CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració a Reus el 9 de març pel tancament de les centrals nuclears, en el 25è aniversari de l’accident de Vandellòs I i el 3r de Fukushima

Dimecres, 5 març, 2014

Cartell 9 març Reus

CAMPANYA 25 ANYS ACCIDENT VANDELLÒS I

En motiu del 25è aniversari de l’accident nuclear de Vandellòs 1 (Tarragona)

El proper 19 d’octubre de 2014 es compliran 25 anys del que ha estat fins ara l’accident nuclear més greu de l’Estat Espanyol i que va a estar a punt d'acabar en catàstrofe. Un aniversari que s’ajunta amb la última tragèdia ocasionada per la industria nuclear al Japó on, tres anys després, la crisi encara continua sense control i s'estan patint les conseqüències d’aquesta forma infame de produir electricitat.

Amb aquest motiu les entitats de tot Catalunya llancem una campanya per recordar aquest accident amb tot un seguit d’activitats en oposició a l'energia nuclear i per pressionar per un canvi urgent en la política energètica actual.

La Campanya 25 anys accident Vandellòs I, tindrà com a punt d’arrencada una concentració en el 3er aniversari de l’accident de Fukushima a la Plaça Mercadal de Reus, aquest diumenge dia 9 de març a les 12h del migdia i es clourà amb una manifestació davant de Vandellòs I el 19 d'octubre.

MANIFEST PEL TERCER ANIVERSARI DE FUKUSHIMA

L'11 de març de 2011, ara fa tres anys , es va produir el desastre del terratrèmol i el posterior tsunami agegantat per la catàstrofe nuclear de Fukushima ( Japó ) on més de mil operaris voluntaris es van afanyar a reduir les fuites radioactives mitjançant el tapament d’esquerdes i el tractament d'aigües , i pel que més de 50.000 persones segueixen encara evacuades.

L'accident va succeir en un moment en que s'estava produint una veritable ofensiva de la indústria nuclear per intentar revertir el seu declivi. En efecte, aquesta indústria es troba en crisi i intenta per tots els mitjans millorar la seva situació en el món. D'una banda intenta vendre més reactors sobretot en els anomenats països emergents, amb la Xina al capdavant, i d’altra intenta que es prolongui la vida de les centrals que funcionen en els països industrialitzats, el que constituiria un veritable negoci per a les empreses que les exploten.

Però Fukushima va tornar a recordar al món una cosa que alguns semblaven haver oblidat: que l'energia nuclear és perillosa. Que per moltes precaucions que es prenguin no es pot preveure tot i finalment es produeix un accident. I el de Fukushima pot ser el segon més greu de tota la història pel que fa al nombre de víctimes, després del de Txernòbil.

L'accident de Fukushima té dues particularitats: es produeix per un fenomen extern a la central i en un país que és una potència tecnològica de primer ordre. El primer mostra una nova dimensió de la seguretat nuclear: és impossible preveure tot el que pugui arribar a passar a l’entorn de les centrals. El segon és revelador: ni tan sols un país com el Japó pot evitar un accident com aquest, ni vèncer els enormes desafiaments que suposa la contaminació radioactiva de l'aigua i del territori.

Davant aquesta situació, i perquè accidents com el de Fukushima no s'oblidin, per demanar que no s'autoritzi l’ampliació de cap altre permís d’explotació de cap Central Nuclear de l’Estat espanyol i per un calendari esglaonat de tancament de totes elles, sortim al carrer denunciant els mals que comporta per la ciutadania aquesta forma de producció energètica.

Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya ara fa 25 anys també vam sofrir un accident nuclear a la C.N. Vandellòs I. La temperatura del reactor va estar a 3 graus de provocar una nova catàstrofe nuclear com la que s’havia produït a Txernòbil a l’abril de 1986 o la que s’ha produït ara al Japó. Ningú que tingui una central nuclear al seu territori està lliure de sofrir un accident que pot comportar la pèrdua de vides humanes i la ruïna econòmica de tota una nació.

Catalunya no podria afrontar un accident nuclear a les seves centrals nuclears sense risc de desaparèixer com a economia pròpia. Davant de la nova ofensiva pro-nuclear que pretén fer funcionar aquestes instal·lacions fins als seixanta anys, es fa necessari mobilitzar-se per demostrar que no volem més energia nuclear i que aquesta ofensiva tindrà la oposició i resistència de la ciutadania del nostre País.

DESPRÉS DE FUKUSHIMA, TANQUEM LES NUCLEARS

Organitzen: Ateneu Roig Cambrils, CANC, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp,CUP-Reus, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, GEPEC-EdC, ICV-Camp de TGN, Joventuts d’Esquerra Verda, Som Energia, Tanquem Les Nuclears-100% Renovables i Verds i + de Mont-Roig

Donen suport: Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, Greenpeace,DEPANA, Sunsystems, Sanación Planetaria, Can Masdeu, CRIC, Entrepobles, Associació Naturalistes de Girona, Associació Salud i Agroecologia, Eurosolar, Circutor, Associació per la Protecció del Medi Ambient (APMA), Cristianos y Cristianas de base de Madrid, Ekologistak Martxan Bizkaia, CGT de Catalunya, Ecologistas en Acción de Almería, Ecologistas en Acción de Valladolid, Ecologistas en Acción de Castilla y León, Les Agulles-Ecologistes en Acció, Ecologistes en Acció de Barcelona, Els Verds Esquerra Ecologista, Dia de la Terra, Alternativa Verda, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, Col·lectiu de Joves de Nou Barris, ICV, CUP, ERC, EUiA, Alternativa Jove- Camp de tarragona...

Més informació a http://25vandellos.blogspot.com

>>> Cartell en documents adjunts.

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció