CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració a Piera el 25 de maig contra l’ERO a FURAS SA

Dimarts, 22 maig, 2007

El divendres 25 de maig a les 19.00 h es realitzarà una concentració davant les portes de l'empresa FURAS SA, situada a la localitat de Piera (comarca de l'Anoia, a 18 Km de Martorell i 22 d'Igualada), per mostrar l'oposició de la plantilla a l'Expedient de Regulació que l'empresa vol tirar endavant. CGT és un dels tres sindicats presents al comitè d'empresa, i des de la Federació Comarcal de l'Anoia de la CGT s'està donant suport als treballadors per fer front a l'ERO. L'empresa està situada a la Crta. Capellades a Martorell Km. 8,8.


L'empresa FURAS de Piera vol presentar un ERO per acomiadar més de la meitat de la plantilla

La comarca de l'Anoia, una de les comarques catalanes amb la taxa d'atur més elevada, torna a rebre el càstig del tancament d'una empresa. Es tracta de FURAS, dedicada a la fabricació de cables i connexions elèctriques, que va confirmar l'11 de maig mitjançant un comunicat públic la presentació d'un expedient de regulació d'ocupació parcial sobre la plantilla de la seves dues fàbriques a Piera, a la comarca de l'Anoia. Aquest expedient significarà l'acomiadament de 112 treballadors. Entre les dues fàbriques de FURAS a Piera, la de connexions Piera 1, i la de cables Piera 2, hi treballen unes 155 persones. Fundada el 1969, la companyia té tres fàbriques a Catalunya -dos a Piera i una a Torà (Segarra)-, una altra a Casablanca (Marroc), una cinquena a Durban (Sud-àfrica) i oficines comercials a Hong Kong.

FURAS, que va tancar l'any 2006 amb unes vendes de 43,1 milions d'euros, va desembarcar el 2004 a Casablanca, al Marroc, on l' any passat va ampliar la seva capacitat productiva. Per als treballadors, aquesta descentralització és la causa del possible acomiadament de la major part dels empleats dedicats a la producció. La clau de volta d' aquest procés és, segons l'empresa, la pèrdua de competitivitat i beneficis en relació a la producció dels mateixos béns que fan els països low cost. L'any 2002, l' empresa era una de les quinze primeres en el rànquing empresarial de l' Anoia, pel que fa al volum de vendes, ocupant el sisè lloc. El president de l'empresa és Josep González, que també és president de la patronal Pimec.

En la reunió realitzada amb el comitè d'empresa el 16 de maig, FURAS va informar que l'ERO significarà l'acomiadament de la totalitat del personal de producció de Piera 1, que comptava amb 101 empleats, i 11 treballadors més de la planta de cablatge Piera 2. A més l'empresa sopesava la possibilitat que deu treballadors de la fàbrica de cables puguin traslladar-se a la fàbrica de Torà, al mateix temps que es preveu que es pugui dur a terme un pla de prejubilacions per a les persones majors de 55 anys.

La Direcció de l'empresa va argumentar que a l' hora de fabricar connexions a Piera hi perden diners, per això volen tancar la producció a una de les fàbriques de Piera. És la planta de Casablanca (Marroc), oberta l'any 2004, la principal culpable del tancament de la seu pierenca, ja que molta part de la producció que s' estava fent al municipi anoienc va passar a fer-se al país nord-africà, mentre que la resta es desviarà a un país de l'est d'Europa, amb la qual cosa ens trobem amb un nou cas de deslocalització.

L'anunci de l'ERO va causar indignació entre els treballadors i els sindicats presenta a l'empresa, entre ells la CGT, i és per això que es van portar a terme mobilitzacions contra l'ERO per considerar-lo injustificat. El mateix dia 16 una cinquantena de treballadors es van reunir a la porta de l'empresa poc abans de l'inici de la reunió entre les dues parts. Els empleats van mostrar la seva disconformitat amb els acomiadaments amb pancartes, banderes i xiulets, alhora que van amenaçar de tallar la carretera entre Igualada i Martorell, fet que finalment no es va produir. El dia 18 es va realitzar una manifestació a Piera. I estava prevista realitzar mobilitzacions a Barcelona. Des de la Federació Comarcal de l'Anoia de la CGT s'està donant suport a la lluita de la plantilla.

No és la primera vegada que es viu una situació així a Piera amb l'empresa FURAS. L' any 2005, un centenar de treballadors es van manifestar contra la política d'acomiadaments que havia seguit l'empresa, ja que des del 1999 fins aleshores havien acomiadat uns cent treballadors.

El 21 de maig es va fer una nova reunió entre vels advocats de l'empresa i els dels treballadors. Per al 25 de maig hi ha convocada una concentració a les portes de l'empresa per mostrar el rebuig a l'ERO per part de la plantilla i dels tres sindicats presents al comitè: CGT, UGT i CCOO. Des de la CGT es farà tot el possible per evitar que l'ERO tiri endavant.