CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Concentració-acció pel tancament dels CIE. Barcelona, divendres 20 de gener 12h. a la Delegació del Govern.

Dimecres, 18 gener, 2012

Els CIEs (Centres d'Internament d'Estrangers) són una lacra social en un estat de dret. Aquestes presons pels sense-papers, absolutament il·legals des del punt de vist jurídic, vulneren diàriament els drets més basics de les persones internes. Morts, maltractaments i amenaces per part dels cossos de seguretat, accés limitat a defensar-se legalment, amuntegament d'interns en espais molt petits, alimentació insuficient, fred... Tot això envoltat d'una opacitat absoluta per part de les autoritats del CIE: no es permet l'accés ni a ONGs, ni al Síndic de Greuges, ni a premsa...

Des de la primera setmana de gener s'han produït situacions especialment greus en el CIE de la Zona Franca: la mort d'un company per negligència policial, la deportació immediata de testimonis dels fets, maltractaments als interns, de nou opacitat informativa...

Per tot això, us convidem a participar de les següents accions:

Dimecres 18 de gener 11h a la FAVB (a confirmar): Roda de premsa de presentació del Comunicat pel tancaments dels CIE's.

Divendres 20 de gener 12h a la Delegació del Govern (c/ Mallorca 278): Concentració-acció pel tancament dels CIE.

La convocatòria està coordinada amb altres ciutats de tot l'Estat que participen de la Campanya estatal pel tancament dels CIEs. A Barcelona, presentarem el Comunicat a la Delegació del Govern.

Event a Facebook

EXIGIM EL TANCAMENT DEL CENTRE D'INTERNAMENT DE LA ZONA FRANCA I DE TOTS ELS DE L'ESTAT ESPANYOL.

Campanya pel tancament dels CIE de Barcelona.

http://18desembrebcn.blogspot.com/

@18dbcn


Comunicat públic davant els fets del CIE de Zona Franca

Les entitats, col·lectius i organitzacions sota-signants volem manifestar davant la societat civil i davant les Administracions Catalana i Estatal que:

- Des de que es va obrir el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca l'any 2006 s'han produït nombroses irregularitats que han tingut com a conseqüència la vulneració sistemàtica de drets de les persones que han estat internades en el CIE de la Zona Franca, igual que passava anteriorment a la Comissaria de la Verneda.

- Des de la primera setmana de gener s'han produït situacions especialment greus en el CIE de la Zona Franca:

• Des de començaments d'any s'han presentat dues denúncies per maltractaments produïts a l'interior del Centre d'Internament, perquè dos interns han estat agredits i vexats per membres del Cos Nacional de Policia. Aquestes denúncies se sumen a les que es vénen presentant des de fa anys.

• La nit del 5 al 6 de gener va morir Idrissa Diallo, un jove guineà de 21 anys a l'interior del CIE al voltant de les 2hs del matí. Al contrari del que ha manifestat la policia, diversos testimonis dels fets han afirmat que podria haver tingut lloc una negligència motivada, en part, per la manca de traductors al CIE de Zona Franca. L'Associació solidària DAB, integrant de Papers i Drets per a Tothom, ha interposat en el dia 11 de gener una denúncia davant el jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, per poder personar-se com acusació particular en el cas de la mort del guineà Idrissa Diallo

• Una de les persones que era a la cel·la amb Idrissa, i un dels principals testimonis dels fets, va demanar mitjançant una trucada telefònica assistència lletrada a dues advocades. Aquestes advocades van accedir el diumenge a la tarda a parlar amb aquest intern. El van veure durant mig minut en què l'intern només va expressar que estava vivint una situació de molta violència dins del CIE. En aquest moment, el director del CIE va expulsar, de molt males maneres i amb l'ajuda de més policies, les dues advocades del Centre, privant a la persona interna del dret a l'assistència lletrada. L'endemà a la tarda, van impedir sota l'exprés mandat del director del Centre José Manuel Casado, la visita d'un altre advocat a aquest mateix intern, que el va tornar a requerir per telèfon. Els tres advocats/des han presentat una queixa davant la Comissió de Defensa, i davant la Comissió de Relacions amb l'Administració i la Justícia (CRAJ) del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

• Així mateix, des que van passar els fets s'ha obstaculitzat i impedit l'entrada de persones d'entitats i col·lectius que treballen per la defensa dels drets de les persones migrants per a visitar persones internes.

Davant els fets exposats, les entitats sota-signants exigim:

- Que s'investiguin i aclareixin les circumstàncies que van envoltar la mort de l'Idrissa Diallo perquè es conegui si va poder existir algun tipus de negligència per part de les persones que custodiaven les persones privades de llibertat en el CIE de Zona Franca.

- Que es prenguin mesures de protecció per a les persones que han estat testimoni de la mort de l'Idrissa ja que no hem d'oblidar que a més de no haver pogut ser assistits per advocats estan custodiats per les mateixes persones que podrien haver comès la negligència, i això podria afavorir pressions a l'hora d'exercir la seva condició de testimoni. Entenem que donada la situació haurien de ser posades automàticament en llibertat per ser testimonis d'uns fets especialment delicats i que en cap cas han de ser deportades.

- Que de cap manera es torni a negar el dret d'assistència lletrada a les persones internes en el CIE de Zona Franca i que es respecti i faciliti el treball professional dels advocats/des en el CIE de la Zona Franca.

- Que no s'obstaculitzi ni s'impedeixi l'accés de persones de la societat civil, d'entitats i organitzacions que treballen per la defensa dels drets de les persones migrants i pels Drets Humans al CIE de Zona Franca. Encara que es vulgui convertir el CIE en un lloc opac i apartat de la societat, les organitzacions o entitats sotasignants no ho tolerarem.

- Que es nomeni el més aviat millor uns Jutjats concrets de control dels Centres d'Internament d'Estrangers, igual que s'han nomenat en altres ciutats com Madrid o València. A Barcelona, l'encarregat de vetllar pels drets de les persones internes en el CIE és el Jutjat de Guàrdia de cada dia, cosa que en la pràctica suposa que no es supervisa el que passa al CIE de Zona Franca. Entenem que el control només es podrà exercir nomenant Jutjats concrets.

- Que cessin les situacions de violència i maltractament a l'interior del CIE de Zona Franca i en el moment en què les persones són traslladades a l'aeroport per ser deportades, moment en què sabem que s'han produït situacions de mal tracte.

- Que cessin les batudes per criteris racials a Catalunya i a l'Estat Espanyol, que paren i identifiquen a persones a la via pública, en les estacions de tren, d'autobús, a l'aeroport, a la sortida de locutoris o d'associacions d'immigrants perquè el seu color de pell no es correspon amb els trets ètnics europeus.

Les entitats sota-signats entenem que s'han d'adoptar les decisions pertinents perquè es respectin els drets de les persones privades de llibertat en els Centres d'Internament. No obstant això, seguirem treballant des de la societat civil perquè aquests es compleixin en tant no es decideixi la principal decisió política que entenem que s'ha de prendre respecte als Centres d'Internament d'Estrangers, la qual no és sinó el seu tancament. Exigim el tancament del Centre d'Internament del CIE de Zona Franca i de tots els CIE de l'Estat Espanyol. No s'ha de privar de llibertat a persones pel fet de no tenir la seva situació administrativa regularitzada.

Col·lectius, entitats i organitzacions signants:
Enviar un mail a comunicadociesno@gmail.com

Campanya pel Tancament dels Centres d'Internament de Barcelona


Manifestació 18D: http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article6330

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció