. Des d’UCFR creiem que és massa aviat per saber si la nova direcció de PxC aconseguirà aturar l’hemorràgia territorial de regidors i militància, i si recuperarà el control real sobre el partit o aquest es desfarà per les lluites internes que ja fa temps que arrossega.

Des d’UCFR som plenament conscients que l’amenaça feixista no ha desaparegut, i per això caldrà enfortir la feina dels grups locals d’UCFR i crear-ne de nous on persisteix l’activitat de PxC. Però també estarem amatents per respondre amb rapidesa i eficàcia en aquells espais on el feixisme surti al carrer ja sigui mitjançant pintades, manifestacions o agressions.

El proper maig es presentaran diferents candidatures populistes, xenòfobes i d’extrema dreta a les eleccions europees. Per aquesta raó, de manera coordinada amb d’altres organitzacions europees, convocarem manifestacions a tot el continent, que a casa nostra es realitzarà a Barcelona el 22 de març amb l’eslògan “Unim-nos contra el feixisme i el racisme”, acompanyada de diversos actes locals que es realitzaran al voltant d’aquesta data.

Hem demostrat que amb el treball unitari podem trencar el feixisme. Per això ens comprometem a seguir endavant. Al feixisme se’l combat!

No passaran!

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme

Barcelona, 9 de febrer de 2014

http://unitatcontraelfeixisme.wordpress.com/2014/02/09/comunicat-crisi-pxc/

http://unitatcontraelfeixisme.org
http://www.facebook.com/unitatcfr
http://twitter.com/#!/UnitatvsRacisme

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció