CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicat sobre el que està passant en el sector social, com afecta a la ciutadania i als professionals que treballen en el sector

Diumenge, 1 abril, 2012

Durant els últims mesos, diversos grups de treballadores/es del sector social ens venim reunint i organitzant davant l'ofensiva que contra ell s'està portant a terme precisament per aquells la responsabilitat màxima dels quals és mantenir un sistema de protecció social que cobreixi els interessos i necessitats de dels i les ciutaduanes i del conjunt d'aquestes com societat. El treball realitzat va donar els seus primers fruits el dia 29M durant la vaga general, amb una assemblea i bloc propi a la manifestació anarcosindicalista de Barcelona i el repartiment de fulls informatius, un que considerem un punt de partida per a l'organització del sector, imprescindible per a evitar que sigui desmantellat.

Què està passant:

- El sistema de protecció social està essent desmantellat. Succesives privatitzacions i subcontractacions al llarg dels darrers 15 anys han retallat tot allò retallable, de manera que el “cinturó” a aquest sector li està ara apretant al coll.

- El treball professional dins de l’àmbit social està essent buidat de contingut en un procés que tendeix a la seva eliminació como a tal i la seva substitució per voluntaris (forçosos si volen cobrar atur) i per persones sense qualificació professional.

- Les raons ideològiques que hi ha al darrere es basen en renunciar a l’acció de transformació social substituint-la per una tasca de contenció i control social.

- La justificació està passant per culpar als usuaris d’aquest sistema atribuint-los la responsabilitat de la situació i les despeses socials que comporta.

Què suposa pels treballadors/es del sector:

- Ja no només t’enduràs la feina a casa, ara t’hauràs d’endur la casa a la feina a l’eliminar-se la possibilitat real de conciliació i deixar a l’empresa la possibilitat de disposar del teu temps personal (flexibilitat horària ho anomenen).

- Es legalitza l’assetjament laboral. L’empresa podrà modificar el teu sou, l’horari, les funcions del teu lloc de treball … i podrà fer-ho col·lectiva o individualment (estigues calladet/a…).

- Els convenis deixen de ser un marc legal d’obligatori compliment, pel que hauràs de negociar les teves condicions laborals directament amb els teus caps (i aquests no tindran l’obligació de complir allò pactat).

- Es desprofessionalitza el sector (algú se’n recorda quan els objectors de consciència feien la nostra feina gratuïtament?, aviat se’n recordaran fins i tot els qui ho han oblidat).

Què suposa per la ciutadania:

- Els treballadors/es de l’àmbit social apuntalem un sistema econòmic i social defectuós impedint que s’esfondri. ¿Què passa si a un edifici ruïnós li treus els puntals?

- A partir d’ara la prioritat no serà solucionar els problemes, sinó minimitzar el ressò social (i el cost econòmic) de les conseqüències.

- El consegüent augment dels desequilibris socials implicarà un augment dels conflictes i de la inseguretat a tots els nivells.

- En un moment en que més del 25% de la població ja està per sota del llindar de la pobresa (dades de Càrites), la resposta que es dona passa per polítiques únicament assistencials (beneficència) eliminant tot treball sobre l’origen dels problemes (que es cronifiquen).

Assemblea del Sector Social de CGT

Attached documents