CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Comunicats amb motiu dels 40 anys del Parc del Laberint d’Horta (Barcelona)

Dijous, 17 març, 2011

El divendres 18 de març farà 40 anys que l'Ajuntament de Barcelona va obrir al públic els Jardins del Laberint d'Horta. Amb motiu d'aquest aniversari els treballadors de Parcs i Jardins de Barcelona volem denunciar la deixadesa municipal vers la conservació integral del patrimoni arquitectònic, històric i artístic d'aquest conjunt monumental.

A l’hora denunciem que un dels jardins que conformen el conjunt del Parc, el Jardí Eclèctic conegut mes com Jardí Domèstic, porta 40 anys tancat al públic, els seus majestuosos arbres monumentals, catalogats no poden ser admirats per els visitants, la ciutadania que tot i pagar entrada, constata la privacitat d'aquest magnífic jardí. I el que es pitjor la total deixadesa vers la conservació integral d'aquest inigualable patrimoni.

Secció Sindical de la CGT a l'Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona

MÉS INFORMACIÓ:
Telf.: Juli Fontoba 609886729.
malesherbes.cgt@gmail.com


Manifest sobre el Parc del Laberint

Pel gaudi ciutadà del jardí Eclèctic, del Laberint d'Horta !!!
Compta Barcelona amb un especial patrimoni a Horta. Els no prou coneguts Jardins del Laberint. Durant els quaranta anys que fa que es propietat municipal, es a dir que ha tingut la responsabilitat de garantir la integritat monumental d'aquest conjunt , ha estat incapaç de conservar-li-ho. Peró avui no es d'això del que volem parlar.

El setè marques d'Alfarràs, pels volts de l'any 1880 destina un dels espais a tocar el Palau, per a convertir-lo en el jardí Domèstic, denominat també, i avui amb mes raó que mai, Jardí Eclèctic. Es tracta d'un Jardí que trenca el rigid esquema acadèmic, on conviuen diferents estils amb un nou objectiu, permetent la creativitat i llibertat compositiva. Entre els molts arbres del Jardí Eclèctic, es desenvolupen i sobresurten dos de magnífics, un til·ler i un cedre, catalogats d'interès local, és de lamentar que els visitants dels jardins no puguin apreciar la seva benèvola monumentalitat. Aquest n'és un dels diferents jardins a banda del propi laberint de Xipre, que conformen el Parc.

Si se’ns fa molt difícil entendre, desprès de quaranta anys, la deixadesa municipal vers la conservació integral d'aquest innegable patrimoni arquitectònic, històric i artístic. Se’ns fa del tot incomprensible que un dels seus jardins, l'Eclèctic es mantingui tancat als visitants. I més quant bé que se'ls cobra entrada. En aquest magnífic jardí no s'estalvien les tasques pròpies del seu manteniment, un munt de recursos emprats que de cap manera son destinats al gaudi ciutadà. En vida dels marquesos es podia entendre el del Jardí Domèstic (privat). Ara, en ser del conjunt de la ciutadania, perd tot el sentit.

Per què el fet de possibilitar el gaudi ciutadà no implica grans despeses, i per optimitzar les que es venen fent. Exigim a l'Ajuntament que d'un cop per sempre obri al públic el meravellós jardí Eclèctic del Parc dels Jardins del Laberint D'Horta


Manifest SOS Laberint d’Horta

Els Jardins del Laberint d’Horta són els jardins històrics, museu dins la natura, més antics de Catalunya, així és reconegut per la Carta de Florència, firmada pel Govern Espanyol el 1981. A l’hora, el seu palau forma part del catàleg dels monuments històrics-artístics de Barcelona.

Els Jardins del Laberint d’Horta varen costar ben car a la ciutat de Barcelona. L’any 1967, els propietaris ja no volien continuar mantenint un patrimoni que no donava cap benefici i, en canvi, comportava moltes despeses de conservació. És aleshores quan l’Ajuntament va commutar els Jardins per terrenys de l’avinguda dita avui de Pedralbes a favor dels Desvalls. L’any 1970, l’Ajuntament feia una primera restauració. Mesos més tard, s’obria per a ús de tota la ciutat, el que seria el primer jardí històric de la Ciutat. L’any 1994, després d’una nova restauració amb diners de la Comunitat Europea, obria novament les portes, amb protestes veïnals doncs, a partir d’aquesta data, el municipi fa pagar entrada, llevat dels diumenges i dimecres.

Han passat molts anys des que l’Ajuntament se n’ha fet càrrec, quaranta quasi bé, sense que a penes s’hagi actuat per tal d’aturar el progressiu deteriorament del palau. Tots aquests anys s’ha estat recaptant entrades, gravacions de pel·lícules, anuncis, etc. Doncs, bé, aquests beneficis no han anat a parar pas a la conservació d’aquest patrimoni arquitectònic, artístic i històric, per altra banda inigualable, del Districte d’Horta-Guinardó i de Barcelona. El magnífic palau romàntic, de gust orientalitzant, amb detalls neogòtics, barrocs, i marcats motius neoàrabs, cau davant la passivitat de l'Administració. El palau enyora el soroll de les tasques dels manobres. Els nombrosos motius ornamentals, balustrades, esgrafiats i merlets s'esvaeixen amb el pas inexorable del temps i la deixadesa. Les teulades s’esfondren Els pisos s'omplen de runes.

Donada la situació d’abandonament en què es troba l’antic palau per part de l’Ajuntament, i abans que aquest patrimoni cultural, històric i artístic de la nostra ciutat i sobretot del Districte d’Horta-Guinardó, se’ns acabi venint a terra, les entitats cíviques i veïnals, acadèmiques, i la societat civil en el seu conjunt,  hem de sumar esforços i plegades aconseguir acabar amb aquesta lamentable situació.

Per tot plegat exigim a l’Ajuntament de la Ciutat i al  Districte d’Horta Guinardó que, d’una vegada per totes, restauri i doni un ús públic al magnífic llegat que representa per Barcelona el Palau del Laberint d’Horta.

Col.lectiu Cultural i Ecologista Agudells,
Ecologistes en Acció Catalunya,
AVV Can Papanaps-Vallhonesta,
AVV Can Baró,
AVV Horta,
AVV Can Ricart,
AVV Casc Antic,
AVV l' Òstia de la Barceloneta,
CGT de Parcs i Jardins,
Plataforma en defensa de la Barceloneta,
Sindicat d'Administració Publica de Barcelona CGT,
Oficina per l'Okupació de Karcelona,
Ecogays-CGB,
CSO Kan Pasqual,
Plataforma Horta-Carmel-Guinardó / Un altre món és possible,
Assemblea de Joves d’Horta Guinardó,
AVV St. Genís dels Agudells

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció